Jogurtova torta z breskvami

Z vsakim sadežem je tako rekoč mogoče pripraviti torto. In ker je sedaj sezona breskev, je prav, da uporabimo prav te.

Za pripravo jogurtove torte z breskvami potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 1 žlička pecilnega praška; za jogurtovo kremo: 0,5 kg kremnega jogurta, 2,5 dl smetane, 20 g instant želatine, 3 žlice sladkorja. Za breskovo kremo: 4 večje breskve, 2 žlici sladkorja, 2.5 dcl smetane, 20 g instant želatine; za breskvin preliv: 4 večje breskve, 6 listov želatine (ali 20 g instant želatine); dodatno: 1,5 dl sadnega kompota, 2 žlici sadne marmelade za biskvit.

Priprava biskvita: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg in dodamo sladkor. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato k beljakom dodamo rumenjake in na rahlo pomešamo. Nato ročno (ne uporabljamo mešalnika) vmešamo še moko in pecilni prašek. Maso nadevamo v model za peko torte in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 20 minut oz. dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ne ostane suh.

Priprava jogurtove kreme: Jogurtu dodamo sladkor in želatino ter premešamo. Sladko smetano stepemo in jo z lopatico oz. spatulo vmešamo k jogurtu.

Priprava breskove kreme: Breskve opremo, jim odstranimo koščico ter narežemo na manjše kose. S pomočjo mešalnika jih zmeljemo v kašo in jim primešamo želatino. Smetano stepemo ter jo dodamo k breskovi kaši.

Priprava breskovega preliva: Breskve opremo, jim odstranimo koščico ter narežemo na manjše kose. Kuhamo jih v kozici 10 minut, da se zmehčajo ter jih nato zmeljemo s pomočjo paličnega mešalnika. Želatino namočimo v hladni vodi, jo ožamemo in vmešamo v kuhano breskovo kašo.

Sestavljanje torte: Okrog biskvita namestimo tortni obod ter biskvit namočimo s sadnim kompotom in premažemo z marmelado. Na biskvit najprej vlijemo jogurtovo kremo in nato še breskovo. Torto postavimo v hladilnik za trideset minut, da se zgornja plast nekoliko strdi. Nato čeznjo prelijemo še breskov preliv. Torta naj stoji v hladilniku nekaj ur ali čez noč. Ko je povsem ohlajena in kompaktna, ji odstranimo tortni obod ter jo poljubno okrasimo.

Nasvet: Količino sladkorja prilagodimo okusu. Če so breskve dovolj sladke, sladkorja v breskovi kremi in prelivu ne potrebujemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 10. december 2019 / 17:02

Količina plina se znižuje

Intervencija zaradi eksplozije plina v Britofu še vedno poteka. V zadnjih dneh so izkopali zemljino pod cesto, ki je bila najbolj prepojena s plinom. Njegove koncentracije so se odtlej nekajkrat zniža...

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 6. april 2017 / 22:51

Ob Krekovem letu tudi večer z Mileno Miklavčič

Železniki – V Kulturnem društvu dr. Janez Evangelist Krek iz Selc nadaljujejo s prireditvami ob Krekovem letu, ki jih prirejajo v počastitev stoletnice Krekove smrti. Minulo soboto je na 4. Krekove...

Izleti GG / četrtek, 6. april 2017 / 22:51

Sožitje mesta in narave (2)

Sredi marca se je Glasova karavana bralcev in naročnikov odpravila na izlet na Primorsko. Kar za dva avtobusa izletnikov se je nabralo. Ogledali smo si fascinantno Luko Koper, spokojni Škocjanski zato...

Mularija / četrtek, 6. april 2017 / 22:49

Glasovanje za najboljši EKOfilm

V okviru sedme Goodyearove okoljske kampanje Pozor(!)ni za okolje je dvajset srednjih šol, med njimi osem z Gorenjske, posnelo enominutne EKOfilme, s katerimi širšo javnost obveščajo o svojih okolj...

Rekreacija / četrtek, 6. april 2017 / 22:49

Lačna? Sita?

Lačna (451 m)–Kuk (498 m)–Veliki Gradež (507 m) – Greben, ki se razprostira od Kubeda do Velikega Badina in postreže z lepim razgledom na Kraški rob. Vrh, ki te spomni, da je dobro, če v želodcu ne kr...

Rekreacija / četrtek, 6. april 2017 / 22:45

Pet elementov v TKM

Danes nadaljujemo, kjer smo ostali v članku prejšnji teden. Rekli smo, da v tradicionalni kitajski medicini (TKM) vse v naravi pripada osnovnim petim elementom: les, ogenj, zemlja, kovina in voda....