Čokoladne kocke z bučo

Nismo še končali z bučami, čaka nas še sladica. Na prvo misel ne bi ravno rekli, da buča sodi v sladico. A pri čokoladnih kockah z bučo je sploh ne bomo okusili, kljub temu pa bo v receptu odigrala osrednjo vlogo. Vse okuse bo izjemno zaokrožila in hkrati poskrbela za sočno konsistenco.

Za pripravo čokoladnih kock z bučo potrebujemo: 400 g olupljene in očiščene hokaido buče, 150 g masla, 150 g temne čokolade, 140 g sladkorja, 3 jajca, 130 g moke, 50 g temnega kakava, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek, 3 žlice ruma; za preliv: 150 g temne čokolade, 150 g sladke smetane, 50 g nasekljanih lešnikov.

Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na kocke. Ponev namastimo z eno žličko masla ter na njem na hitro popečemo bučne kocke. Prelijemo tri žlice vode in pokrijemo posodo. Dušimo na nižji temperaturi 15 minut oziroma toliko časa, da se bučne kocke zmehčajo. Nato vse skupaj prestavimo v posodo in zmeljemo s paličnim mešalnikom v bučni pire. V ožjo kozico nadrobimo čokolado in dodamo narezano maslo. Vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in cimet. Jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem. Dodamo stopljeno čokolado skupaj z maslom, bučni pire in prilijemo rum. Premešamo in nato postopoma dodajamo še mešanico moke. Dobljeno maso nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Biskvit je pečen, ko na zobotrebcu ni več sledi biskvita, vendar je zobotrebec še vseeno malce vlažen.

Za preliv skupaj stopimo čokolado in smetano ter prelijemo čez nekoliko ohlajen biskvit. Po vrhu potresemo še z nasekljanimi lešniki.

Nasvet: Čokoladne kocke z bučo so že same po sebi zelo bogate in sočne. Za piko na i biskvit premažemo še s tanko plastjo marmelade, preden ga prelijemo s čokoladnim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 14. julij 2019 / 11:22

Poletje je čas za festivale

Ste že slišali za Festival bohinjskega soma, Teden kamniških oljkarjev, mogoče Dneve visoških čarovnic? Prepričan sem, da ne, saj v Bohinjskem jezeru soma zlepa ne boste ujeli, oljke tudi...

Objavljeno na isti dan


Železniki / ponedeljek, 12. januar 2009 / 07:00

Leto investicij in sanacij

V proračunu občine Železniki za leto 2009 bo šlo kar 81 odstotkov denarja za investicije, znaten delež na račun popoplavne sanacije.

Železniki / ponedeljek, 12. januar 2009 / 07:00

Brez ukrepov zoper župana Prevca

Železniki - Tudi občinski svetniki v Železnikih so se na zadnji seji seznanili z dopisom komisije za preprečevanje korupcije, v katerem jih predsednik komisije Drago Kos s...

Zanimivosti / ponedeljek, 12. januar 2009 / 07:00

Srečanje starejših krajanov

Med več kot petsto prebivalci Loma pod Storžičem jih je šestdeset starejših od sedemdeset let. Zanje so pripravili že sedmo srečanje.

Kronika / ponedeljek, 12. januar 2009 / 07:00

Družinsko nasilje je resen problem

Ljubljana - Nasilje v družini je v Sloveniji resen problem, je v sredo dejal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič. Čeprav ima po njegovem na tem pod...

Kronika / ponedeljek, 12. januar 2009 / 07:00

Kriminal

Zidali bodo Vir pri Domžalah - Neznanci storilci so v prazničnih dneh vlomili v priročno skladišče na Viru pri Domžalah, iz katerega so odnesli več gr...