Dve zvezdici Bledu in Gorjam

Občini Bled in Gorje sta postali prvi prejemnici evropskega certifikata Zero Waste Certified City, prejeli sta dve zvezdici od petih. Certifikat je namenjen pospeševanju prehoda evropskih mest na t. i. zero waste (nič odpadkov) in izvajanju krožnega gospodarstva na lokalni ravni.

Certifikat z dvema zvezdicama pomeni, da občini že sedaj ravnata z viri mnogo bolje od zahtev zakonodaje, saj imata širok nabor ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov, ponovno uporabo in boljše ločevanje.

Bled, Gorje – »Certifikat z dvema zvezdicama pomeni, da občini že sedaj ravnata z viri mnogo bolje od zahtev zakonodaje, saj imata širok nabor ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov, ponovno uporabo in boljše ločevanje, hkrati pa raznolike lokalne akterje aktivno spodbujata k sprejemanju lastnih zero waste ukrepov. Tako Bled kot Gorje sta pokazala vizijo pri ravnanju z viri, obstoječa strategija pa narekuje dodatne izboljšave, ki bodo ob naslednji reviziji zagotovo prinesle več zvezdic,« so prepričani Ekologi brez meja, ki ob tem poudarjajo, da je občinama uspelo doseči odlične rezultate kljub močni obremenjenosti s turizmom.

Tako navajajo, da je bilo v obdobju ocenjevanja izvedenih več kot štirideset ukrepov za izboljšanje upravljanja virov in ozaveščenosti, stopnja ločenega zbiranja z okoli deset povečana na več kot sedemdeset odstotkov, količina mešanih odpadkov na turista pa zmanjšana za 16 odstotkov, ob tem, da se je njihovo število tačas skoraj podvojilo.

Certifikacijski standard, ki ga je razvila organizacija Mission Zero Academy (MiZA), je sicer sestavljen iz petih korakov: izraz interesa, zaveza, implementacija, certificiranje in letne izboljšave. Ima stalno podporo strokovnjakov s področja ravnanja z odpadki in viri in je razvit okoli sistema točkovanja, ki vključuje obvezne in dodatne kriterije, pojasnjujejo v društvu Ekologi brez meja.

Dodatni kriteriji so ovrednoteni glede na ambicioznost in učinek posameznih skupin ukrepov, kombinacija teh točk skupaj pa opredeljuje raven certificiranja občine in njeno število t. i. zvezdic.

Po pridobitvi certifikata bodo občine izvajale nadgradnje ukrepov in njihovega spremljanja, vsaka tri leta pa bodo spet podvržene reviziji za potrditev certifikata — z možnostjo višje ocene do pet zvezdic.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 14. julij 2014 / 09:52

Mestni promet še naprej z izgubo

Jesenice – Koncesionar Alpetour Potovalna agencija je v mestnem prometu na Jesenicah lansko poslovno leto zaključil z nekaj več kot 43 tisoč evrov primanjkljaja, kar je še za 28 tisoč evrov več kot...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 5. marec 2014 / 00:18

Ministrstvo ugodilo pritožbi zakoncev Šavli

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je kot drugostopenjski organ ugodilo pritožbi zakoncev Šavli iz Škofje Loke in tako sklenilo, da se mora njunih sedem mladoletnih otrok,...

Zanimivosti / torek, 4. marec 2014 / 15:28

Ocvirki. Zakaj pa ne?

Znana prehranska strokovnjakinja Marija Merljak je predavala na temo Ravnovesje na krožniku in v telesu. »Bolj ko na krožniku zmešamo različno hrano, bolj smo v ravnovesju,« je prepričana. Za ločevaln...

Kultura / torek, 4. marec 2014 / 14:15

Zapeljivost svetlobe v temi

Do 19. marca je v Sokolskem domu v Škofji Loki na ogled razstava Vaje v zapeljevanju fotografa Sunčana Stonea, ki je študiral sociologijo kulture in umetnostno zgodovino, nato pa se je ukv...

Razvedrilo / torek, 4. marec 2014 / 14:14

Jubilejni Eurosank

Na Pokljuki se je odvijal jubilejni, deseti Eurosank. Pravijo, da gre za najbolj atraktiven slalom v zgodovini slovenstva. Pa tudi najbolj smešen.

Slovenija / torek, 4. marec 2014 / 14:12

Jutri začetek posta

V starih časih je bilo med postom marsikaj prepovedano, od uživanja mesa do vasovanja in veseljačenja.