Na Brdu pri Kranju so v nedeljo pripravili tudi Dan domačih dobrot s tržnico lokalnih pridelkov z Gorenjske in širše. / Foto: Tina Dokl

Pomembno je sodelovanje in povezovanje

Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami predstavlja priložnost za slovenski turizem, ključno pa je združevanje in sodelovanje deležnikov na tem področju, so ugotavljali na petkovem strokovnem posvetu na Brdu pri Kranju.

Direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj Rok Šimenc je na področju lokalne samooskrbe poudaril pomen povezovanja in dodal, da je zagotavljanje prehranske varnosti pomembno strateško vprašanje, ki državi zagotavlja večjo samostojnost. Pomembnost medsebojnega povezovanja je poudaril tudi direktor Razvojne agencije Sora Gašper Kleč.

Brdo pri Kranju – »Gastronomija postaja vedno bolj prepoznaven del slovenskega turizma, ki skupaj z lokalnimi ponudniki hrane nudi unikatne zgodbe in doživetja,« so poudarili ob posvetu, ki sta ga minuli petek pripravili Regionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj in Razvojna agencija Sora v sodelovanju z lokalnimi partnerji. V sklopu posveta je potekala tudi predstavitev dobrih slovenskih in gorenjskih praks na področju lokalne hrane v povezavi s turizmom.

Direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj Rok Šimenc je na področju lokalne samooskrbe poudaril pomen povezovanja in dodal, da je zagotavljanje prehranske varnosti pomembno strateško vprašanje, ki državi zagotavlja večjo samostojnost. Prepričan je, da je lokalna hrana še pomembnejša kot ekološka, ki pogosto prihaja iz oddaljenejših krajev. Pomembnost medsebojnega povezovanja je poudaril tudi direktor Razvojne agencije Sora Gašper Kleč. Tako so že pred dvajsetimi leti ustanovili blagovno znamko Dedek in Babica, ki združuje že 42 različnih ponudnikov. V kranjski občini so se po besedah direktorja kranjske mestne uprave Bora Rozmana povezovanja gastronomije, turizma in lokalne samooskrbe lotili pred tremi leti. »Naš cilj je povezovanje ključne verige za povečanje lokalne prehranske samooskrbe,« je pojasnil in dodal, da je treba začeti pri mladih, kar jim je uspelo z dinamičnim sistemom javnih naročil, v okviru katerega javnim zavodom in šolam dobavljajo lokalno pridelano hrano.

Konkurenčni z dodano vrednostjo

»Delujemo na skupnem evropskem trgu in država ne more vplivati na cene, prodajne poti ... Lahko pa pomagamo s podporo promociji in zakonskimi podlagami za oskrbo javnih zavodov,« je pojasnil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. Slovenija evropskim državam ne more konkurirati po velikosti kmetij ali količini pridelane hrane, lahko pa je konkurenčna z dodano vrednostjo, s posebno ponudbo, lokalno ponudbo na lokalnem trgu, je še dejal. Tako kot ostali govorci tudi sam priložnost vidi v združevanju in sodelovanju deležnikov, pri čemer je kot eno od možnosti navedel primer zadrug. Spomnil je še, da je letos Slovenija evropska gastronomska regija, kar nam daje možnost, da tako domačinom kot tujcem povemo, da v Sloveniji jemo odlično hrano. »Kmetijstvo bomo ohranili, če bomo vsi pomagali iskati priložnosti in se bomo tudi potrošniki pravilno odločali pri nakupih,« je še dejal in poudaril, da je slovenska hrana varna in kakovostna.

Večji poudarek evropsko zaščitenim izdelkom

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je poudarila, da je gastronomija eden ključnih produktov slovenskega turizma, pri katerem smo v zadnjem obdobju naredili velik preboj, kar bo lahko tudi dobra popotnica na poti okrevanja po koronakrizi. V okviru zelene usmeritve slovenskega turizma zato Slovenijo promovirajo tudi kot zeleno butično destinacijo za petzvezdična gastronomska doživetja. Pobudnik in vodja konzorcija evropsko zaščitenih slovenskih živilskih pridelkov in izdelkov Boštjan Noč pa se je zavzel, da bi pri shemah kakovosti večji poudarek namenili evropsko zaščitenim izdelkom, za katere veljajo strožji standardi, ker gre večinoma za butično proizvodnjo, pa so tudi dražji in zato z njimi ne morejo konkurirati na različnih razpisih. »Država naj zato spodbuja in promovira evropsko zaščitene izdelke, ker so paradni konj slovenske hrane, biser slovenske tradicije na področju hrane.« Ob zaključku prvega dela posveta je etnolog Janez Bogataj predstavil še sedemnajst pomembnih korakov za kulinarično prepoznavnost destinacij. V nadaljevanju so nato predstavili dobre prakse s področja povezovanja lokalnih ponudnikov hrane in lokalnih gostincev, ki skupaj soustvarjajo kulinarične zgodbe.

Širši javnosti pa je bil namenjen Dan domačih dobrot v nedeljo, ko je prav tako na Brdu potekala tržnica lokalnih pridelkov z Gorenjske in širše. Nosilca Michelinove zvezdice Tomaž Kavčič in Uroš Štefelin sta predstavila vrhunsko kulinariko iz lokalnih sestavin, pripravili so številne tematske delavnice za odrasle in otroke, v paviljonu Medena zgodba pa so se posvetili čebelarstvu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorje / nedelja, 27. avgust 2017 / 21:31

Bagristka Alenka

Alenka Klinc iz Zgornjih Gorij ima za žensko precej nenavaden poklic: dela kot bagristka v CERO Mala Mežakla. S težkim bagrom vsak dan prepelje več kot šestdeset ton odpadkov. Kot pravi, pri svojem de...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 1. september 2021 / 17:16

Glasbena poslastica

Občina Tržič je zadnjo soboto v avgustu pripravila tradicionalno glasbeno poslastico na Gorenjski plaži.

Kronika / sreda, 1. september 2021 / 17:14

Tatvini iz avtomobilov

Bled, Kranj – Blejski policisti so v nedeljo obravnavali tatvino nahrbtnika iz osebnega avtomobila, v Kranju pa je storilec izkoristil nepazljivost občanke in ji iz odklenjenega avtomobila odtujil...

Mengeš / sreda, 1. september 2021 / 17:13

Obnovili ulico Pristava

Mengeš – Občina Mengeš vsako leto z načrtom obnovitvenih del sanira del vodovodnega in kanalizacijskega omrežja v občini; letos je bila na vrsti Pristava. Zahtevna investicija celostne obnove gospo...

Železniki / sreda, 1. september 2021 / 16:23

Varuhi reda zavračajo kritike

Preverili smo pripombe občana Železnikov o delu redarjev in policistov na tamkajšnjem območju.

Škofja Loka / sreda, 1. september 2021 / 16:20

Odprli prenovljeno balinišče

Člani balinarskega kluba Loka 1000 so s prostovoljnim delom in finančno pomočjo Občine Škofja Loka prenovili svoje balinišče.