Čokoladne kocke z bučo

Nismo še končali z bučami, čaka nas še sladica. Na prvo misel ne bi ravno rekli, da buča sodi v sladico. A pri čokoladnih kockah z bučo je sploh ne bomo okusili, kljub temu pa bo v receptu odigrala osrednjo vlogo. Vse okuse bo izjemno zaokrožila in hkrati poskrbela za sočno konsistenco.

Za pripravo čokoladnih kock z bučo potrebujemo: 400 g olupljene in očiščene hokaido buče, 150 g masla, 150 g temne čokolade, 140 g sladkorja, 3 jajca, 130 g moke, 50 g temnega kakava, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek, 3 žlice ruma; za preliv: 150 g temne čokolade, 150 g sladke smetane, 50 g nasekljanih lešnikov.

Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na kocke. Ponev namastimo z eno žličko masla ter na njem na hitro popečemo bučne kocke. Prelijemo tri žlice vode in pokrijemo posodo. Dušimo na nižji temperaturi 15 minut oziroma toliko časa, da se bučne kocke zmehčajo. Nato vse skupaj prestavimo v posodo in zmeljemo s paličnim mešalnikom v bučni pire. V ožjo kozico nadrobimo čokolado in dodamo narezano maslo. Vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in cimet. Jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem. Dodamo stopljeno čokolado skupaj z maslom, bučni pire in prilijemo rum. Premešamo in nato postopoma dodajamo še mešanico moke. Dobljeno maso nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Biskvit je pečen, ko na zobotrebcu ni več sledi biskvita, vendar je zobotrebec še vseeno malce vlažen.

Za preliv skupaj stopimo čokolado in smetano ter prelijemo čez nekoliko ohlajen biskvit. Po vrhu potresemo še z nasekljanimi lešniki.

Nasvet: Čokoladne kocke z bučo so že same po sebi zelo bogate in sočne. Za piko na i biskvit premažemo še s tanko plastjo marmelade, preden ga prelijemo s čokoladnim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 4. november 2018 / 15:02

Z oratoriji na Madagaskarju

Študentka pedagogike in andragogike Tinkara Jerkič iz Šenčurja je del letošnjega poletja preživela kot prostovoljka na Madagaskarju, kjer je bila s skupino desetih vrstnikov prek programa POTA – Mladi...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 5. marec 2019 / 23:20

Zmaga za Jeseničane

Jesenice, Kranj – Hokejisti moštva SIJ Acroni Jesenice so v soboto odigrali tekmo rednega dela Alpske hokejske lige (AHL). Gostili so ekipo Fassa Falcons in jih premagali s kar 10 : 0 (5 : 0, 1 : 0...

Kultura / torek, 5. marec 2019 / 23:05

Prisega na klasiko in klasike

Kranjčan Petar Milić, ki je po mnenju strokovne javnosti eden najboljših koncertnih pianistov srednje generacije v Sloveniji, se bo jutri, 6. marca, predstavil s solističnim klavirskim večerom v Slove...

Rekreacija / torek, 5. marec 2019 / 22:40

Zimska pravljica

Creta di Mezzodi (1806 n. m.) – Gora v neposredni soseščini mogočnega Monte Sernia, ki nam s te strani pokaže svojo najbolj divjo podobo, steno, preko katere poteka najzahtevnejša pot nanj. Razglednik...

Naklo / torek, 5. marec 2019 / 22:36

Čebelarsko društvo Naklo z novim predsednikom

Naklo – Čebelarsko društvo (ČD) Naklo je na nedavnem občnem zboru izvolilo novega predsednika Janeza Markiča. Dosedanji zaslužni predsednik Janez Pivk, ki je društvo vodil dobrih trideset let, je s...

Razvedrilo / torek, 5. marec 2019 / 22:35

Zmenki v parku

Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh je v soboto v kulturni dvorani na Breznici uprizorilo svojo že sedmo premiero, komedijo Zmenki, prvenec Aleša Bergerja.