Teden restavracij

Teden restavracij je priljubljen gostinski projekt, s katerim želijo restavracije svojim gostom ponuditi drugačno hrano po zmerni ceni. Ali je boljša? Kakor za koga; vsekakor je drugačna, zahtevnejša. Tako želijo vzgajati tudi goste, da bi pokusili še kaj drugega kot zrezek in pečenko. Zaradi nastale situacije je tokratni pomladni teden restavracij od 12. do 21. junija. Ta hip v Sloveniji 101 restavracija nudi posebni meni za 19 ali za 25 evrov, kjer so pripravili čudo različnih okusov in še več. Občudujem njihove ideje, okus in stil. Da bi Slovenija lahko postala še bolj prepoznavna gastronomska destinacija, je jasno že dlje časa. Zakaj bi po takih jedeh posegali le tujci, ko pa smo domači gosti prav tako lahko dobri potrošniki? Meni v tednu restavracij ima običajno tri hode, predjed, glavno jed in sladico. Prinesejo še kakšen pozdrav iz kuhinje in seveda nudijo prvovrstna vina in drugo pijačo. Vse jedi so narejene v majhnih količinah in so servirane na velikih krožnikih. Sprva misliš, da se od tega ne boš prav nič najedel, na koncu greš od mize prijetno sit, ne da bi imel občutek, da nisi sposoben za nič drugega kot za počitek. Sprva sem se še trudila zapomniti si, kaj so prinesli, zdaj tega ne počnem več. Mus, strjenka, pire so pogoste oblike hrane, ki jih nudijo, prav tako tudi lokalne sestavine, kot na primer brancin Fonda ali koruza trdinka. Meni je ljubše manj in tisto kakovostno. Povsem razumem, da je mnogim še vedno pojem dobrega količina, zrezek, ki gleda čez krožnik. Otroci mi pravijo, da imajo občutek, da grem v gostilno le zato, da bi doma poskušala narediti podobno jed. Morda mi kakšna sladica še približno uspe, česa drugega pa se niti ne lotim, je prezahtevno za moje kuharsko znanje. Mar ni podobno tudi v drugih panogah – nekdo dela v velikih količinah, kjer zaslužek prinese količina. Drugi se zavestno odloči za manjše količine, kjer je treba dodati še kaj znanja ali dodane vrednosti – in ta prinaša zaslužek. Oboje je stvarnost, odločitev za eno ali drugo obliko gospodarjenja nam narekujejo naravni pogoji, družinska tradicija, trenutna situacija na trgu. Najpogosteje pa je to osebna, moralna ali etična odločitev. Nekdo rad operira z veliko tonami, avti, traktorji. Nekateri gostinci so ponosni na več sto gostov, ki jih lahko postrežejo hkrati, drugi bodo že pri številu trideset omejili svojo ponudbo, ker se jim po lastnih zahtevah ne morejo ustrezno posvetiti. Na koncu sta pomembna dobiček in lastno zadovoljstvo. Pogosto pa ljudje rečejo, da ob večjem prometu, tonah in kilometrih ni nujno, da jim ostane več dobička. Zagotovo imajo več skrbi in utrujeno telo. Vse, kar počnemo, je lastna odločitev v naši glavi, pogosto pa je življenju tako, da je kvaliteta pomembnejša od kvantitete. Če bi se radi podali na gurmansko pustolovščino, je Teden restavracij zagotovo prava ideja, ki si jo lahko omislite in verjamem, da tudi privoščite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 11. december 2020 / 09:08

Planica iz dnevne sobe

Planica po desetih letih znova gosti svetovno prvenstvo v poletih, skupno pa sedmič. Prvo je bilo daljnega leta 1972, ko se je naslova svetovnega prvaka veselil Švicar Walter Steiner. Leto...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 17. januar 2024 / 19:41

Letos prvič teden slovenske hrane

Kranj – V Sloveniji smo doslej vsak tretji petek v novembru zaznamovali dan slovenske hrane, letos bomo prvič tretji teden v novembru zaznamovali teden slovenske hrane. Pobudo za prehod iz dneva v...

Rekreacija / sreda, 17. januar 2024 / 19:40

Kolesarska avantura Balkan 2023, 12. del

Prenočili smo v hotelu v središču mesta Kirklareli. Po zajtrku smo prinesli prtljago do kombija, ki nas je spremljal na poti, in se dogovorili, da kolesarjenje začnemo čez pol ure v parku Şevket Di...

Zanimivosti / sreda, 17. januar 2024 / 19:39

Krepimo in izboljšamo ravnotežje

Ljudska univerza Tržič vabi na brezplačno delavnico z naslovom Ravnotežje, ki bo po Zoomu potekala v četrtek, 18. januarja, ob 17. uri. Mentorica bo Mir...

Slovenija / sreda, 17. januar 2024 / 19:39

Poteklo bo dvesto tisoč dokumentov

Kranj – V letu 2024 poteče veljavnost 138.901 osebnim izkaznicam in 56.752 potnim listinam. Ker je čakalna doba za izdajo nove potne listine ali osebne izkaznice v povprečju teden dni, ministrstvo...

Jezersko / sreda, 17. januar 2024 / 19:38

Na Jezerskem smučanje in drsanje

Jezersko – S Parka Jezersko so sporočili, da njihovo smučišče za začetnike Jaga baba obratuje od četrtka do nedelje, med počitnicami pa vsak dan. Na lokaciji Gostišče ob Planšarskem Jezeru obratuje...