Prebežniki vstopajo na trg dela

Na Zavodu za zaposlovanje se prijavljajo prvi begunci iz Ukrajine, ki se tako pridružujejo tujcem, ki jih v pomanjkanju domače delovne sile zaposlujejo podjetja.

Kranj – Slovenska podjetja se že dlje časa srečujejo s pomanjkanjem delovne sile, zato so se marsikje zatekli k zaposlovanju tujcev. Tem se v zadnjem času pridružujejo že tudi prvi delavci, ki so pred vojno zbežali iz Ukrajine.

V ta namen so denimo na Zavodu za zaposlovanje že pripravili informativno spletno stran, ki tako v slovenskem kot v ukrajinskem jeziku podaja informacije o možnostih za delo pri nas za razseljene osebe iz Ukrajine kot tudi za delodajalce, ki jih želijo zaposliti.

Svet Evropske unije je v začetku marca sprejel direktivo o začasni zaščiti, ki ukrajinskim beguncem zagotavlja enoten status in pravice v Evropski uniji, na podlagi tega pa je tudi Slovenija sprejela sklep, ki je začel veljati 10. marca.

Kot so nam sporočili z Zavoda za zaposlovanje, se je od takrat pa do sredine prejšnjega tedna, ko so nam posredovali podatke, v evidence zavoda prijavilo 18 oseb s statusom začasne zaščite, od tega so se tri prijavile na uradih za delo v gorenjski regiji.

Kot dodatno pojasnjujejo na zavodu, v primeru državljanov Ukrajine, ki so se po začetku vojne prijavili v evidencah Zavoda, govorimo o osebah z začasno zaščito, njihov status pa se razlikuje od beguncev in oseb s subsidiarno zaščito, ki jim je bila podeljena na podlagi zakona o mednarodni zaščiti.

»Tako osebe z začasno zaščito kot osebe s priznano mednarodno zaščito pridobijo pravico do prostega dostopa na trg dela v Sloveniji. To pomeni, da se v Sloveniji lahko zaposlujejo pod enakimi pogoji kot slovenski državljani. Enako velja ob prijavi na Zavodu za zaposlovanje, kjer imajo pod enakimi pogoji pravico do kariernega svetovanja in vključevanja v ukrepe aktivne politike zaposlovanja. Za zaposlitev v Sloveniji osebe z začasno zaščito torej ne potrebujejo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, kar sicer velja za državljane tretjih držav, ki želijo vstopiti na trg dela v Sloveniji,« še dodajajo na Zavodu za zaposlovanje.

Po podatkih zavoda je bilo sicer od januarja do marca ukrajinskim državljanom izdanih 98 soglasij k enotnemu delovnemu dovoljenju za prebivanje in delo, v celotnem lanskem letu pa denimo 379 in deset delovnih dovoljenj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 1. oktober 2015 / 11:32

Nov uspeh vodnikov in reševalnih psov

V zmagovalni ekipi Enote reševalnih psov Slovenije na nedavnem svetovnem prvenstvu je bila tudi Kamničanka Tinkara Bezovšek s psičko Shadow.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 3. november 2014 / 15:14

O sodobnem suženjstvu

Kranj – Prešernovo gledališče Kranj bo v sodelovanju z Inštitutom za delavske študije v sklopu dogodka Predstava se predstavi, ki ga pripravlja Klub PGK in na katerem bodo predstavili ustvarjalce p...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:45

Ob ujmah razmislek o zavarovanju nepremičnin

»Naravne ujme so vse pogostejše, zato naj ljudje preverijo, kako imajo zavarovane nepremičnine,« pravi Janka Planinc, direktorica Zavarovalnice Triglav, Območne enote Kranj.

GG Plus / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:42

Raje več delam in manj govorim

»Sem človek dejanj, takega me občani poznajo in to od mene tudi pričakujejo,« pravi novi šenčurski župan Ciril Kozjek.

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:39

Gorenjska je imela dobrega kandidata

Inovativni mladi kmet leta 2014 je postal Boris Uranjek iz Planice pri Framu, gorenjski kandidat na izboru je bil Janez Zupanec iz Vogelj, ki se je predstavil z inovacijo pri pakirni liniji.

Kronika / ponedeljek, 3. november 2014 / 14:36

Rešujejo tudi z žičnic

Jamarski reševalci so sicer usposobljeni predvsem za reševanje iz jam, toda njihov delokrog je precej širši: med drugim rešujejo tudi z žičnic, kar so pred dnevi vadili na Krvavcu.