Debitant proti izkušenim

Test: Audi Q7 4.2 FSI V8

Troboja treh nemških prestižnih avtomobilskih znamk nikakor noče biti konec, saj tekmujejo skoraj v vseh razredih. Najnovejša bitka se bije v razredu večjih športnih terencev, kamor je po BMW-ju in Mercedes-Benzu (končno) vstopil tudi Audi. Obotavljanje strategov iz Ingolstadta je po eni strani razumljivo, saj so želeli najprej spoznati vse prednosti in pomanjkljivosti tekmecev in zgraditi svoj adut na osnovi videnega. Neposrednih izkušenj doslej niso imeli, dolga leta pa že obvladujejo štirikolesne pogonske sklope. Za debitanta je audi Q7 pritegnil kar precejšnjo pozornost in število naročil je bilo kmalu večje, kot ga je pričakovala tovarna, mnogi so se nad njim navdušili že, ko so ga videli samo na fotografijah. Mišičaste poteze zunanjosti s privzdignjenim nosom, širokimi boki in skoraj kupejevskim zadkom, je morda oblikovana bolj po okusu ameriških kot evropskih kupcev, ampak na drugi strani Atlantika je tudi največ navdušenja nad tovrstnimi avtomobili, kar pa še ne pomeni, da ne naredi vtisa tudi na stari celini.

V notranjosti, ki je prostorsko precej podrejena zunanjosti in zato zadaj nekoliko utesnjena, je v osnovni izvedbi pet, v drugih pa sedem sedežev, pri čemer se zadnja vrsta pogrezne v dno, srednja pa se zloži tako, da nastane velik prostor za prtljago. Spredaj se sedi dovolj razkošno, medtem ko bi bil zadaj dobrodošel kakšen centimeter več. Armaturna plošča je v precejšnji meri »prerisana« iz modelov A6 in A8, to velja tudi za osrednji informacijski sistem za ukazovanje posameznim funkcijam, ki je med vsemi podobnimi »igračami« še najbolj razumski, čeprav ni povsem enostaven. Pred voznikovimi očmi so pregledni merilniki, osvetljeni v kombinaciji sive in rdeče barve, volanski obroč je primerno odebeljen in lahkoten kot pri manjšem avtomobilu, za nameček pa si je mogoče med dodatno opremo omisliti tudi sistem, ki voznika opozarja na prisotnost zadaj vozečega vozila v mrtvem kotu. Kar precej si je mogoče pomagati tudi z nadgradnjo tempomata, ki poskrbi za samodejno zaviranje pri dohitevanju spredaj vozečega vozila in ponovno pospeševanje, ko ovire ni več.

Naklonjenost ameriškim kupcem dokazuje tudi 4,2-litrski bencinski osemvaljnik s tehnologijo neposrednega vbrizgavanja goriva. Motor je (tako kot ves avtomobil) orjaški in se oglaša s polnokrvnim hrumenjem, ki je dobro zadušeno v potniški kabini. Več kot zadostna zaloga moči in navora zagotavlja, da je terenski Q7 lahko tudi športnik in na odprti cesti skoraj ni čutiti njegove velikosti ali okornosti, ki je sicer pogosto značilna za tovrstne avtomobile. Motor v kombinaciji s samodejnim menjalnikom deluje harmonično, pospeševanja so lahko za udobje potnikov skoraj preveč silovita, poraba goriva je le stežka nižja od 14 litrov bencina na 100 prevoženih kilometrov. Odveč je posebej omenjati, da je Q7 oborožen z Audijevim štirikolesnim pogonom quattro, zato se zna spopadati tudi s slabimi cestami in brezpotji, stopnja udobja in voznosti pa se še poveča z doplačilnim večstopenjskim zračnim vzmetenjem. Spisek dodatne opreme je seveda primerno dolg, skladno s tem naraščajo tudi cene, ki so primerne prestižnemu poreklu znamke.

Tehnični podatki:

Mere: d. 5,086 š. 1,983 v. 1,737 m, medosje 3,002 m

Prostornina prtljažnika: 330/2035 l

Teža (prazno v./ dovoljena): 2366/2935 kg

Vrsta motorja: osemvaljni, bencinski, 32 V

Gibna prostornina: 4163 ccm

Največja moč pri v/min: 257 kW/350 KM pri 6800

Največji navor pri v/min: 440 pri 3500

Najvišja hitrost: 248 km/h

Pospešek 0-100 km/h: 7,9 s

Poraba goriva po EU norm.: 19,5/ 10,2/ 14,8 l/100 km

Maloprodajna cena: 16.865.037 SIT (70.376 EUR)

Uvoznik: Porsche Slovenija, Ljubljana

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / petek, 2. marec 2007 / 06:00

Odlikovanje Jezerjanu

Dr. Pavel Štular je bil odlikovan za pionirsko znanstveno delo na področju varjenja.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 28. september 2012 / 07:00

Kozlovih deset

Preddvor je gostil ribji piknik, Stražišče ljubitelje laškega piva, Gospodarsko razstavišče v Ljubljani pa je od včeraj spet v znamenju svobodnega preživljanja prostega časa.

Kultura / petek, 28. september 2012 / 07:00

Dobri glasovi sežejo v Cerklje

Jutri, v soboto, 29. septembra, ob 20. uri bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah že tretjič po vrsti koncert z naslovom Dober glas seže v deveto vas.

Škofja Loka / petek, 28. september 2012 / 07:00

V Škofji Loki cestni zapori

Škofja Loka - Zaradi gradnje nove transformatorske postaje v območju varovalnega pasu lokalne ceste Puštal-Sora bo v smeri naselja Hosta občasna delna zapora ceste. Trajala bo predvidoma d...

Gorenjska / petek, 28. september 2012 / 07:00

Delamo po zdravi kmečki pameti

V občini Cerklje na Gorenjskem so v nedeljo, 23. septembra, praznovali že sedemnajsti občinski praznik. Ob tej priložnosti smo k pogovoru o aktualnih projektih povabili župana Franca Čebulja.

Prosti čas / petek, 28. september 2012 / 07:00

Za štose skrbi vlada

V petek, 28. septembra, bo ekipa Moped showa s Tonetom Fornezzijem Tofom na čelu gostovala v Železnikih. V dvorani na Češnjici bodo ob 20. uri z Moped showom v živo, gledališko izvedbo nekdaj legendar...