Mateja Reš je obiskovalce na praktičen in nazoren način seznanila s pripravo različnih medenih jedi in jim v pokušino ponudila potico, slajeno z medom.

Slovenci vedno bolj cenimo dober domači med

Obiskovalci so uživali v pokušanju medu in medenih izdelkov ter se na predavanjih in delavnicah naučili veliko o novih načinih uporabe medu, predvsem v kulinariki.

Lesce – V Čebelarskem centru Gorenjske so v soboto organizirali prireditev Dan medu v kulinariki – Festival medu. Privlačno dogajanje, ki je temeljilo na kulinariki, je v čebelarski center in na dvorišče pred njegovim vhodom privabilo številne obiskovalce.

Program so začeli s predavanjem o medovitih rastlinah, ki so hrana za čebele in ljudi in ki sodijo v vsak vrt in vsako kuhinjo, kot je poudarila predavateljica, znana floristka dr. Sabina Šegula.

Malo za tem je Mateja Reš pozornim poslušalcem nanizala nekaj uporabnih nasvetov za pripravo medenih jedi in v pokušino ponudila potico, ki jo je osladila z medom.

Posebej z navdušenjem so se obiskovalci udeležili degustacije zelenjavne enolončnice z medom in pražencem, ki so ga pod vodstvom mentorjev pripravili dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Njihova mentorica profesorica Marija Arh Ivanšek je popoldan vodila delavnico priprave medenega menija, na katerem so udeleženci sodelovali pri pripravi različnih jedi, med njimi tudi slovenskih narodnih jedi, pripravljenih na sodoben način z različnimi vrstami medu: file bohinjske zlatovščice v ajdovi moki, ajdova kaša z gobami in zelenjavo, krompir v oblicah z zeliščnim maslom in mohantom, palačinke, strjenka, pena s cvetnim prahom …

Pred čebelarskim muzejem je bila ves dan tržnica z bogato ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov ter dobrot z lokalnih kmetij, za otroke pa so pripravili ustvarjalne delavnice in družabne igre.

Obiskovalcem so bile na voljo medene pijače in degustacije različnih vrst medu, organizirali pa so tudi oglede čebelarskega centra. Obiskovalci so bili navdušeni tudi nad letošnjimi novostmi, to sta bili delavnica izdelovanja jesenskih šopkov z dr. Sabino Šegula ter ogled sveta čebel skozi virtualna očala, ki ga je za obiskovalce v napihljivem čebelnjaku pripravila Čebelarska zveza Slovenije.

Kot je povedala Špela Razinger Kalan, je Festival medu poleg prireditve, namenjene promociji medu, medenih izdelkov in uporabe medu v kulinariki, tudi nekakšen zaključek čebelarske sezone. »Ta letos ni bila dobra. Čebelarji pravijo, da imajo tudi do polovico manj medu kot lani. Tudi sicer je bila letošnja letina specifična, ker je gozdni med kristaliziral že v satju – je zelo kvaliteten, ampak za kupce, ki medu ne poznajo dobro, včasih manj privlačen.«

Zadovoljna je, ker se tudi s prireditvami, kakršna je Festival medu, odnos ljudi do medu spreminja. »Slovenci smo od nekdaj jedli med in ga cenili. Ne morem reči, da ga zdaj pojemo več kot prej, je pa res, da zdaj bolj pazimo na to, kako kakovosten med jemo. In domači, slovenski, je običajno res vrhunske kakovosti.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 5. maj 2019 / 09:35

Izžrebali vrstni red

Potem ko se je prejšnji petek iztekel rok za vložitev kandidatur za evropske volitve, so na Državni volilni komisiji izžrebali vrstni red vloženih kandidatnih list.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 25. september 2019 / 18:00

Turizem in vloga muzejev

Na letošnjem zborovanju muzealcev v Tržiču so poudarili potrebe sodobne družbe, v prvi vrsti turistične ponudbe, in vloge muzejev v njej.

Železniki / sreda, 25. september 2019 / 17:59

Dom morda na drugi lokaciji

Občina Železniki čaka odgovor ministrstva o možnosti postavitve doma starejših na drugi lokaciji.

Gorje / sreda, 25. september 2019 / 17:58

Nujno se je spominjati žrtev

Pri ostankih Smolejeve domačije v dolini reke Radovne so se minulo soboto zbrali na slovesnosti v spomin na 75. obletnico požiga vasi Radovna, v katerem je umrlo štiriindvajset domačinov.

Tržič / sreda, 25. september 2019 / 17:56

Nova urednica je Maja Tekavec

Tržič – Odgovorna urednica občinskega glasila Tržičan Irma Lipovec je odstopila, za novo odgovorno urednico je občinski svet na nedavni seji potrdil Majo Tekavec, ki je bila že doslej članica uredn...

Kronika / sreda, 25. september 2019 / 17:54

Stisnilo mu je nogo

Dražgoše – V soboto dopoldan se je v Dražgošah pri delu v gozdu poškodoval moški. Med vleko po gozdni cesti mu je hlod stisnil nogo ob drugo drevje. Pri tem se je delavec huje poškodoval. Na pomoč...