Jogurtova torta z breskvami

Z vsakim sadežem je tako rekoč mogoče pripraviti torto. In ker je sedaj sezona breskev, je prav, da uporabimo prav te.

Za pripravo jogurtove torte z breskvami potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 1 žlička pecilnega praška; za jogurtovo kremo: 0,5 kg kremnega jogurta, 2,5 dl smetane, 20 g instant želatine, 3 žlice sladkorja. Za breskovo kremo: 4 večje breskve, 2 žlici sladkorja, 2.5 dcl smetane, 20 g instant želatine; za breskvin preliv: 4 večje breskve, 6 listov želatine (ali 20 g instant želatine); dodatno: 1,5 dl sadnega kompota, 2 žlici sadne marmelade za biskvit.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjake in na rahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 20 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.

Priprava jogurtove kreme: Jogurtu dodamo sladkor in želatino ter premešamo. Sladko smetano stepemo in jo z lopatico oz. spatulo vmešamo k jogurtu.

Priprava breskove kreme: Breskve opremo, jim odstranimo koščico ter narežemo na manjše kose. S pomočjo mešalnika jih zmeljemo v kašo in jim primešamo želatino. Smetano stepemo ter jo dodamo k breskovi kaši.

Priprava breskovega preliva: Breskve opremo, jim odstranimo koščico ter narežemo na manjše kose. Kuhamo jih v kozici 10 minut, da se zmehčajo ter jih nato zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Želatino namočimo v hladni vodi, jo ožamemo in vmešamo v kuhano breskovo kašo.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod ter biskvit namočimo s sadnim kompotom in premažemo z marmelado. Na biskvit najprej vlijemo jogurtovo kremo in nato še breskovo. Torto postavimo v hladilnik za trideset minut, da se zgornja plast nekoliko strdi. Nato čeznjo prelijemo še breskov preliv. Torta naj stoji v hladilniku nekaj ur ali čez noč. Ko je povsem ohlajena in kompaktna, ji odstranimo tortni obod ter jo poljubno okrasimo.

Nasvet: Količino sladkorja prilagodimo okusu. Če so breskve dovolj sladke, sladkorja v breskovi kremi in prelivu ne potrebujemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 31. julij 2011 / 07:00

Fotografska razstava Prešernovih nagrajencev

V Prešernovi hiši je na ogled fotografska razstava del fotografa Tihomirja Pinterja z naslovom Portreti Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost. Razstavo prireja Gorenjski muzej, na ogled pa bo do...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 6. junij 2018 / 15:42

»Kofetkali« so s Cankarjem

Na devetnajsti Koloniji Iveta Šubica v Poljanah je dvaindvajset avtorjev z različnih področij umetnosti ustvarjalo na temo Cankarjevih črtic.

Razvedrilo / sreda, 6. junij 2018 / 15:26

Harmonikarji v Besnici

V Besnici je potekalo 10. mednarodno tekmovanje harmonikarjev za pokal Kranja in 27. Gorenjsko prvenstvo harmonikarjev Besnica, hkrati so izbirali tudi tekmovalce za nastop v polfinalu za Zlato harmon...

Rekreacija / sreda, 6. junij 2018 / 15:24

Trije dnevi za gibanje

Vrhunec drugega festivala Medvode v gibanju je bil sobotni Nočni tek Medvode.

Železniki / sreda, 6. junij 2018 / 15:22

Klekljarski maraton

V neprekinjenem 24-urnem klekljanju v Železnikih se je za istim punkljem zvrstilo 55 klekljaric in klekljar.

Mengeš / sreda, 6. junij 2018 / 15:21

Začetek gradnje se bo zamaknil

V Mengšu se bo začetek gradnje športne dvorane zaradi zahteve Civilne iniciative Mengeš, ki nasprotuje sedanji lokaciji gradnje, najverjetneje zamaknil za nekaj mesecev.