Teden restavracij

Teden restavracij je priljubljen gostinski projekt, s katerim želijo restavracije svojim gostom ponuditi drugačno hrano po zmerni ceni. Ali je boljša? Kakor za koga; vsekakor je drugačna, zahtevnejša. Tako želijo vzgajati tudi goste, da bi pokusili še kaj drugega kot zrezek in pečenko. Zaradi nastale situacije je tokratni pomladni teden restavracij od 12. do 21. junija. Ta hip v Sloveniji 101 restavracija nudi posebni meni za 19 ali za 25 evrov, kjer so pripravili čudo različnih okusov in še več. Občudujem njihove ideje, okus in stil. Da bi Slovenija lahko postala še bolj prepoznavna gastronomska destinacija, je jasno že dlje časa. Zakaj bi po takih jedeh posegali le tujci, ko pa smo domači gosti prav tako lahko dobri potrošniki? Meni v tednu restavracij ima običajno tri hode, predjed, glavno jed in sladico. Prinesejo še kakšen pozdrav iz kuhinje in seveda nudijo prvovrstna vina in drugo pijačo. Vse jedi so narejene v majhnih količinah in so servirane na velikih krožnikih. Sprva misliš, da se od tega ne boš prav nič najedel, na koncu greš od mize prijetno sit, ne da bi imel občutek, da nisi sposoben za nič drugega kot za počitek. Sprva sem se še trudila zapomniti si, kaj so prinesli, zdaj tega ne počnem več. Mus, strjenka, pire so pogoste oblike hrane, ki jih nudijo, prav tako tudi lokalne sestavine, kot na primer brancin Fonda ali koruza trdinka. Meni je ljubše manj in tisto kakovostno. Povsem razumem, da je mnogim še vedno pojem dobrega količina, zrezek, ki gleda čez krožnik. Otroci mi pravijo, da imajo občutek, da grem v gostilno le zato, da bi doma poskušala narediti podobno jed. Morda mi kakšna sladica še približno uspe, česa drugega pa se niti ne lotim, je prezahtevno za moje kuharsko znanje. Mar ni podobno tudi v drugih panogah – nekdo dela v velikih količinah, kjer zaslužek prinese količina. Drugi se zavestno odloči za manjše količine, kjer je treba dodati še kaj znanja ali dodane vrednosti – in ta prinaša zaslužek. Oboje je stvarnost, odločitev za eno ali drugo obliko gospodarjenja nam narekujejo naravni pogoji, družinska tradicija, trenutna situacija na trgu. Najpogosteje pa je to osebna, moralna ali etična odločitev. Nekdo rad operira z veliko tonami, avti, traktorji. Nekateri gostinci so ponosni na več sto gostov, ki jih lahko postrežejo hkrati, drugi bodo že pri številu trideset omejili svojo ponudbo, ker se jim po lastnih zahtevah ne morejo ustrezno posvetiti. Na koncu sta pomembna dobiček in lastno zadovoljstvo. Pogosto pa ljudje rečejo, da ob večjem prometu, tonah in kilometrih ni nujno, da jim ostane več dobička. Zagotovo imajo več skrbi in utrujeno telo. Vse, kar počnemo, je lastna odločitev v naši glavi, pogosto pa je življenju tako, da je kvaliteta pomembnejša od kvantitete. Če bi se radi podali na gurmansko pustolovščino, je Teden restavracij zagotovo prava ideja, ki si jo lahko omislite in verjamem, da tudi privoščite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 28. november 2022 / 09:02

Policisti izrekli prepoved približevanja

Tržič – Policisti so v sredo na območju Tržiča obravnavali nasilje v družini med partnerjema. Kršitelju so izrekli prepoved približevanja, policisti pa zbirajo tudi obvestila o kaznivem dejanju z e...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 3. november 2018 / 19:17

Nova dnevna letalska povezava z Moskvo

Zgornji Brnik – V nedeljo je v letalskem prometu začel veljati zimski vozni red, na podlagi katerega bodo potniki z brniškega letališča v zimskem času, do 30. marca, potovali z desetimi rednimi let...

GG Plus / sobota, 3. november 2018 / 19:14

Dober delavec bo opica, ne mravlja ali čebela

Svoji uspešni poslovni poti sta gimnazijcem predstavila nekdanja dijaka Gimnazije Jesenice Iztok Klančnik in Miha Sprinčnik.

Kronika / sobota, 3. november 2018 / 19:13

Na avtocesti vozil v napačno smer

Lipce – Radovljiški policisti so v močnem dežju v ponedeljek zvečer obravnavali prijavo o vožnji v napačno smer na Lipcah. Policisti so voznika izsledili in proti njemu zaradi hujšega prekrška vodi...

Kronika / sobota, 3. november 2018 / 19:13

Trčil je v konja

Jesenice – Na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah je voznik osebnega avtomobila trčil v konja in zapeljal z vozišča v obcestni jarek. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali mesto dogodka, odklopili akum...

Kronika / sobota, 3. november 2018 / 19:13

V megli se je izgubila

Kamnik – Minuli ponedeljek je avstralska turistka tekla iz Vrhpolja pri Kamniku proti Kamniški Bistrici, nato pa še na Veliko planino, kjer je kmalu zašla z označene poti in se izgubila zaradi gost...