Lokalna hrana kot izziv in priložnost

Na Brdu pri Kranju bodo v petek pripravili posvet za strokovno javnost z naslovom Lokalna hrana s kratkimi dobavnimi verigami – izziv in priložnost za slovenski turizem, v nedeljo pa bodo vrata parka na Brdu odprli tudi širši javnosti na dogodku Dan domačih dobrot.

Kranj – »Gastronomija postaja vedno bolj prepoznaven del slovenskega turizma, ki skupaj z lokalnimi ponudniki hrane nudi unikatne zgodbe in doživetja,« so poudarili organizatorji obeh dogodkov, pri katerih so se povezali BSC Kranj, Razvojna agencija Sora, JGZ Brdo, Zavod za turizem in kulturo Kranj, Center Stonoga, KGZS in Zadruga Predoslje. V želji, da skupaj sooblikujejo in podprejo nadaljnji razvoj zelenih trajnostnih pristopov, pripravljajo posvet za strokovno javnost, na katerem bodo predstavili dobre slovenske in gorenjske prakse na področju lokalne hrane v povezavi s turizmom.

Na petkovem posvetu bodo med drugim gostili ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška, ki bo spregovoril o pomenu pridelave in predelave lokalne hrane v vrednostnih verigah. Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak bo predstavila pomen lokalne hrane v gastronomski ponudbi slovenskega turizma, vodja Konzorcija evropsko zaščitenih slovenskih živilskih pridelkov in izdelkov Boštjan Noč pa bo spregovoril o zaščitenih kmetijskih pridelkih in živilih kot ambasadorjih Slovenije. Predstavljene bodo tudi dobre prakse s področja povezave lokalnih ponudnikov hrane in lokalnih gostincev, ki skupaj soustvarjajo unikatne kulinarične zgodbe.

V okviru Dneva domačih dobrot na Brdu pa bo v nedeljo, 29. avgusta, od 10. do 16. ure potekala tržnica lokalnih pridelkov z Gorenjske in širše, na kulinaričnem dogodku dveh nosilcev Michelinove zvezdice Tomaža Kavčiča in Uroša Štefelina pa bo mogoče spoznati vrhunsko kulinariko iz lokalnih sestavin. Potekale bodo tudi tematske delavnice za odrasle in otroke: rokodelski delavnici izdelave loških kruhkov in dražgoškega kruhka, zeliščarska delavnica ter delavnice izdelave mošta, koktajlov iz domačih sestavin in Podbreške potice. S svojimi delavnicami bosta sodelovala tudi Stolp Pungart in Gorenjski muzej. V paviljonu Medena zgodba bodo pripravili še predstavitev čebelarstva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 7. julij 2013 / 08:17

Počasi se polnijo tudi kampi

V gorenjskih turističnih krajih so ta čas zadovoljni z začetkom glavne turistične sezone, čeprav ostajajo zmerno optimistični. Še vedno pa upajo tudi na rezervacije v zadnjem hipu. V avtokampih naval...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 28. februar 2013 / 07:00

Anketa: Pogumno v ledeno jezero

Na Bledu je minulo soboto potekal Pokal Bleda v zimskem plavanju. V vodo, ki je imela le nekaj stopinj več kot zrak, se je pognalo kar 65 tekmovalcev. Nekateri so nam zaupali, kakšni so občutki ob tem...

Šport / četrtek, 28. februar 2013 / 07:00

Peter Prevc srebrn na svetovnem prvenstvu

Val di Fiemme - Slovenski skakalec Peter Prevc je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Predazzu osvojil srebrno medaljo. Zmagal je Poljak Kamil Stoch. To je...

Zanimivosti / četrtek, 28. februar 2013 / 07:00

Tekli bodo v Ruthin spomin

Ta konec tedna se bodo na Bledu zbrali tekači, pohodniki in njihovi štirinožni prijatelji.

Gospodarstvo / četrtek, 28. februar 2013 / 07:00

Občinska pomoč kmetijstvu

Mestna občina Kranj bo letos za razvoj in ohranjanje kmetijstva, gozdarstva in podeželja namenila nekaj več kot 153 tisoč evrov.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 28. februar 2013 / 07:00

Komunalni prispevek odslej po gradbeni parceli

Gorenja vas - Gorenjevaško-poljanski občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli spremembe odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka. Spremembe se nanašajo na natančnejš...