Rezultati testa vaniljevih sladoledov so pokazali velike razlike v hranilni vrednosti in sestavinah. Fotografija je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Sladoled: cena ni merilo kakovosti

Vaniljevi sladoledi so energijsko bogata sladica z veliko dodatki in zraka, je pokazal test Zveze potrošnikov Slovenije.

Kranj – Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je vzela pod drobnogled sladolede, ki so zelo priljubljena osvežitev v vročih dneh. Testirala je 16 vaniljevih sladoledov, ki so najbolj številno zastopani v trgovskih zamrzovalnikih. Rezultati so pokazali velike razlike predvsem v hranilni vrednosti in sestavinah, pri dveh pa so odkrili tudi preseženo vrednost mikroorganizmov. »Številni sladoledi vsebujejo tudi veliko, celo do enajst aditivov. A na trgu so tudi izdelki, ki dokazujejo, da je mogoče sladoled izdelati brez enega samega aditiva in arome,« so sporočili z ZPS ter dodali, da cena ni merilo kakovosti in da najdražji sladoled ni najbolj kakovosten. »Zelo dobrega sladoleda na testu tokrat ni bilo. Morda lahko to vzamete kot izziv in se priprave vaniljevega sladoleda lotite sami. Tako ne bo dvoma, kaj vsebuje,« so svetovali.

Za testirane izdelke so odšteli od 0,99 do 5,29 evra (2,11 do 18,11 evra/kilogram). Vsebovali so do 18 gramov maščobe in do 24 gramov sladkorja na sto gramov izdelka. »A s premišljeno izbiro lahko izberemo takega, ki bo malo manj sladek in masten. Poleg rastlinske in/ali mlečne maščobe ter drugih mlečnih sestavin vaniljeve sladolede sestavljajo še voda, sladkor in/ali glukozno-fruktozni sirup ter aditivi. Vsebujejo tudi različne sestavine in arome, ki sladoledu dajo tipičen okus in videz,« je pojasnila Nika Kremić iz ZPS. Pa tudi da so najbolj zaželene sestavine izvleček vanilje, naravna aroma vanilje, njena semena in naravna aroma burbonske vanilje, ki v strokovnih krogih velja za vrhunsko sorto vanilje.

Ob tem so na ZPS opozorili, da barva ali majhne črne pike (mlet strok vanilje) ne povedo prav nič o tem, koliko vanilje, če sploh, je v sladoledu. Mlet strok je pogost dodatek, a ne prispeva bistveno k aromi. Prav tako barva nič ne pove o kakovosti sladoleda; vanilja namreč ni rumena in za intenzivnejšo rumeno barvo so sladoledom običajno dodana barvila beta karoteni, anato ali izvleček paprike. Kot so poudarili, lahko potrošniku pri izbiri vaniljevega sladoleda pomaga tudi pogled na embalažo. Izdelki z upodobljenim cvetom ali strokom vanilje morajo imeti dodano vsaj njeno naravno aromo, sicer pa velja, da krajši kot je seznam sestavin, boljše je. Nujno potrebna sestavina sladoleda je tudi zrak, saj mu daje mehkobo in omogoči, da se v ustih primerno topi, so še razložili na ZPS. Veliko izdelkov vsebuje celo več zraka kot sladoledne mase.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 22. december 2006 / 06:00

Za kmetijstvo vsaj toliko kot doslej

Kranj – Svet kranjske območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na seji prejšnji teden razpravljal o shemi državnih pomoči kmetijstvu, ki se financirajo iz občinskih...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 15. oktober 2013 / 07:00

Nika Veger v pričakovanju

Na simpatično poznavalko domačih in tujih modnih smernic Niko Veger, ki je po rodu sicer Gorenjka, smo naleteli v največji ljubljanski modni galeriji. Nika je visoko noseča in tako bosta s...

Kultura / torek, 15. oktober 2013 / 07:00

Likovni festival k vrhuncu

Kranj - Danes, v torek, 15. oktobra, ob 18. uri bo v Galeriji mes­tne hiše odprtje osrednje razstave v okviru letošnjega kranjskega likovnega meseca. Ob drugi izvedbi mednarodnega festival...

Razvedrilo / torek, 15. oktober 2013 / 07:00

Vikend modno popotovanje

Slovenska prestolnica od 14. do 16. oktobra gosti Fashion Week, pretekli konec tedna pa je bil Vikend mode tudi v Kranju. Petek je bil namenjen modi v besedi in sliki, sobota pa modni reviji.

GG Plus / torek, 15. oktober 2013 / 07:00

Med revmatskimi bolniki tudi otroci

Ob nedavnem svetovnem dnevu revmatikov so v Društvu revmatikov Slovenije predstavili stanje na področju zdravljenja revmatičnih bolezni. Posebno pozornost so namenili pojavu revmatskih bol...

Gospodarstvo / torek, 15. oktober 2013 / 12:32

Spremenjene posplošene vrednosti nepremičnin

Ljubljana - Geodetska uprava RS (Gurs) je na spletnih straneh objavila nove indekse vrednosti nepremičnin. Posplošene vrednosti nepremičnin se prilagajajo razmeram na trgu, vendar le nepre...