Za glasbeno odprtje Dalmatinskih večerov v Vili Belli je poskrbela dalmatinska klapa Luna. (Foto: Tina Dokl)

Dalmacija pod gorami

Pod Storžičem se vam še kakšen teden obeta dalmatinsko morska ponudba. Bakalar, sardele v kisli marinadi, ribja juha, hobotnica v peči, školjke, škampi, morska žaba, jastog, rošata. Že samo ob misli na vse naštete dobrote, se človeku pocedijo sline.

Vila Bella po novem nima samo prenovljene spletne strani, temveč vam do desetega novembra postrežejo z zanimivo dalmatinsko morsko ponudbo. V vabilo so ob odprtju tako imenovanih Dalmatinskih večerov med drugim zapisali: »V velik gušt nam je, da vas lahko povabimo na dneve dalmatinske kuhinje od 19. oktobra do 10. novembra. Za štumik bomo poskrbeli z izbrano dalmatinsko spizo, ob friških ribah, pijatu dalmatinske manistre in ostalih specialitetah pa ne bo manjkala niti botija dobrega vina.« Dodali so tudi slovarček: gušt - zadovoljstvo, štumik – želodec, spiza - hrana, pijato - krožnik, manistra - juha, botija – steklenica. Prvi konec tedna je gostom igrala dalmatinska klapa Luna, drugače pa imajo v Vili živo glasbo pravzaprav vsak konec tedna.

Dalmatinski večeri gostu ponujajo dvoje menijev – z izbrano ponudbo vin, ali brez. Cene niso pretirane, hrana izvrstna. Če vam morski okus hrane ne prija, pa še vedno lahko izbirate med ostalo ponudbo, ki jo Vila ponuja.

Brane Klakočar, lastnik Vile Belle pravi, da so priprave na tovrstne večere kar zahtevne. Za dalmatinske so potrebovali dober mesec. Kuharje v njegovi kuhinji je obiskal kuharski kolega iz Umaga, da so skupaj premleli, kaj se pravzaprav šteje za tovrstno hrano, se pogovorili, posvetovali o pripravi, je pa pravzaprav pri dalmatinskih večerih v Vili poudarek na istrskih recepturah. Vinsko karto jim je tokrat pomagal sestaviti Tomaž Sršen, tako da se k vsaki jedi lahko postreže ustrezen okus vina. Med ponudbo najdemo tako nekaj naših malvazij, plavca s Hvara, nekaj tujih vin iz novega sveta, Čila, Argentine, Nove Zelandije.

Zakonca Uroš in Kristina Ravbar iz Novega mesta sta s toyotinim terencem (4Runner) prepotovala svet, ter tako med slovenskimi popotniki zavzemata prav posebno mesto. V dveh letih sta obiskala kar 52 držav na šestih celinah in se v Slovenijo vrnila aprila letos. Števec je kazal prevoženih 101.488 kilometrov. Na poti sta se srečevala s številnimi lažjimi in težjimi preizkušnjami. Nastal je tudi dokumentarni film, s katerim obiskujeta kraje po Sloveniji, pred kratkim sta se ustavila tudi v Kranju, natančneje v Hotelu Creina. Pester izsek potovanja predstavljajo 'totalka' v Latviji, previsoka deroča reka v Pakistanu, vlom v avto, zamrznjen dizel, smučanje v Himalaji, potapljanje z morskimi psi. Skratka, zanimiva avanturistična preizkušnja.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 6. december 2012 / 07:00

Po Saxonii na vrsti Exacta

Le dober mesec po zaključku gradnje in selitvi Saxonia - Franke v novo Poslovno cono Žirovnica se je začela gradnja za družbo Exacta Normalije.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 10. junij 2015 / 19:08

Prispevek še vedno previsok

Predstavniki petih opozicijskih strank in list so pred četrtkovo sejo, na kateri bodo škofjeloški svetniki sprejemali odlok o komunalnem prispevku, še enkrat opozorili, da je ta previsok in nepravičen...

Kamnik / sreda, 10. junij 2015 / 19:07

Dneve so jim polepšali z jadranjem

V soboto, 30. maja, se je v Marini Veruda pri Puli uspešno zaključil letošnji štiridnevni izobraževalno-terapevtski projekt Jadranje za jutri, ki ga za otroke s posebnimi potrebami pripravijo člani Šp...

Razvedrilo / sreda, 10. junij 2015 / 19:04

Irec Nick in Američan Christopher

Vila Podvin je gostila irskega kuharja Nicka Wattsa, kuharski mojster Christopher Williams pa je obiskal Biotehniški center Naklo.

Kronika / sreda, 10. junij 2015 / 19:02

Brez oklevanja začel oživljati

Policist Boštjan Perko je prejšnji teden brez oklevanja in ob pomoči mimoidočih začel oživljati moškega, ki je brez znakov življenja obležal sredi Šenčurja.

Nasveti / sreda, 10. junij 2015 / 19:01

Kaj storiti po ugrizu kače

V Splošni bolnišnici Jesenice vsako leto obravnavajo od tri do pet pacientov, ki jih je ugriznila kača. Letos so že pomladi imeli dva bolnika, ki ju je domnevno ugriznil gad. Nihče od njiju ni bil...