Za glasbeno odprtje Dalmatinskih večerov v Vili Belli je poskrbela dalmatinska klapa Luna. (Foto: Tina Dokl)

Dalmacija pod gorami

Pod Storžičem se vam še kakšen teden obeta dalmatinsko morska ponudba. Bakalar, sardele v kisli marinadi, ribja juha, hobotnica v peči, školjke, škampi, morska žaba, jastog, rošata. Že samo ob misli na vse naštete dobrote, se človeku pocedijo sline.

Vila Bella po novem nima samo prenovljene spletne strani, temveč vam do desetega novembra postrežejo z zanimivo dalmatinsko morsko ponudbo. V vabilo so ob odprtju tako imenovanih Dalmatinskih večerov med drugim zapisali: »V velik gušt nam je, da vas lahko povabimo na dneve dalmatinske kuhinje od 19. oktobra do 10. novembra. Za štumik bomo poskrbeli z izbrano dalmatinsko spizo, ob friških ribah, pijatu dalmatinske manistre in ostalih specialitetah pa ne bo manjkala niti botija dobrega vina.« Dodali so tudi slovarček: gušt - zadovoljstvo, štumik – želodec, spiza - hrana, pijato - krožnik, manistra - juha, botija – steklenica. Prvi konec tedna je gostom igrala dalmatinska klapa Luna, drugače pa imajo v Vili živo glasbo pravzaprav vsak konec tedna.

Dalmatinski večeri gostu ponujajo dvoje menijev – z izbrano ponudbo vin, ali brez. Cene niso pretirane, hrana izvrstna. Če vam morski okus hrane ne prija, pa še vedno lahko izbirate med ostalo ponudbo, ki jo Vila ponuja.

Brane Klakočar, lastnik Vile Belle pravi, da so priprave na tovrstne večere kar zahtevne. Za dalmatinske so potrebovali dober mesec. Kuharje v njegovi kuhinji je obiskal kuharski kolega iz Umaga, da so skupaj premleli, kaj se pravzaprav šteje za tovrstno hrano, se pogovorili, posvetovali o pripravi, je pa pravzaprav pri dalmatinskih večerih v Vili poudarek na istrskih recepturah. Vinsko karto jim je tokrat pomagal sestaviti Tomaž Sršen, tako da se k vsaki jedi lahko postreže ustrezen okus vina. Med ponudbo najdemo tako nekaj naših malvazij, plavca s Hvara, nekaj tujih vin iz novega sveta, Čila, Argentine, Nove Zelandije.

Zakonca Uroš in Kristina Ravbar iz Novega mesta sta s toyotinim terencem (4Runner) prepotovala svet, ter tako med slovenskimi popotniki zavzemata prav posebno mesto. V dveh letih sta obiskala kar 52 držav na šestih celinah in se v Slovenijo vrnila aprila letos. Števec je kazal prevoženih 101.488 kilometrov. Na poti sta se srečevala s številnimi lažjimi in težjimi preizkušnjami. Nastal je tudi dokumentarni film, s katerim obiskujeta kraje po Sloveniji, pred kratkim sta se ustavila tudi v Kranju, natančneje v Hotelu Creina. Pester izsek potovanja predstavljajo 'totalka' v Latviji, previsoka deroča reka v Pakistanu, vlom v avto, zamrznjen dizel, smučanje v Himalaji, potapljanje z morskimi psi. Skratka, zanimiva avanturistična preizkušnja.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / nedelja, 7. februar 2016 / 22:48

Znani so občinski nagrajenci Občine Kamnik

Kamnik – Kamniški svetniki so v sredo potrdili predlog, po katerem bodo za letošnji občinski praznik podelili eno zlato, tri srebrna in tri bronasta priznanja Občine Kamnik. Zlato priznanje bodo ob...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 27. april 2023 / 18:03

Priznanja tudi gorenjskim čebelarjem

Brdo pri Lukovici – Na občnem zboru Čebelarske zveze Slovenije so podelili tudi priznanja. Julijan Cvek iz Čebelarskega društva (ČD) Jesenice in Vincenc Perne iz ČD Tržič sta prejela najvišje odlik...

Tržič / četrtek, 27. april 2023 / 18:02

Prava mala tržnica

V okviru študijskega krožka Od setve do žetve so v prostorih Ljudske univerze Tržič organizirali izmenjavo sadik in semen za občane.

Gospodarstvo / četrtek, 27. april 2023 / 17:59

Kmetijam priznanja za olje

Kranj – V okviru priprav na štiriintrideseti festival Dobrote slovenskih kmetij, ki bo od 19. do 21. maja na Ptuju, so ocenili že tudi olja. Matej Rozman z Jame bo prejel zlato priznanje za premium...

Kronika / četrtek, 27. april 2023 / 17:59

Okolju prijaznejše gašenje

Minulo sredo je na ploščadi letalske akademije potekala zaključna vaja gašenja požara na maketi zrakoplova z okolju prijaznejšimi penilnimi sredstvi. Vaja, na kateri je sodelovalo 18 gasilcev in inštr...

Kronika / četrtek, 27. april 2023 / 17:58

Preveč vrgel na ogenj

Kranjska Gora – V soboto okoli 13. ure se je močno kadilo iz kleti večstanovanjskega bloka v Čičarah v Kranjski Gori. Posredovali so gasilci iz gasilskih društev Kranjska Gora, Podkoren, Rateče - P...