Marko Maraš

Bled je zanju izjemen kraj

Marko Maraš je študent VSŠ Bled in prihaja iz Črne gore; Richard Pons je Maltežan in Guinnessov rekorder v številu pripravljenih koktajlov v eni uri. Oba menita, da je Bled izjemno lep kraj.

Bled - Znamenita terasa Vile Bled je nedavno gostila 16. G&T Cup, mednarodno barmansko tekmovanje, ki ga organizirajo študentje Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem (VSŠ) Bled. Med tekmovalci je našo pozornost pritegnil Črnogorec iz Podgorice Marko Maraš, ki je na tekmovanju sodeloval že drugič, vendar je edini doslej zastopal dve šoli in dve državi. Med gosti pa je bil tudi Maltežan Richard Pons, ki je bil na tekmovanju na Bledu pred leti celo mentor absolutne zmagovalke.

Maraš je v lepi slovenščini povedal, da zaradi epidemije v Sloveniji ni dolgo in da je trenutno na praksi v Vili Bled. Sicer je študent drugega letnika VSŠ Bled, programa gostinstvo. Ve, da se bo vpisal tudi na visoko šolo. Na G&T Cupu se je predstavil s koktajlom, ki ga je poimenoval triglavska roža in so ga za zgodbo ter nastop na koncu nagradili. Navdih za svoj koktajl pa je našel v znameniti legendi o Zlatorogu.

Kako je sploh prišel na Bled, nas je zanimalo. Maraš je pojasnil, da je že brat tekmoval na G&T Cupu. Takrat je bil sam še v osnovni šoli. Brat mu je pripovedoval, kako je Bled čudovit in da ga mora vsaj enkrat v življenju obiskati. Posledično ga je brat navdušil še za barmanstvo. Kako leto pozneje se je Maraš vpisal na gostinsko šolo v Podgorici in se že udeležil tekmovanja na Bledu. Ker mu je bil kraj izjemno všeč, se je še istega leta vrnil na prakso v šolski hotel Astoria Bled in se vpisal na VSŠ Bled. »Šola je res čudovita in je izpolnila vsa moja pričakovanja,« je povedal Maraš. Tu se tudi odlično počuti. Slovenski jezik mu ne povzroča večjih preglavic, čeprav prizna, da je imel več težav s pisanjem.

Ko bo zaključil izobraževanje, upa, da bo lahko enkrat delal kot t. i. food and beverage (F&B) manager, vodja gostinstva ali kaj podobnega. Sicer ima brat v Podgorici kavarno, kjer mu pomaga, vendar za zdaj razmišlja, da bi ostal v Sloveniji. »Na Bledu. Ta mi je bil takoj všeč. Tu mi nič ne manjka,« sklene simpatičen in ambiciozen Črnogorec, ki ga zagotovo čaka lepa prihodnost v njegovi panogi.

Kdo pa je Richard Pons, boste vprašali. V svetu koktajlov je že od 18. leta starosti, danes že več kot trideset let, in od tega že več kot dvajset let tudi poučuje na Malti ter svoje znanje prenaša na mlajše generacije, natančneje na srednješolce, ki bodo nekoč zaposleni v turizmu ali gostinstvu. Zanimiv pa je zato, ker je nosilec posebnega Guinnessovega rekorda: v eni uri mu je namreč uspelo pripraviti 88 različnih koktajlov. Vse je zmešal po lastnih receptih, vsebovali pa so po pet različnih sestavin. Zaupal nam je še, da se je za tovrstni poskus odločil zato, da mladim pokaže, da kjer je volja, je tudi pot. Na Bledu je bil Richard Pons v času tekmovanja že četrtič in vedno znova je vesel, ko lahko obišče gorenjski biser. Bled je poimenoval kar »moj drugi dom«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 1. oktober 2020 / 16:34

Nove naloge inšpektorata in redarstva

Medobčinski inšpektorat in redarstvo (MIR) Jesenice bo dobil še pravno službo in nalogo koordinacije Civilne zaščite.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 10. marec 2010 / 07:00

Nova smrt v gorah

Mojstrana – Kljub slabim snežnim razmeram sta se danes zgodaj popoldne v gore odpravila planinec in planinka iz Ljubljane. Iz Mojstrane sta se namenila na Dovško babo, kjer ju je...

Kronika / sreda, 10. marec 2010 / 07:00

Nižji kazni za bombaša

Na kranjskem okrožnem sodišču so Damirju Muzaferoviću izrekli štiri leta in devet mesecev, Dževadu Veliću pa tri leta za bombni napad pred kranjskim hotelom Creina.

Prosti čas / sreda, 10. marec 2010 / 07:00

Mia in nevidni orkester

V sredo, 10. marca, ob 19.30 bo v Sokolskem domu v Škofji Loki nastopila Mia Žnidarič. Predstavila bo svoj zadnji jazz album Nevidni orkester, kjer se je spet združila ustvarjalnost Ferija...

Kultura / sreda, 10. marec 2010 / 07:00

Duhovite pravljice o človekovi naravi

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice bodo v sredo, 10. marca, ob 19.30 premierno uprizorili predstavo Fimfarum. Po knjigi malo drugačnih pravljic z enakim naslovom češkega avtorja Jana Wericha jo je n...

Zanimivosti / sreda, 10. marec 2010 / 07:00

Anketa: Moški kot David Beckham

V ponedeljek je bil osmi marec, dan žena, danes je dan mučenikov, dan moških. Kako se kaj danes počutijo v svoji koži, smo spraševali moške.