Rezultati testa vaniljevih sladoledov so pokazali velike razlike v hranilni vrednosti in sestavinah. Fotografija je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Sladoled: cena ni merilo kakovosti

Vaniljevi sladoledi so energijsko bogata sladica z veliko dodatki in zraka, je pokazal test Zveze potrošnikov Slovenije.

Kranj – Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je vzela pod drobnogled sladolede, ki so zelo priljubljena osvežitev v vročih dneh. Testirala je 16 vaniljevih sladoledov, ki so najbolj številno zastopani v trgovskih zamrzovalnikih. Rezultati so pokazali velike razlike predvsem v hranilni vrednosti in sestavinah, pri dveh pa so odkrili tudi preseženo vrednost mikroorganizmov. »Številni sladoledi vsebujejo tudi veliko, celo do enajst aditivov. A na trgu so tudi izdelki, ki dokazujejo, da je mogoče sladoled izdelati brez enega samega aditiva in arome,« so sporočili z ZPS ter dodali, da cena ni merilo kakovosti in da najdražji sladoled ni najbolj kakovosten. »Zelo dobrega sladoleda na testu tokrat ni bilo. Morda lahko to vzamete kot izziv in se priprave vaniljevega sladoleda lotite sami. Tako ne bo dvoma, kaj vsebuje,« so svetovali.

Za testirane izdelke so odšteli od 0,99 do 5,29 evra (2,11 do 18,11 evra/kilogram). Vsebovali so do 18 gramov maščobe in do 24 gramov sladkorja na sto gramov izdelka. »A s premišljeno izbiro lahko izberemo takega, ki bo malo manj sladek in masten. Poleg rastlinske in/ali mlečne maščobe ter drugih mlečnih sestavin vaniljeve sladolede sestavljajo še voda, sladkor in/ali glukozno-fruktozni sirup ter aditivi. Vsebujejo tudi različne sestavine in arome, ki sladoledu dajo tipičen okus in videz,« je pojasnila Nika Kremić iz ZPS. Pa tudi da so najbolj zaželene sestavine izvleček vanilje, naravna aroma vanilje, njena semena in naravna aroma burbonske vanilje, ki v strokovnih krogih velja za vrhunsko sorto vanilje.

Ob tem so na ZPS opozorili, da barva ali majhne črne pike (mlet strok vanilje) ne povedo prav nič o tem, koliko vanilje, če sploh, je v sladoledu. Mlet strok je pogost dodatek, a ne prispeva bistveno k aromi. Prav tako barva nič ne pove o kakovosti sladoleda; vanilja namreč ni rumena in za intenzivnejšo rumeno barvo so sladoledom običajno dodana barvila beta karoteni, anato ali izvleček paprike. Kot so poudarili, lahko potrošniku pri izbiri vaniljevega sladoleda pomaga tudi pogled na embalažo. Izdelki z upodobljenim cvetom ali strokom vanilje morajo imeti dodano vsaj njeno naravno aromo, sicer pa velja, da krajši kot je seznam sestavin, boljše je. Nujno potrebna sestavina sladoleda je tudi zrak, saj mu daje mehkobo in omogoči, da se v ustih primerno topi, so še razložili na ZPS. Veliko izdelkov vsebuje celo več zraka kot sladoledne mase.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 10. junij 2011 / 07:00

Gradbišče prazno, dogovori neuspešni

Družba za avtoceste je izvajalcu naročila ustavitev del na gradbišču gorenjske avtoceste. - Pogovori med DARS in Erženom neuspešni, v ponedeljek zaslišanje na Ministrstvu za okolje in prostor.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 23. oktober 2021 / 17:34

Nenaden dvig vodotoka

Britof – V Britofu so policisti v sredo preverjali prijavo nastanka nevarnosti zaradi dviga vodotoka. Ugotovili so, da so v strugi Kokre delavci izvajali dela. Nivo reke se uravnava z zapornicami i...

Šport / sobota, 23. oktober 2021 / 17:34

Marjanu Žalarju dve zlati medalji

Na dvajsetem evropskem prvenstvu v kegljanju za slepe in slabovidne so naši športniki osvojili kar sedem posamičnih in eno ekipno medaljo, najbolj pa se je izkazal član Medobčinskega društva slepih in...

Kranj / sobota, 23. oktober 2021 / 17:33

Franc Hvasti bo častni občan Kranja

Kranj – Starosta kranjskega in slovenskega kolesarstva Franc Hvasti bo za izjemen doprinos v športu in k razvoju kolesarstva ob letošnjem občinskem prazniku 3. decembra prejel naziv častni občan Me...

GG Plus / sobota, 23. oktober 2021 / 17:32

Znoj, ljubezen in iskrenost

Franjo Potočnik je predan športu, bil je uspešen atlet. Leta 2000 je za svojo 65-letnico s humanitarno noto za jeseniško bolnišnico opravil 366 vzponov na Triglav v 278 dneh. V nedeljo je bil gost Dov...

Slovenija / sobota, 23. oktober 2021 / 14:34

Po planinsko v Pliberku in Naborjetu

Konec preteklega tedna sta bili pri sosedih na Koroškem in v Kanalski dolini v Italiji dve prireditvi, na katerih smo imeli Gorenjci, še posebej Planinski muzej iz Mojstrane, precej besede. V Plibe...