Župan Miran Zadnikar (Foto: Gorazd Kavčič)

V vsaki vasi je kaj novega

Občina Preddvor 8. septembra praznuje občinski praznik. Letos imajo ob prazniku veliko pokazati: obnovljeno infrastrukturo v Novi vasi, urejeno cesto med Spodnjo in Srednjo Belo, preurejen vrtec v domu krajanov na Beli ... V vsaki vasi je kaj novega, je ob prazniku povedal župan Miran Zadnikar.

Preddvor - V Bašlju, kjer so prvi dobili čistilno napravo, bodo nadaljevali z gradnjo kanalizacije. Objavljen je razpis in če bo šlo vse po načrtih, lahko oktobra ali novembra začnejo z gradbenimi deli po dolini Belce. Za vodovod Laško pa projektirajo nov vodni zbiralnik, je o pridobitvah ob prazniku z najbolj severno vasjo v občini začel župan Miran Zadnikar. Na Beli je končano delo na cestnem odseku Spodnja Bela–Srednja Bela, preplastili so tudi 700 metrov ceste mimo cerkve na Sr. Beli, uredili so tudi kanalizacijo in brežino potoka, v nadaljevanju pa bodo sedanje križišče proti Zgornji Beli spremenili v krožišče. »Želeli smo zgraditi tudi most pri Zupancu, vendar nismo našli soglasja z lastniki,« je še povedal župan. Vrednost omenjenih del sicer obsega 300 tisoč evrov, polovico tega so dobili z vladne službe za lokalno samoupravo.

Na Beli vrtec v krajevnem domu

Zelo veseli pa so preureditve doma krajanov na Zgornji Beli. K 350 tisoč evrov vredni naložbi bo 120 tisoč evrov prispevalo kmetijsko ministrstvo (iz razpisa za razvoj podeželja), z njo pa je nove prostore dobil vrtec Čriček na Beli. »Vrtec je narejen po najsodobnejših standardih in normativih. Letos bo deloval še tako, kot smo vajeni, s skrajšanim programom, za prihodnje leto pa že pričakujemo popoln program. Otrokom sta namenjeni velika igralnica in telovadnica, v prvem nadstropju doma pa sta dvorana s teraso in večja soba za krajevno in društveno dejavnost,« je povedal župan. Za vse tri Bele so izdelane tudi idejne zasnove za primarno kanalizacijo, kar bodo jeseni predstavili krajanom. Župan dodaja, da na tem območju tudi redno vzdržujejo sedaj makadamsko cesto proti Žabljam, postopno sanacijo pa načrtujejo za prihodnje leto.

Občina namerava pridobiti gradbeno dovoljenje za čistilno napravo (med Bregom in Tupaličami), v fazi pridobivanja pa je tudi gradbeno dovoljenje za sekundarni kanalizacijski vod Tupaliče–Breg–Potoče. Občina se je prijavila na regijski razpis, kjer kandidira za tri milijone evrov, kolikor bo veljal del te naložbe. Hkrati s kanalizacijo bi urejali tudi vodovod za Tupaliče in Breg. Vodovod pa načrtujejo tudi za Možjanco, za kar so že pridobili gradbeno dovoljenje. Naložba je zelo draga, zato se je bodo lotili po fazah. V prvi fazi je predvidena ureditev zajetja in vodnega zbiralnika, z napravo za čiščenje vode, širitev sistema pa je odvisna od pridobljenih nepovratnih sredstev ministrstva za kmetijstvo.

V Kokri so dokončali most pri Tekavcu, pri čemer so z delom in materialom pomagali domačini. Za boljšo varnost šolarjev so zamenjali tudi ograjo na mostu na cesti proti šoli. Želeli so odstraniti tudi brv čez Kokro pri šoli, ker je dotrajana, a domačini želijo, da ostane, zato jo bodo v kratkem obnovili. Proračun predvideva tudi 30 tisoč evrov za sanacijo kritičnih odsekov v Kokri, dela napovedujejo za jesenske mesece. Država pa trenutno dela tudi na odseku regionalne ceste pri naselju Podjebelca. Jeseni pa lahko Kokrjani pričakujejo tudi novo javno razsvetljavo, kar bo stalo 13 tisoč evrov.

Največja naložba v infrastrukturo v Novi vasi

V Mačah so na podlagi mnenja zavoda za varstvo kulturne dediščine s pomočjo krajanov in cerkve obnovili oporni zid okoli cerkve sv. Antona, septembra je predviden blagoslov ob končanju del. V Novi vasi je končana kanalizacija. »Gre za največjo naložbo v občini, ki je veljala milijon evrov, sofinancirala jo je tudi Evropska unija. Z njo smo dobili fekalno in meteorno kanalizacijo, javno razsvetljavo, električne in telekomunikacijske vode v zemlji in na koncu asfalt. V času gradnje smo naleteli na težave zaradi dotrajanih vodovodnih cevi, njihova zamenjava je vse skupaj podražila za okoli 150 tisoč evrov. Naj se občanom ob tej priložnosti zahvalim za potrpljenje in za to, da so razumeli včasih neurejene in slabo označene obvoze. Zahvala gre tudi vsem, ki so odstopili zemljišča, posebej še družinama Šenk in Pipp, ki sta to storili brezplačno,« je o največji občinski naložbi, ki jo odpirajo na dan občinskega praznika, 8. septembra, ob 17.30, dejal Miran Zadnikar. Že junija so slovesno odprli cesto in kanalizacijo v naselju Hrib (naložbo, vredno 300 tisoč evrov), v občinskih prostorskih načrtih pa snujejo obvozno cesto proti jezeru Črnava, ki jo že vrsto let želijo v tem delu občine. V vasi Potoče so sanirali del vodovodnega sistema v vrednosti 44 tisoč evrov, izdelan pa je projekt za vso traso v Potočah.

In kaj je novega v središču občine, v Preddvoru? Dokončana je bila kanalizacija na Francariji, v Ulici Josipine Turnograjske, na Novljanski in Črnavski cesti, jeseni pa bodo nadaljevali še v delu naselja Šiška. Na novo je narejena tudi javna razsvetljava. Obnavljali so tudi pokopališče: lani so obnovili mrliško vežico, letos pa plato pred vežicami, kar je stalo 75 tisoč evrov. V vrtcu pri osnovni šoli Matije Valjavca so letos z adaptacijo stavbe pridobili dva nova prostora, s čimer želijo zadostiti večjemu vpisu otrok. Župan še dodaja, da je občina od ministrstva za šolstvo brezplačno dobila v upravljanje grajski park (pravnomočno je namreč rešen denacionalizacijski postopek gradu Dvor, ki ostaja v lasti države). »Sedaj vabim k sodelovanju društvo, ki bi bilo pripravljeno vzdrževati park, kakor je denimo dobro urejeno glede športnega parka Pregrad na Beli,« še pravi župan. V središču Preddvora opazno raste tudi trgovsko središče, za stavbo, v kateri bo novi zdravstveni dom, pa investitor še čaka gradbeno dovoljenje.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 15. april 2022 / 14:59

Zaplezani in izgubljeni

Kranjska Gora – Gorski reševalci so ta teden trikrat pomagali planincem v težavah. V sredo dopoldan se je na Prisojniku planinec zaplezal. Gorski reševalci iz Kranjske Gore in Kranja ter združena e...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 18. september 2014 / 13:42

Miss Slovenije Leščanka

Zmagovalka letošnjega izbora Miss Slovenije 2014 je postala 20-letna Julija Bizjak iz Lesc. Naziv prve spremljevalke je prejela Anja Mihelič, druga pa je bila Anja Kragelj. Julija bo tako zastopal...

Razvedrilo / četrtek, 18. september 2014 / 13:36

Dež jih ni pregnal

Kljub dežju je bilo živahno na tromeji, Hrastov memorial bo čez dve leti dopolnil dvajset let, najlepšo slovensko popevko je zapela Darja Švajger, sobotno pivsko in modno Jesen v mestu pa so zaradi de...

Kamnik / četrtek, 18. september 2014 / 13:33

Nošam zagodlo slabo vreme

V Kamniku so kljub kislemu vremenu izpeljali že 44. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 18. september 2014 / 13:30

Marijina kapelica spet stoji

Na Poljanski cesti v Gorenji vasi so na mestu, kjer je nekoč že stala, znova postavili kapelico po originalnem načrtu Josipa Šubica.

Naklo / četrtek, 18. september 2014 / 13:29

Spomin na poslednji boj

V nedeljo je minilo 72 let od spopada drugega bataljona Kokrškega odreda z Nemci v Udin borštu, v katerem je bilo ubitih 24 partizanov.