Francoza spet v napadu

Citroën Berlingo in Peugeot Partner bosta spet agresivno nastopila v razredu križancev med osebnimi avtomobili in lahkimi dostavniki.

Citroën Berlingo in Peugeot Partner sta pred desetletjem orala ledino v razredu mešancev med osebnimi avtomobili in lahkimi dostavniki, tik pred letošnjim poletjem pa je na cesti nova generacija očitno nepremagljivih francoskih dvojčkov. Novinca sta na voljo v dostavni in potniški različici, ki je bila že v prejšnji generaciji precej priljubljena. Skoraj v vse smeri sta vozili pridobili dodatne centimetre, skupna dolžina je narasla na 4,38 metra, v notranjosti je za 64 litrov odlagalnih prostorov, kar še poveča splošno uporabnost, za doplačilo si je pri potniških izvedbah mogoče omisliti še posebno sončno streho z dodatnimi 80 litri odlagalnih predalov. V drugi vrsti imata Partner in Berlingo lahko tri posamične sedeže, tako da pri vseh postavljenih sedežih ostane najmanj 505 litrov prtljažnega prostora.

Oba francoska sorodnika imata enako motorno paleto, vsi imajo 1,6 litra delovne prostornine. Bencinska motorja zmoreta 66 in 80 kilovatov (90 in 110 KM), med dizelskimi pa so enako veliki motorji na voljo z močmi 55, 66 in 80 kilovatov (75, 90 in 110 KM), pri čemer tovorni različici nimata najmočnejšega. Za tiste, ki vozilo uporabljajo za prevoz tovora, sta Partner in Berlingo, tako kot doslej, na voljo v izvedbah z zaprtim tovornim prostorom. Paleto možnosti povečujeta dve različno dolgi karoseriji, ki sprejmeta 3,3 oziroma 3,7 kubičnega metra tovora, ki lahko tehta do 625 oziroma 850 kilogramov.

Pri Peugeotu Slovenija in Citroënu Slovenija so za osnovno tovorno različico z bencinskim motorjem določili enako izhodiščno ceno 11.628 evrov, medtem ko je pri najdražji z najmočnejšim dizlom le majhna razlika: Partner stane 15.285, Berlingo pa 15.108 evrov. Skoraj enako velja za potniške izvedbe, katerih cena se obakrat začne pri 12.390 evrih, konča pa pri 18.510 (Partner) in 18.140 evrih (Berlingo).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Za vrtcem še katoliška šola

V župniji Stara Loka že peto leto deluje vrtec Sončni žarek, že prihodnje leto pa bi ga radi nadgradili z osnovno šolo. Škof Anton Jamnik je razmere za ustanovitev šole označil kot odlične.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Varno in zdravo na soncu

Zmerno sončenje ugodno vpliva na zdravje ljudi, nevarno pa je prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom. Poleg senčne lege, ustrezne obleke, pokrival in očal so varovalni pripravki za sončenje najpomem...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hrustljavo, zdravo, tudi pikantno

Solate pri žaru ne smejo manjkati

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Francoza spet v napadu

Citroën Berlingo in Peugeot Partner bosta spet agresivno nastopila v razredu križancev med osebnimi avtomobili in lahkimi dostavniki.

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Premišljeno z zdravili

Zdravila sodijo med nevarne odpadke, zato jih po uporabi ali preteku roka uporabnosti nikar ne mečite v smeti ali v straniščno školjko. Komunalna podjetja imajo zbiralne akcije nevarnih odpadkov, na v...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hudičev sadež na prestolu svetovne prehrane

Kdaj smo se na Slovenskem prvič srečali s krompirjem, ni povsem jasno, domneva pa se, da v tridesetih letih 18. stoletja. Dobra tri desetletja kasneje, natančneje 16. maja 1767, je Marija Terezija pod...