Hrustljavo, zdravo, tudi pikantno
Solate pri žaru ne smejo manjkati
Kakšno meso bomo pekli na žaru, sploh ni pomembno. K vsakemu, naj bo svinjsko, telečje, goveje, perutnina, jagnje, mešano ali ribe, prijajo dobre osvežilne solate pa sočne omakice, pri katerih si včasih prav zaželišš, da bi tudi malo spekle. Pikantno je zdravo, posebej pri mesu, to najbolje vedo vzhodni in južni narodi. Zato naj vsaj mlada čebula ne manjka pri žaru in kakšen zavit pekoč feferon.
Grška kmečka solata
1 kumara za solato (velika ali dve manjši), 2 do 3 paradižniki, 1 čebula, 2 pekoča feferona, pol dl oljčnega olja, 2 žlici belega kisa, sol, poper, 200 g slanega ovčjega sira v koščkih (feta), 50 g črnih oljk, pol šopka peteršilja ali pol žličke posušenega majarona
Kumaro dobro operemo, ne lupimo in zrežemo na kocke. Paradižnik operemo in tudi zrežemo na kocke. Čebulo zrežemo na tanke rezine, feferone na kar najbolj tanka kolesca. Vso zelenjavo v skledi zmešamo. Oljčno olje, kis, sol in poper dobro razmešamo v gost preliv, ki ga polijemo po zelenjavi, in previdno premešamo. Vse skupaj potresemo s koščki belega sira, okrasimo z oljkami, potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo.
Srbska šopska solata
1 čebula, 500 g paradižnika, 150 do 200 g rezin zrelega kravjega ali ovčjega sira, pol dl olja, 1 pekoč feferon, 1 kumara, sol
Čebulo drobno sesekljamo, paradižnik olupimo, zrežemo na rezine, prelijemo z oljem, posolimo in dodamo na kocke narezano olupljeno kumaro. Vse skupaj v skledi narahlo premešamo, po vrhu pa solato potresemo s kolobarčki narezanega feferona ter z zdrobljenim sirom in ponudimo. Ne le k mesu, šopska solata odlično tekne tudi pri jedeh iz koruze, pečenem krompirju ali krompirju v oblicah, pa seveda pri vseh mesninah z žara.
Romunski ajvar iz jajčevcev
4 do 5 jajčevcev, 1,5 dl olja, sok 1 limone, sol, poper, 1 do 2 malo trša paradižnika
Jajčevce operemo, obrišemo in cele spečemo v pečici ali na malem ognju na žaru (podobno kot pripravljamo pečene paprike). Ko so pečeni in jim je koža počrnela, jih malo ohladimo in olupimo ter drobno sesekljamo ali zmeljemo. Ob stalnem mešanju prilivamo olje, da nastane gladka masa. Dodamo limonin sok, sol in poper. Vse dobro premešamo, stresemo v solatno skledo, okrasimo z rezinami paradižnika in postavimo v hladilnik za uro, dve, da se dodobra ohladi. Tovrstni ajvar gre odlično k vsem mesnim jedem, k hladnim pečenkam, vegetarijanci pa ga imajo radi tudi kot namaz na popečenem kruhu.
Mediteranska solata
1 zelena bučka (cuketa), 1 jajčevec, po ena zelena, rumena in rdeča paprika, 1 čebula, bazilika, timijan, rožmarin, origano, sol, poper, balzamični kis, mediteransko oljčno olje s česnom
Zelenjavo očistimo, narežemo na palčke. Česnovo oljčno olje segrejemo (če nimamo originalnega, preprosto v oljčno olje stisnemo sok nekaj strokov česna), dodamo vso narezano zelenjavo, jo na hitro popražimo, solimo, popramo, dodamo nasekljana zelišča in pokapljamo z balzamičnim kisom. Praženo zelenjavo damo v skledo, jo še malo polijemo s česnovim oljem, za dekoracijo pa lahko dodamo še srca artičok (iz kozarca), ohladimo in ponudimo.
Paradižnikova solata s šatrajem
8 paradižnikov, 1 čebula, 6 vejic šatraja, ekstra deviško oljčno olje, balzamični kis, sol, sveže mlet poper
Paradižnike potopimo v vrelo vodo, takoj vzamemo ven, jih položimo v mrzlo vodo in olupimo. Čebulo nasekljamo, šatraju odstranimo peclje in lističe drobno zrežemo. Paradižnik narežemo na lepe rezine, jih položimo na ploščo, potresemo s čebulo, malo solimo, popramo, polijemo z oljčnim oljem, pokapljano z balzamičnim kisom ter posujemo s šatrajem. Pustimo, da začimbe in dišavnice prevzamejo solato, nato pa ponudimo hladno.
Grški tzatziki
2 dolgi kumari, 5 dl jogurta, 4 stroki česna, 4 žlice oljčnega olja, 1 rdeča paprika, malo kumine, 2 vejici kopra, sol, poper
Kumarice operemo in na debelo naribamo, posolimo in damo v cedilo, kjer naj se dve uri odcejajo. Očiščeno papriko narežemo na kockice. Česen nasekljamo in pomešamo z 2 žlicama olja ter zmiksamo. Primešamo jogurtu, posolimo in popopramo. Kumare ožamemo in primešamo jogurtu, začinimo s kumino in preostalim oljem. Jed porazdelimo po skodelicah, potresemo s kockicami paprike in sesekljanim koprom. Ponudimo k mesu z žara, če pa dodamo še več jogurta, dobimo okusno in osvežujočo hladno juho.
Bolgarska solata iz kolerabic
500 g mlade kolerabe, 2 jabolki, 150 g kumar, 1 do 2 sveži papriki, 1 do 2 žlici nastrganega hrena, pol šopka kopra, pol dl olja, 3 žlice kisa, 1 dl kisle smetane
Kolerabice in jabolki olupimo in grobo nastrgamo. Kumare olupimo le po potrebi in zrežemo na kocke ali rezine. Paprike očistimo in zrežemo na kocke. Vso zelenjavo zmešamo, dodamo hren in sesekljan koper. Olje, kis, sol in kislo smetano dobro premešamo in pretresemo, polijemo po zelenjavi in zmešamo. Skledo postavimo v hladilnik za nekaj ur in postrežemo hladno.
Makedonski pindžur
1 kg mesnatih dolgih paprik, 500 g zelenega paradižnika, 500 g jajčevcev, 2 do 2,5 dl oljčnega olja, sol, 3 do 4 stroke česna
Paprike operemo, obrišemo in spečemo na plošči štedilnika. Zeleni paradižnik in jajčevce spečemo v pečici. Ko je vsa zelenjava pečena, jo olupimo, drobno sesekljamo in posolimo. V posodi ob počasnem prilivanju olja pri zmerni temperaturi pražimo, dokler masa ne postane povsem enotna in ne porabimo vsega olja. Primešamo strt česen in zmešamo. V solatni skledi oblikujemo hlebček. Ohladimo in ponudimo k mesu z žara, lahko pa tudi namažemo na toast.
Solata iz surovih bučk
Mlade bučke (cukete), 1 žlica sesekljane čebule, po 1 žlica sesekljanega peteršilja in kaper, malo majoneze, 1 do 2 žlici vinskega kisa, sol, gorčice po okusu
Bučke operemo in na grobo naribamo, dodamo vse naštete sestavine, zmešamo, pustimo stati kakšno uro v hladilniku, nato pa ponudimo k mesu z žara, h govedini, pečenemu puranu in podobno.
Avokado kot priloga
2 večja avokada olupimo, izkoščičimo, narežemo na tanke rezine, porazdelimo v obliki pahljače po krožnikih ter prelijemo z omako
Omaka: sok 1 limone pomešamo s 5 žlicami vode, s 5 stroki strtega česna, 3 žlicami oljčnega olja in po okusu solimo. Ko se avokado prepoji, dodamo na vsak krožnik tako ali drugačno meso z žara, lahko pa tudi rezino pršuta.
Pikantna zeliščna omaka
1 čebula, 3 do 4 žlice oljčnega olja, 2 žlici kisa, sol, poper, 1 do 2 žlici sesekljanih dišavnih zelišč (peteršilj, krebuljica, pehtran, boraga, limonina melisa in podobno), glavnata solata
Čebulo narežemo na drobne kocke, zmešamo z oljem in s kisom, solimo, popramo, dodamo zelišča in dobro premešamo. Pikantna zeliščna omaka je primerna za pripravljanje vseh listnatih solat.
Žlahtna omaka za solate, beluše, avokado, prekajenega lososa ali postrv, rakce ...
3 žlice oljčnega olja, 3 žlice orehovega olja, 3 žlice medu akacije, dobrega pol dl malinovega kisa, pol dl čiste juhe, 1 čajna žlička dijonske gorčice, sol, poper iz mlinčka
Vse sestavine zmešamo in s tako pripravljeno omako prelijemo poljubno zelenjavo (regrat, motovilec, čemaž, mlado špinačo, berivko), sadje (avokado) ali ribe (prekajenega lososa, prekajeno postrv itd.), kozice ... Na krožnik, na primer, natrgamo mešano mlado solato, na tanke rezine narežemo avokado, dodamo kozice (lahko pa tudi meso nežno pečene ribe na žaru), vse skupaj prelijemo z omako in ponudimo.