Jerca Hriberšek Klinar z matičnimi drožmi, ki jih je vzgojila sama in jih poimenovala Patrik

Njena strast je peka z drožmi

Jerca Hriberšek Klinar s Podkočne iz droži ne pripravlja le kruha in potic, temveč tudi vaflje, pite, biskvite, piškote, celo granolo (pečeni kosmiči) in makrone. S Patrikom, kot je poimenovala svoje matične droži, se po začetnih težavah zdaj odlično razumeta ...

»Droži so moja strast,« pravi Jerca Hriberšek Klinar, mlada kuharica s Podkočne, ki je v zadnjih treh letih postala prava mojstrica peke z drožmi. Iz njih ne pripravlja le kruha in potic, temveč tudi vaflje, pite, biskvite, palačinke, piškote, celo granolo in makrone.

Svoje prve droži, ki so fermentirana mešanica moke in vode, je z veliko potrpežljivosti vzgojila sama; a kot priznava, ji na začetku nikakor niso uspele. Vmes je že obupovala, a nikakor obupala, tako da se danes s Patrikom, kot je poimenovala svoje matične droži, odlično razumeta. Začela je s peko kruha, na katerega z britvico ustvarja tudi čudovite vzorce, nadaljevala pa s peko najrazličnejših sladkih in slanih dobrot, ki so, kot so prepričani »drožomani«, bolj zdrave in lažje prebavljive kot jedi s kvasom, a zahtevajo tudi več potrpljenja in časa.

Jerca pri peki uporablja ekološko moko s kmetije svojih staršev. V Globokem pri Brežicah, od koder izvira (na Gorenjsko se je preselila po poroki), imajo namreč ekološko kmetijo in mlin, kjer meljejo ekološko moko. Sama ima najraje rženo in ajdovo, in kot pravi, se potem »igra« in ustvarja lastne recepte. Marsikatero njeno dobroto lahko okusijo tudi gostje Hotela Triglav na Bledu, kjer je Jerca, po izobrazbi organizatorka v gostinstvu in turizmu, tudi zaposlena. Zadolžena je za zajtrke, gostje pa lahko s karte zajtrkov izbirajo med najrazličnejšimi, zlasti lokalnimi jedmi, a pripravljenimi na sodoben način, od ajdovih štrukljev, granole Rajska ptica, kranjske klobase do tradicionalnega slovenskega zajtrka. Jerca pripravlja tudi različne namaze, veganske jedi ter sladke dobrote, tudi piškotke z drožmi, ki goste pričakajo v hotelskih sobah.

Kot pravi, sta kuhanje in peka že od nekdaj njena velika ljubezen, v kuhinji se je smukala že, ko je imela samo dve leti. Njen navdih je od nekdaj mama Branka, za katero pravi, da je še vedno večja mojstrica od nje, četudi kuha le za družino ...

Jerca tudi v prostem času ogromno kuha in peče, kreira lastne recepte in jih preizkuša. Tako si nekoč želi izdati svojo kuharsko knjigo (recepte ima zdaj zbrane v zvezkih in na lističih), morda v povezavi s ponudbo domačih izdelkov z očetove kmetije, razmišlja tudi o priročniku o jedilnem dekorativnem cvetju v kulinariki.

Ob tem pa Jerca skrbi tudi za pravilno prehrano svojega moža Tilna, ki se veliko ukvarja s fitnesom. Pravi, da je njegova osebna kuharska šefinja, na vprašanje, kaj mu najraje skuha, pa odgovarja, da ga najbolj razveseli z dobrim steakom (zrezkom). V kuhinji pa se že smuka tudi njuna hčerka Ana, prvošolka, ki trenira balet, z mamo pa deli tudi ljubezen do zelišč in cvetic.

Jerca pa je tudi umetnica, piše pesmi, ki jih je pred časom že izdala v zbirki, rada fotografira (fotografije hrane objavlja na svojem Instagram profilu), bere knjige ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 8. avgust 2024 / 16:55

Suški trubadur na Pungertu

Kranj – V Kranj ponovno prihaja Tomaž Hostnik, kantavtor, šansonjer in pesnik, ki je napisal več kot sto skladb in besedil v slovenskem jeziku. Za svoje ustvarjanje je na 14. mednarodnem f...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 8. avgust 2022 / 15:41

V nedeljo potrdili 477 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V nedeljo so v Sloveniji ob 385 PCR-testih in 1687 hitrih antigenskih testih potrdili 477 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida...

Jesenice / ponedeljek, 8. avgust 2022 / 15:34

Slikovita ferata Dobršnik nad Hrušico

V jeseniški občini so dobili prvo ferato, in sicer Dobršnik nad Hrušico. Dolga je tisoč metrov in visoka 270 metrov, je srednje zahtevna, obvezna pa je uporaba čelade, plezalnega pasu in samovarovalne...

Kranjska Gora / ponedeljek, 8. avgust 2022 / 15:24

Obnova Pocarjeve domačije

Pocarjevo domačijo, muzejsko hišo v slikoviti Zgornji Radovni, so letos za obiskovalce odprli nekaj kasneje kot običajno, šele sredi julija. Razlog za zakasnitev so bila obnovitvena dela, ki jih lastn...

GG Plus / ponedeljek, 8. avgust 2022 / 15:20

Nepogrešljivi pri reševanjih

Enota vodnikov reševalnih psov, ki deluje pod okriljem Kinološkega društva Duplica, v letošnjem letu praznuje deseto obletnico delovanja. Skupaj s svojimi vodniki psi opravijo zahtevna izobraževanja,...

Kronika / ponedeljek, 8. avgust 2022 / 15:18

Večje število nezakonitih prehodov

V zadnjem obdobju policija beleži povečano število nezakonitih prehodov državne meje, kar pa je po njihovih ocenah pričakovano in ne vpliva na varnost v državi.