Fižolova juha in porov zavitek

Stročnice so po krivici pogosto zapostavljene. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin predstavljajo odličen nadomestek mesa, poleg tega pa so precej cenejše. Pomislite, koliko dobimo iz enega kilograma fižola. Če zraven postrežemo še porov zavitek z lososom, bomo okusno in hranilno zaokrožili celoten obrok.

Za pripravo fižolove juhe potrebujemo: 0,5 kg kuhanega fižola, 1 čebulo, 1 strok česna, 3 žlice paradižnikove mezge ali eno žličko paradižnikovega koncentrata, 2 lovorjeva lista, pol žličke majarona, četrt žličke timijana, sol in poper, 3 žlice vina, 1 liter vode, 1 žlico olivnega olja, 1 pest poljubnih testenin.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na žlici olja ter dodamo fižol. Primešamo paradižnikovo mezgo ter začinimo z lovorjevim listom, majaronom, timijanom ter posolimo in popramo. Prilijemo vino ter vodo in vse skupaj zavremo. Kuhamo 20 minut. Nato odstranimo lovorjev list in juho spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dosolimo ali popramo. Posebej skuhamo testenine in jih vmešamo v juho.

Za pripravo porovega zavitka z lososom po­tre­bujemo: 250 g listnatega testa, 1 večji por, 150 g fileja lososa, 1 paradižnik, 2 stroka česna, 150 g rikote, 2 jajci, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.

Por narežemo na kolesa, paradižnik na kocke, česen nasekljamo. Losos narežemo na trakove ter ga popečemo na olivnem olju. Dodamo česen, por in paradižnik. Solimo in popramo ter dobro premešamo. Pražimo 10 minut, da se por zmehča in tekočina izhlapi. V skledi zmešamo rikoto in eno jajce ter dodamo še porov nadev. Listnato testo razvaljamo v tanek pravokotnik. Nanj razporedimo pripravljen nadev. Robove testa zapognemo ter zvijemo v rulado. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 7. februar 2019 / 12:33

V spomin: Marjan Kukec (1933–2019)

Slikar, grafik, fotograf in likovni pedagog Marjan Kukec je bil rojen 7. maja 1933 v železničarski družini v Ljubljani. Otroška leta je preživel v bežigrajskem predmestju. Obiskoval je klasično gim...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...