Dve zvezdici Bledu in Gorjam

Občini Bled in Gorje sta postali prvi prejemnici evropskega certifikata Zero Waste Certified City, prejeli sta dve zvezdici od petih. Certifikat je namenjen pospeševanju prehoda evropskih mest na t. i. zero waste (nič odpadkov) in izvajanju krožnega gospodarstva na lokalni ravni.

Certifikat z dvema zvezdicama pomeni, da občini že sedaj ravnata z viri mnogo bolje od zahtev zakonodaje, saj imata širok nabor ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov, ponovno uporabo in boljše ločevanje.

Bled, Gorje – »Certifikat z dvema zvezdicama pomeni, da občini že sedaj ravnata z viri mnogo bolje od zahtev zakonodaje, saj imata širok nabor ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov, ponovno uporabo in boljše ločevanje, hkrati pa raznolike lokalne akterje aktivno spodbujata k sprejemanju lastnih zero waste ukrepov. Tako Bled kot Gorje sta pokazala vizijo pri ravnanju z viri, obstoječa strategija pa narekuje dodatne izboljšave, ki bodo ob naslednji reviziji zagotovo prinesle več zvezdic,« so prepričani Ekologi brez meja, ki ob tem poudarjajo, da je občinama uspelo doseči odlične rezultate kljub močni obremenjenosti s turizmom.

Tako navajajo, da je bilo v obdobju ocenjevanja izvedenih več kot štirideset ukrepov za izboljšanje upravljanja virov in ozaveščenosti, stopnja ločenega zbiranja z okoli deset povečana na več kot sedemdeset odstotkov, količina mešanih odpadkov na turista pa zmanjšana za 16 odstotkov, ob tem, da se je njihovo število tačas skoraj podvojilo.

Certifikacijski standard, ki ga je razvila organizacija Mission Zero Academy (MiZA), je sicer sestavljen iz petih korakov: izraz interesa, zaveza, implementacija, certificiranje in letne izboljšave. Ima stalno podporo strokovnjakov s področja ravnanja z odpadki in viri in je razvit okoli sistema točkovanja, ki vključuje obvezne in dodatne kriterije, pojasnjujejo v društvu Ekologi brez meja.

Dodatni kriteriji so ovrednoteni glede na ambicioznost in učinek posameznih skupin ukrepov, kombinacija teh točk skupaj pa opredeljuje raven certificiranja občine in njeno število t. i. zvezdic.

Po pridobitvi certifikata bodo občine izvajale nadgradnje ukrepov in njihovega spremljanja, vsaka tri leta pa bodo spet podvržene reviziji za potrditev certifikata — z možnostjo višje ocene do pet zvezdic.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / petek, 4. oktober 2019 / 11:13

Maji Ahačič nagrada za življenjsko delo

Pred jutrišnjim svetovnim dnevom učiteljev so sinoči v Ljubljani podelili letošnje najviše državne nagrade na področju šolstva.

Objavljeno na isti dan


Šenčur / sreda, 21. februar 2007 / 06:00

V Trbojah pogrešajo avtobus

V Krajevni skupnosti Trboje želijo, da bi kranjski mestni promet nekajkrat dnevno peljal tudi v njihovo vas.

Medvode / sreda, 21. februar 2007 / 06:00

Razvoj mladinske dejavnosti v Medvodah

Medvode - Društvo Mladinski kulturni center (MKC) Medvode se je odločilo za formiranje podpornega sveta MKC, ki pomeni nadaljevanje prizadevanj za vsaj minimalno profesi...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 21. februar 2007 / 06:00

Dan obletnic na Sovodnju

Sovodenj - Turistično društvo Sovodenj letos praznuje 35 let delovanja. Ustanovili so ga, da bi spodbudili razvoj turizma in turističnih kmetij na tem območju. Najbolj s...

GG Plus / sreda, 21. februar 2007 / 06:00

Računalnik in jaz: Igra, učenje in računalnik

Včasih smo se otroci igrali skupaj na dvorišču, šli malo naokrog, šli zvečer s prijatelji ven. Pogovarjali smo se, se zabavali, kakšno ušpičili in se nasploh imeli prav fino. Dnevi so mi...

GG Plus / sreda, 21. februar 2007 / 06:00

Cenetu Matičiču v spomin

Pred dnevi je umrl matematik, ekonomist, vodja Lesnininega marketinga in poslanec v Skupščini Socialistične republike Slovenije, pa tudi glasbenik, mož, oče in ded, član zelo stare kamniške rodbine, č...