Srednjeveški okusi v središču Kamnika (1)
Gostilnica Pri podkvi v starem mestnem jedru Kamnika, tik pod Malim gradom, je na gregorjevo oživela. Gostila je zanimiv kulinarični dogodek – srednjeveško večerjo, ki so jo »zakuhale« Darja Pirš, Polona Janžič in Kristina Jakopič.
Pečena postrv z blanširano in zabeljeno zelenjavo, grahova juha s popečeno čebulo, kuhana krača s pehtranovimi štruklji in jabolčno-hruškovo omako, piščančje kračke ter za sladico fige, kuhane v rebuli in servirane na cvrtnjaku. Preprosto, a okusno. Čisto za konec pa so na mize v gostilnici prispele še sirne plošče s kutinovim sirom oziroma želejem, kar je še dodatno razveseljevalo brbončice prisotnih. Tokratna srednjeveška večerja je bila namreč razprodana in prav nikogar ni motilo, da sta jih na mizi pričakali leseni žlici, po krači je pa večina posegla kar z roko. Srednjeveški večer v Kamniku so »zakrivile« Darja Pirš, ki jo poznamo iz kamniške Vratarnice, Polona Janežič (Obujeni okusi) in pa obraz iz enega preteklih televizijskih kuharskih šovov MasterChef Slovenija Kristina Jakopič. Slednja je sicer doma v Žirovnici in je cvetličarka, ki pa ji je uspelo ljubezen do cvetja združiti še z ljubeznijo do kuhe. Pravi, da jo je po MasterChefu »v roke vzel« Luka Jezeršek, lahko pa jo srečate tudi v Vratarnici, kjer pomaga.
Ideja o srednjeveški večerji se je utrnila Pirševi, potem sta meni dorekli skupaj s Polono Janežič, ki je bila v času dogodka s Kristino Jakopič za štedilnikom majhne kuhinje v gostilni Pri podkvi. Janežičevo sicer izjemno zanima zgodovinska prehrana, še posebno rimska. Izvemo, da je bila pa do nedavnega zaposlena kot arheologinja v mestnem muzeju v Ljubljani, sedaj si je vzela nekaj časa zase, ker aprila odhaja na Dansko, kjer bo kuhala v srednjeveški restavraciji. Če se bo le dalo, bo ostala, pove.
(Se nadaljuje)