Čokoladne kocke z bučo

Nismo še končali z bučami, čaka nas še sladica. Na prvo misel ne bi ravno rekli, da buča sodi v sladico. A pri čokoladnih kockah z bučo je sploh ne bomo okusili, kljub temu pa bo v receptu odigrala osrednjo vlogo. Vse okuse bo izjemno zaokrožila in hkrati poskrbela za sočno konsistenco.

Za pripravo čokoladnih kock z bučo potrebujemo: 400 g olupljene in očiščene hokaido buče, 150 g masla, 150 g temne čokolade, 140 g sladkorja, 3 jajca, 130 g moke, 50 g temnega kakava, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek, 3 žlice ruma; za preliv: 150 g temne čokolade, 150 g sladke smetane, 50 g nasekljanih lešnikov.

Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na kocke. Ponev namastimo z eno žličko masla ter na njem na hitro popečemo bučne kocke. Prelijemo tri žlice vode in pokrijemo posodo. Dušimo na nižji temperaturi 15 minut oziroma toliko časa, da se bučne kocke zmehčajo. Nato vse skupaj prestavimo v posodo in zmeljemo s paličnim mešalnikom v bučni pire. V ožjo kozico nadrobimo čokolado in dodamo narezano maslo. Vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in cimet. Jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem. Dodamo stopljeno čokolado skupaj z maslom, bučni pire in prilijemo rum. Premešamo in nato postopoma dodajamo še mešanico moke. Dobljeno maso nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Biskvit je pečen, ko na zobotrebcu ni več sledi biskvita, vendar je zobotrebec še vseeno malce vlažen.

Za preliv skupaj stopimo čokolado in smetano ter prelijemo čez nekoliko ohlajen biskvit. Po vrhu potresemo še z nasekljanimi lešniki.

Nasvet: Čokoladne kocke z bučo so že same po sebi zelo bogate in sočne. Za piko na i biskvit premažemo še s tanko plastjo marmelade, preden ga prelijemo s čokoladnim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / ponedeljek, 3. avgust 2020 / 14:23

Kranjsko Goro imajo slovenski gostje radi

V prvem mesecu veljave turističnih bonov smo po podatkih republiške finančne uprave največ turističnih bonov na Gorenjskem unovčili v Kranjski Gori. Tudi v slovenskem merilu je destinacija po unovčenj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Glasbene mojstrovine Poljanskih orgličarjev

Pred dvema letoma je bil v Poljanah tečaj igranja na orglice. Med tečajniki so bili tudi člani sedanje glasbene skupine Poljanski orgličarji, ki znajo na malih glasbilih zaigrati čudovite melodije.

Prosti čas / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Praznične risanke na TV1

Televizija Slovenija otroški in mladinski program, uredništvo animiranih oddaj za otroke je v decembru poskrbelo za praznične risanke.

Kultura / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Gimnazijske božične rapsodije

Veliki božični koncert v Gimnaziji Kranj je prejšnji teden znova postregel z odlično glasbo in navdušenim občinstvom v dvakrat polni dvorani. Do vrha v Gershwinovi Rapsodiji v modrem preko mnogih mali...

Gorenjska / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Stanovanja najprej domačinom

Vse kaže, da se bo gradnja trgovine in stanovanj v Preddvoru vendarle začela. Investitor, podjetje Proloco, je doseglo dogovor z zavodom za varstvo kulturne dediščine in sedaj čaka na gradbeno dovolje...

Zanimivosti / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Slovenski božič je vedno najlepši

Ne samo zaradi praznika samega, ampak zato, ker smo se v božičnih dneh leta 1990 odločili za samostojno državo.