Čokoladne kocke z bučo

Nismo še končali z bučami, čaka nas še sladica. Na prvo misel ne bi ravno rekli, da buča sodi v sladico. A pri čokoladnih kockah z bučo je sploh ne bomo okusili, kljub temu pa bo v receptu odigrala osrednjo vlogo. Vse okuse bo izjemno zaokrožila in hkrati poskrbela za sočno konsistenco.

Za pripravo čokoladnih kock z bučo potrebujemo: 400 g olupljene in očiščene hokaido buče, 150 g masla, 150 g temne čokolade, 140 g sladkorja, 3 jajca, 130 g moke, 50 g temnega kakava, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek, 3 žlice ruma; za preliv: 150 g temne čokolade, 150 g sladke smetane, 50 g nasekljanih lešnikov.

Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na kocke. Ponev namastimo z eno žličko masla ter na njem na hitro popečemo bučne kocke. Prelijemo tri žlice vode in pokrijemo posodo. Dušimo na nižji temperaturi 15 minut oziroma toliko časa, da se bučne kocke zmehčajo. Nato vse skupaj prestavimo v posodo in zmeljemo s paličnim mešalnikom v bučni pire. V ožjo kozico nadrobimo čokolado in dodamo narezano maslo. Vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in cimet. Jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem. Dodamo stopljeno čokolado skupaj z maslom, bučni pire in prilijemo rum. Premešamo in nato postopoma dodajamo še mešanico moke. Dobljeno maso nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Biskvit je pečen, ko na zobotrebcu ni več sledi biskvita, vendar je zobotrebec še vseeno malce vlažen.

Za preliv skupaj stopimo čokolado in smetano ter prelijemo čez nekoliko ohlajen biskvit. Po vrhu potresemo še z nasekljanimi lešniki.

Nasvet: Čokoladne kocke z bučo so že same po sebi zelo bogate in sočne. Za piko na i biskvit premažemo še s tanko plastjo marmelade, preden ga prelijemo s čokoladnim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 3. januar 2008 / 07:00

Novoletni koncert na Bledu

V torek, 1. januarja zvečer je bil v Festivalni dvorani na Bledu že 17. tradicionalni novoletni gala koncert. Občinstvo je bilo navdušeno nad nastopom glasbenikov ljubljanskega komornega orkestra...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 1. januar 2021 / 00:56

Spletna premiera: Povest o dobrih ljudeh

Ljubljana – V letu 2019 smo v številnih kinodvoranah po Sloveniji praznovali stoto obletnico rojstva filmskega režiserja Franceta Štiglica. V Slovenski kinoteki so se velikemu klasiku in pionirju s...

Šport / petek, 1. januar 2021 / 00:55

V Kranju zmaga Hopsov

Košarkarji moštva ECE Triglav so doma morali priznati premoč Hopsov s Polzele, Helios Suns pa so izgubili v Podčetrtku.

Šport / četrtek, 31. december 2020 / 20:27

Pred rokometaši novi izzivi

Na prvi dan v novem letu se bo zbrala naša moška rokometna reprezentanca, ki bo začela priprave na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo ter nastop na svetovnem prvenstvu v Egiptu.

Slovenija / četrtek, 31. december 2020 / 20:26

Bog daj zdravja!

Če bi se v začetku leta 2020 vprašali, katere so najvišje vrednote večine ljudi na planetu, bi jih bilo gotovo več. Če si enako vprašanje postavimo konec tega leta, pa je zagotovo najvišja vrednota čl...

Nasveti / četrtek, 31. december 2020 / 20:20

Tatarski biftek »na žlico«

Trinajst sestavin? Ko sem pri naštevanju prišla komaj do četrte, sem si že mislila, kaj mi je tega treba … Med zapisovanjem recepta pa glasno komentirala, ali morda ne bi bilo enostavneje, da bi tatar...