Beluši

Zdi se, da v zadnjih letih beluši doživljajo pravo evforijo. Nekaterim se zdijo pravi gurmanski užitek, drugim niso nič posebnega. Vendar če jih pripravimo v kombinaciji s hitro pečenim govejim zrezkom ali v jajčni omleti, verjetno ne more biti slabo?

Za pripravo govejih zrezkov z beluši potrebujemo: goveji zrezki (debeli približno 1,5 cm), sveži beluši, olivno olje, sol in poper.

Goveje zrezke operemo, osušimo ter jih položimo v posodo. Zalijemo jih s toliko olivnega olja, da so v celoti prekriti. Posodo nepredušno zapremo in postavimo v hladilnik za dva do tri dni. Pred peko meso vzamemo iz olja, jih posolimo in popramo ter pustimo stati na sobni temperaturi eno do dve uri. Ponev močno segrejemo ter v njej popečemo meso. Najprej pečemo 1 minuto na vsaki strani, nato ponev pokrijemo in pečemo še približno 1 minuto na vsaki strani. Pečeno meso prestavimo na krožnik, pokrijemo ter pustimo počivati od 5 do 10 minut. Beluše operemo ter jim odrežemo oleseneli del. V ponvi segrejemo žlico olja ter na njem popečemo beluše. Pečemo približno od 5 do 10 minut oz. dokler se ne zapečejo in nekoliko zmehčajo. Po okusu posolimo in popramo. Na krožnik serviramo najprej beluše in nanje položimo pečeno meso.

Nasvet: Ko hranimo meso v olju, lahko za marinado dodamo tudi razne začimbe, kot so npr. peteršilj, rožmarin, česen ... Vendar je meso že samo po sebi okusno in sočno, zato z začimbami nima smisla pretiravati.

Za pripravo omlete z beluši potrebujemo: 3 jajca, 3 beluše, pol paradižnika, 50 g sira, sol in poper, olivno olje.

Beluše operemo, jim odrežemo oleseneli del ter jih narežemo na 3 cm dolge palčke. Popečemo jih na žlici olivnega olja. V skodelici razžvrkljamo jajca ter jih posolimo in popopramo. Na srednje močno ogret štedilnik pristavimo ponev, dodamo žlico olja ter vanjo vlijemo razžvrkljana jajca. Po omleti razporedimo sir, rezine paradižnika in pečene beluše. Ponev pokrijemo in na zmerni temperaturi pečemo 5 minut, da jajca zakrknejo. Nato ponev odkrijemo in pečemo še 1 minuto.

Nasvet: Uporabimo katerikoli sir, ki se dobro raztopi. Še posebej primerna je mocarela.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 7. maj 2024 / 13:11

V Grabnarci še živijo raki

V blejskem zavodu za gozdove so ob dnevu zemlje popeljali skupini predšolskih in šolskih otrok po Vodni učni poti Grabnarca.

Objavljeno na isti dan


Medvode / četrtek, 9. maj 2019 / 14:16

Novost tudi pokrita tržnica

V središču Medvod nadaljujejo dela v okviru projekta ureditve tržnice, parka in večnamenske ploščadi.

Kronika / četrtek, 9. maj 2019 / 15:15

Potrdili kazen izsiljevalcu

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo šestletno zaporno kazen Ljubljančanu Dareju Gorjupu, ki je od škofjeloškega podjetnika z večletnim izsiljevanjem in goljufijo pridobil približno 600 tisoč evrov.

Razvedrilo / četrtek, 9. maj 2019 / 14:14

Slavje Dolenjke, ki živi na Gorenjskem

V soboto je v Gostilni Rekar v Kranju devetdeseti rojstni dan praznovala Terezija Weisseisen, ki se je pred petinšestdesetimi leti z Dolenjskega preselila na Gorenjsko ter si tu ustvarila dom in druži...

Rekreacija / četrtek, 9. maj 2019 / 14:14

Karate je zanj najlepši šport

Sergej Dobovišek s Slovenskega Javornika je pri enainsedemdesetih letih eden najstarejših tekmovalcev v karateju pri nas. Trenira skupaj s štirinajstletnim sinom, skupaj se udeležujeta tudi tekmovanj....

Gospodarstvo / četrtek, 9. maj 2019 / 12:17

Manj najemov, nižje cene

Najemni trg poslovnih nepremičnin se je lani še naprej ohlajal, kar je bilo zaradi pomanjkanja novogradenj v večjih mestih tudi pričakovano. Povprečna cena najemnin se je znižala – tudi v Kranju.