Beluši

Zdi se, da v zadnjih letih beluši doživljajo pravo evforijo. Nekaterim se zdijo pravi gurmanski užitek, drugim niso nič posebnega. Vendar če jih pripravimo v kombinaciji s hitro pečenim govejim zrezkom ali v jajčni omleti, verjetno ne more biti slabo?

Za pripravo govejih zrezkov z beluši potrebujemo: goveji zrezki (debeli približno 1,5 cm), sveži beluši, olivno olje, sol in poper.

Goveje zrezke operemo, osušimo ter jih položimo v posodo. Zalijemo jih s toliko olivnega olja, da so v celoti prekriti. Posodo nepredušno zapremo in postavimo v hladilnik za dva do tri dni. Pred peko meso vzamemo iz olja, jih posolimo in popramo ter pustimo stati na sobni temperaturi eno do dve uri. Ponev močno segrejemo ter v njej popečemo meso. Najprej pečemo 1 minuto na vsaki strani, nato ponev pokrijemo in pečemo še približno 1 minuto na vsaki strani. Pečeno meso prestavimo na krožnik, pokrijemo ter pustimo počivati od 5 do 10 minut. Beluše operemo ter jim odrežemo oleseneli del. V ponvi segrejemo žlico olja ter na njem popečemo beluše. Pečemo približno od 5 do 10 minut oz. dokler se ne zapečejo in nekoliko zmehčajo. Po okusu posolimo in popramo. Na krožnik serviramo najprej beluše in nanje položimo pečeno meso.

Nasvet: Ko hranimo meso v olju, lahko za marinado dodamo tudi razne začimbe, kot so npr. peteršilj, rožmarin, česen ... Vendar je meso že samo po sebi okusno in sočno, zato z začimbami nima smisla pretiravati.

Za pripravo omlete z beluši potrebujemo: 3 jajca, 3 beluše, pol paradižnika, 50 g sira, sol in poper, olivno olje.

Beluše operemo, jim odrežemo oleseneli del ter jih narežemo na 3 cm dolge palčke. Popečemo jih na žlici olivnega olja. V skodelici razžvrkljamo jajca ter jih posolimo in popopramo. Na srednje močno ogret štedilnik pristavimo ponev, dodamo žlico olja ter vanjo vlijemo razžvrkljana jajca. Po omleti razporedimo sir, rezine paradižnika in pečene beluše. Ponev pokrijemo in na zmerni temperaturi pečemo 5 minut, da jajca zakrknejo. Nato ponev odkrijemo in pečemo še 1 minuto.

Nasvet: Uporabimo katerikoli sir, ki se dobro raztopi. Še posebej primerna je mocarela.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Prostovoljci urejali Staro rudno pot

Osem prostovoljcev iz tujine je pomagalo urejati Staro rudno pot, ki jo bodo odprli septembra.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / petek, 16. april 2010 / 07:00

Tujci izdelujejo slovenske spominke

Jesenice - V teh dneh je na obisku v Planini pod Golico petnajst udeležencev mednarodne delavnice Naučimo se biti kreativni, ki jo v okviru evropskega programa Vseživljenjsko uče...

Gospodarstvo / petek, 16. april 2010 / 07:00

Izdelali bodo kataster divjih odlagališč

Kranj - V jutrišnji akciji Očistimo Slovenijo bodo sodelovali tudi gozdarji kranjske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije. Vključili se bodo v čistilne akcije v občinah Kran...

Kultura / petek, 16. april 2010 / 07:00

Revija godalnih orkestrov

Danes, v petek, in jutri, v soboto, bo Glasbena šola Radovljica gostila Revijo godalnih orkestrov glasbenih šol Slovenije. V šestintridesetih večjih in manjših godalnih orkestrih bo nastopilo okrog de...

Zanimivosti / petek, 16. april 2010 / 07:00

Blagoslov za varno vožnjo

Križe - V nedeljo so pripravili ljubitelji motorjev in domači gasilci tretji Velikonočni moto zbor v Križah. Pred barom Košuta se je zbralo prek tristo lastnikov železnih konjičk...

Prosti čas / petek, 16. april 2010 / 07:00

Enajstletna Anja obvlada harmoniko

Anja Koračin prihaja iz Gorenje vasi. Harmoniko igra že štiri leta, letos pa je na začetku leta na 4. mednarodnem Avsenikovem tekmovanju harmonikarjev v Begunjah prejela posebno nagrado žirije za muzi...