Mateja Reš je obiskovalce na praktičen in nazoren način seznanila s pripravo različnih medenih jedi in jim v pokušino ponudila potico, slajeno z medom.

Slovenci vedno bolj cenimo dober domači med

Obiskovalci so uživali v pokušanju medu in medenih izdelkov ter se na predavanjih in delavnicah naučili veliko o novih načinih uporabe medu, predvsem v kulinariki.

Lesce – V Čebelarskem centru Gorenjske so v soboto organizirali prireditev Dan medu v kulinariki – Festival medu. Privlačno dogajanje, ki je temeljilo na kulinariki, je v čebelarski center in na dvorišče pred njegovim vhodom privabilo številne obiskovalce.

Program so začeli s predavanjem o medovitih rastlinah, ki so hrana za čebele in ljudi in ki sodijo v vsak vrt in vsako kuhinjo, kot je poudarila predavateljica, znana floristka dr. Sabina Šegula.

Malo za tem je Mateja Reš pozornim poslušalcem nanizala nekaj uporabnih nasvetov za pripravo medenih jedi in v pokušino ponudila potico, ki jo je osladila z medom.

Posebej z navdušenjem so se obiskovalci udeležili degustacije zelenjavne enolončnice z medom in pražencem, ki so ga pod vodstvom mentorjev pripravili dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Njihova mentorica profesorica Marija Arh Ivanšek je popoldan vodila delavnico priprave medenega menija, na katerem so udeleženci sodelovali pri pripravi različnih jedi, med njimi tudi slovenskih narodnih jedi, pripravljenih na sodoben način z različnimi vrstami medu: file bohinjske zlatovščice v ajdovi moki, ajdova kaša z gobami in zelenjavo, krompir v oblicah z zeliščnim maslom in mohantom, palačinke, strjenka, pena s cvetnim prahom …

Pred čebelarskim muzejem je bila ves dan tržnica z bogato ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov ter dobrot z lokalnih kmetij, za otroke pa so pripravili ustvarjalne delavnice in družabne igre.

Obiskovalcem so bile na voljo medene pijače in degustacije različnih vrst medu, organizirali pa so tudi oglede čebelarskega centra. Obiskovalci so bili navdušeni tudi nad letošnjimi novostmi, to sta bili delavnica izdelovanja jesenskih šopkov z dr. Sabino Šegula ter ogled sveta čebel skozi virtualna očala, ki ga je za obiskovalce v napihljivem čebelnjaku pripravila Čebelarska zveza Slovenije.

Kot je povedala Špela Razinger Kalan, je Festival medu poleg prireditve, namenjene promociji medu, medenih izdelkov in uporabe medu v kulinariki, tudi nekakšen zaključek čebelarske sezone. »Ta letos ni bila dobra. Čebelarji pravijo, da imajo tudi do polovico manj medu kot lani. Tudi sicer je bila letošnja letina specifična, ker je gozdni med kristaliziral že v satju – je zelo kvaliteten, ampak za kupce, ki medu ne poznajo dobro, včasih manj privlačen.«

Zadovoljna je, ker se tudi s prireditvami, kakršna je Festival medu, odnos ljudi do medu spreminja. »Slovenci smo od nekdaj jedli med in ga cenili. Ne morem reči, da ga zdaj pojemo več kot prej, je pa res, da zdaj bolj pazimo na to, kako kakovosten med jemo. In domači, slovenski, je običajno res vrhunske kakovosti.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 6. avgust 2018 / 19:17

Živahno na Veliki planini

Velika planina, glavna kamniška turistična atrakcija, privablja vse več obiskovalcev. Če so v prvi polovici lanskega leta na planino z gondolo prepeljali 16 tisoč gostov, so jih v prvi polovici let...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 8. september 2016 / 15:00

Pohvala za Medobčinski inšpektorat Kranj

Kranj – V jeseniški dvorani Kolpern je konec avgusta potekalo izobraževanje redarjev in inšpektorjev občinskih in medobčinskih inšpektoratov in redarstev Slovenije. Udeleženci so se seznanili z izb...

Rekreacija / četrtek, 8. september 2016 / 14:59

Je b'lo pasje vroče

Storžič (2132 m) – Gora piramidaste oblike je priljubljen vrh v vseh letnih časih. Gora, ki je na vseh panoramskih razglednicah Kranja.

Slovenija / četrtek, 8. september 2016 / 14:57

Zasvojeni z igrami

Dva in pol odstotka slovenskih osmošolcev ustreza diagnozi zasvojenih z računalniškimi igrami. Med delovnimi dnevi temu namenijo kar 5,4 ure na dan, ob koncu tedna pa 6,9 ure na dan.

Tržič / četrtek, 8. september 2016 / 14:57

Prvi jesenski Alzheimer café

V Domu Petra Uzarja v Tržiču bo 29. septembra ob 17. uri na temo Skrb za svojce z demenco v domačem okolju predavala Barbara Pajk, diplomirana medicinska sestra in magistrica zdravstvene nege.

Rekreacija / četrtek, 8. september 2016 / 14:56

Osteoporoza ne izbira let

Zanimivo, da o nekaterih boleznih ne razmišljamo, dokler ne potrkajo na vrata. Po vsej verjetnosti velika večina ženske populacije ve, kakšna bolezen je osteoporoza, dejstvo, da za osteoporozo lahk...