Na mestu, kjer je nekoč stala rojstna hiša Toneta Šifrerja, so zgradili novo in v njegov spomin nanjo namestili spominsko ploščo. V njej živijo Primož Šifrer z ženo Ano in otroki Ajdo, Lovrom in Jakobom ter Primoževa starša Marinka in Tomaž Šifrer; slednji je nečak Toneta Šifrerja. / Foto: Primož Pičulin

Slavist s Sorškega polja

Stodeseto obletnico rojstva slavista, pesnika in pisatelja Toneta Šifrerja so s slovesnostjo zaznamovali pred hišo v Žabnici, ki stoji na mestu njegove rojstne hiše.

Žabnica – Tone Šifrer s kmetije Boncelj v Žabnici se je rodil 8. junija leta 1911. Po dokončanem študiju slavistike je služboval na Ptuju, v Ljutomeru in Murski Soboti. Zaradi nenaklonjenosti tedanje oblasti sprva ni dobil izobrazbi primernega dela. Opravljal je kmečka dela, medtem pa ves čas uril literarno pero. Ker je želel, da njegovo ime ostane skrito, je pisal pod psevdonimom Jern Ledina. Ob okupaciji se je vrnil v rojstni kraj in sodeloval v NOB.

Po besedah nečaka Vladimirja Pirca, prav tako slavista, Tone Šifrer sodi med najizrazitejše literarne predstavnike Sorškega polja, njegova dela pa so prežeta z izrazito rahločutno in izpovedno noto. »Tragika usode Toneta Šifrerja je v prezgodnji smrti, ki se je dogodila ravno ob njegovem ustvarjalnem začetku. Padel je kot talec v avstrijskem taborišču Mauthausen leta 1942 na Hitlerjev rojstni dan,« je pojasnil Pirc in nadaljeval: »Veljal je za intelektualca, ki je tesno povezan z vaškim življenjem, naravo in predvsem Sorškim poljem, kar se odraža v njegovem unikatnem literarnem opusu, ki zajema tako prozo kot poezijo in delno tudi dramatiko.«

Kljub temu da je Šifrer pisal le nekaj let, je za seboj pustil širok nabor pesmi, pripovedi in povesti, ki jih je po njegovi smrti uredil in izdal brat Jože Šifrer. Preden je Bonceljnov Tone, kot so ga poznali sovaščani, odšel k vojakom, je nekaj svojih zapisanih del spravil tudi v skrinjo in jo po pripovedovanju drugih članov družine zakopal nekje na vrtu. Potomci so jo iskali, a je doslej še niso našli.

Slovesnost ob obletnici rojstva so Šifrerjevi sorodniki pripravili v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Žabnica, Društvom upokojencev Žabnica in Podružnično šolo Žabnica. Nastopila je tudi domačinka Breda Fabjan, ki je kot osemletno dekle imela čast, da je Toneta Šifrerja osebno spoznala. Spomni se, da ji je podarjal knjige, zlasti pa ji veliko pomeni, da jo je v času vojne učil slovenščino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 8. julij 2009 / 07:00

Srečanje planincev na Krvavcu

Letošnje srečanje planinskih društev Meddruštvenega odbora Gorenjske je potekalo na Krvavcu.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:08

Povečali bodo skladišča

Zaradi hitre rasti podjetja se bo Cargo-partner že v prihodnjem letu lotil povečanja svojih skladiščnih kapacitet na Brniku.

Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:04

Priznanja za krušne izdelke

Gorenjske kmetije so na ocenjevanju krušnih izdelkov za Festival dobrot slovenskih kmetij na Ptuju dobile devet zlatih priznanj, tri srebrne in šest bronastih.

Kamnik / sreda, 9. junij 2021 / 18:03

Prijaznejši do čebel

Kamnik – Občina Kamnik se je pridružila pobudi z naslovom Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik. Pobuda, ki je nastala v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Gorenjske in regionalnim stičiščem...

Kronika / sreda, 9. junij 2021 / 18:02

Preiskujejo nesrečo na Lancovem

Lancovo – Radovljiški policisti so v petek okoli 9.30 na Lancovem obravnavali nesrečo motorista, ki naj bi se pred padcem izogibal neznanemu vozniku domnevno manjšega črnega osebnega avtomobila, ki...

Razvedrilo / sreda, 9. junij 2021 / 17:54

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne pa...