Čokoladne kocke z bučo

Nismo še končali z bučami, čaka nas še sladica. Na prvo misel ne bi ravno rekli, da buča sodi v sladico. A pri čokoladnih kockah z bučo je sploh ne bomo okusili, kljub temu pa bo v receptu odigrala osrednjo vlogo. Vse okuse bo izjemno zaokrožila in hkrati poskrbela za sočno konsistenco.

Za pripravo čokoladnih kock z bučo potrebujemo: 400 g olupljene in očiščene hokaido buče, 150 g masla, 150 g temne čokolade, 140 g sladkorja, 3 jajca, 130 g moke, 50 g temnega kakava, pol žličke cimeta, 1 pecilni prašek, 3 žlice ruma; za preliv: 150 g temne čokolade, 150 g sladke smetane, 50 g nasekljanih lešnikov.

Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na kocke. Ponev namastimo z eno žličko masla ter na njem na hitro popečemo bučne kocke. Prelijemo tri žlice vode in pokrijemo posodo. Dušimo na nižji temperaturi 15 minut oziroma toliko časa, da se bučne kocke zmehčajo. Nato vse skupaj prestavimo v posodo in zmeljemo s paličnim mešalnikom v bučni pire. V ožjo kozico nadrobimo čokolado in dodamo narezano maslo. Vse skupaj stopimo nad vodno kopeljo in nekoliko ohladimo. Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in cimet. Jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem. Dodamo stopljeno čokolado skupaj z maslom, bučni pire in prilijemo rum. Premešamo in nato postopoma dodajamo še mešanico moke. Dobljeno maso nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Biskvit je pečen, ko na zobotrebcu ni več sledi biskvita, vendar je zobotrebec še vseeno malce vlažen.

Za preliv skupaj stopimo čokolado in smetano ter prelijemo čez nekoliko ohlajen biskvit. Po vrhu potresemo še z nasekljanimi lešniki.

Nasvet: Čokoladne kocke z bučo so že same po sebi zelo bogate in sočne. Za piko na i biskvit premažemo še s tanko plastjo marmelade, preden ga prelijemo s čokoladnim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 11. februar 2018 / 22:51

Podprli štiri gorenjske projekte

Kranj – Na Borzenovem razpisu za povrnitev dela stroškov za izvedbo izobraževalnih projektov s področja obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije za mlade so s svojimi projekti uspešno...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 13. oktober 2012 / 07:00

Izbirajo naj kostanjček

Kranj - Turistično društvo Kokrica v sodelovanju s hipermarketom Mercator na Kokrici organizira natečaj za naj kostanjček. V hipermarket lahko prinesete izdelek iz kostanjev, tudi v...

Gospodarstvo / sobota, 13. oktober 2012 / 07:00

Obvestila za kmetovalce

Jesenice - Kmetijska svetovalna služba vabi v ponedeljek, 15. oktobra, ob 9.30 v malo učilnico nad garažami reševalnih vozil na Cesti maršala Tita na Jesenicah na predavanje o ekolo...

GG Plus / sobota, 13. oktober 2012 / 07:00

Politika, poslanci in laži

Laž se nedvomno prilega prvima dvema kategorijama. Je tako rekoč sestavni del tega. Vsaj tako sem mislil do sedaj. Po pogovoru z nadvse rodoljubnim politikom in poslancem Miranom Majerjem pa sem...

Zanimivosti / sobota, 13. oktober 2012 / 07:00

Zbrali več kot dvajset ton papirja

Kranj - Društvo za zaščito živali Kranj je v soboto organiziralo že tretjo akcijo zbiranja starega papirja za pomoč živalim. Zbrali so več kot dvajset ton papirja, celoten izkupiček pa bo...

GG Plus / sobota, 13. oktober 2012 / 07:00

Bogat likovni oktober

Z osrednjim dogodkom v torek v Avli Mestne občine Kranj bo gorenjska prestolnica tudi uradno za en mesec postala najbolj likovno mesto v državi. O mednarodnem festivalu likovnih umetnosti smo se pogov...