Dobrote s krvavških planšarij
Na Krvavcu je letos na paši tristo devetdeset glav živine. Na planinah so aktivne tri planšarije.
V poletnem času je vse do malega šmarna, do 8. septembra, vsako nedeljo ob 15. uri v Plečnikovi kapelici Marije Snežne pastirska sveta maša, ki jo daruje župnik iz Predoselj Ivan Jenko.
Krvavec – Tudi letos je bila pred začetkom pašne sezone na Krvavcu tradicionalna tlaka, s katero lastniki pašnih deležev pripravijo obe planini za prihod živine na poletno pašo. Letošnja pašna sezona se je na Kriški planini začela 15. junija, na planini Jezerca pa teden dni prej. Na Krvavcu so aktivne tri planšarije – na Gospinci Brunarica Sonček, na Kriški planini pa Eko Turizem Viženčar in planšarija Pr' Florjan. Vse mleko, ki ga na Krvavcu namolzejo, ponudijo obiskovalcem, v planšarijah pa so jim na voljo tudi kislo mleko, skuta, sirovi štruklji, pehtranova potica, ajdovi žganci, enolončnice, masovnik, čaj iz krvavških zelišč in druge dobrote. Veliko obiskovalcev Krvavca pa se odloči za nabiranje zdravilnih zelišč.
Na Kriški planini se pase 230 krav, zanje skrbi pastir Silvo Grilc, ki je tudi predsednik pašne skupnosti na tej planini, pomočniki pa Tone Slatnar, Janko Škrjanc in Jože Grilc. Na planšariji Eko Turizem Viženčar poleti molzejo krave vsak dan dvakrat, mleko kisajo in iz njega izdelujejo skuto, maslo, zeliščne namaze, mlečne sladice in tradicionalni masovnek, pravi Maria Mia Grillc. Planšarija Pr' Florjan na Kriški planini predstavlja odlično izhodišče za sprehode, kolesarjenje in gorske ture. Vrata imajo odprta vse dni v letu, saj Štefka in Florjan Slatnar na planšariji živita vse leto. Poleti obiskovalcem postrežejo s pristnimi planšarskimi jedmi, ajdovimi žganci z domačimi ocvirki, divjačinskim golažem, štruklji, ne manjkata pa tradicionalni masovnek in domači beli kruh. Ob sobotah in nedeljah pa vam Pr' Florjan nudijo »nedeljska kosila.« Za krave v Pašni skupnosti Jezerca skrbita pastirja Polona Kuhar in Valentin Grilc, predsednik pašne skupnosti pa je Marko Kuhar s kmetije Pr' Dovar z Ambroža pod Krvavcem. Polona in Marko Kuhar, ki s planino živita vse dni v letu, v brunarici Sonček postrežeta gostom s kislim mlekom, ajdovimi žganci, masovnikom in drugimi dobrotami, sladkosnedim pa s pehtranovo potico, sirovimi štruklji in jabolčnim zavitkom. Obiskovalcem ob domačem kruhu ponudijo tudi izdelke, ki jih pridelajo doma na kmetiji.