Z odkritja plošče v dunajskem parku Augarten / Foto: ČZS

Na Dunaju plošča v slovenskem jeziku

V dunajskem parku so odkrili spominsko ploščo v slovenskem jeziku, ki je posvečena čebelarju Antonu Janši.

Dunaj – V torek so na Dunaju odkrili spominsko ploščo v slovenskem jeziku, ki je posvečena čebelarju Antonu Janši. Stoji v parku Augerten, pod nemško ploščo in reliefom, in poudarja Janšev slovenski izvor. Kot je ob tem poudaril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, so si številni rodovi slovenskih čebelarjev želeli postaviti ploščo v slovenskem jeziku, posvečeno velikemu Slovencu, in to na Dunaju, kjer je Anton Janša deloval.

Zbrane sta med drugimi nagovorila predsednika parlamentov Slovenije in Avstrije Dejan Židan in Wolfgang Sobotka. Spominsko ploščo je financirala Občina Žirovnica, stoji pa na mestu, kjer je v 18. stoletju delovala čebelarska šola, oziroma v bližini cesaričinega vrta, na katerem je čebelaril Anton Janša. Prva plošča v nemškem jeziku je bila postavljena že leta 1934. Po treh letih prizadevanj Čebelarske zveze Slovenije in slovenskega veleposlaništva na Dunaju pa zdaj stoji plošča v slovenskem jeziku z napisom: »Anton Janša (*1743 Breznica + 1773 Dunaj) Kranjski kmet in čebelar bil je prvi učitelj čebelarstva na čebelarski šoli Marije Terezije, ki je učil nakladno čebelarjenje in prevažanje čebel na pašo. Napisal dve čebelarski knjigi in je začetnik modernega čebelarstva. Ob praznovanju svetovnega dne čebel Čebelarska zveza Slovenije in Občina Žirovnica.«

Slovesnosti so se udeležili tudi žirovniški župan Leopold Pogačar in predstavniki Čebelarskega društva Antona Janše Breznica.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 29. maj 2009 / 07:00

Na Gorenjskem bomo imeli pametne števce

V sredo sta Iskraemeco in Elektro Gorenjska podpisala pogodbo za gradnjo celovitega sistema.

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Domov je prišel le na počitek

Slovenski maratonski plavalec Martin Strel se je po novem rekordnem dosežku, ko je v 66 dneh preplaval kar 5268 kilometrov Amazonke, v petek utrujen vrnil domov.

Šenčur / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Vrtec že pretesen

Vrtec v Šenčurju so zgradili šele pred desetimi leti, pa je že nekaj let premajhen. Prihodnje leto bodo dve skupini otrok nastanili kar v šoli.

Radovljica / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Norvežane zanima poraba denarja

Norveška delegacija se je seznanila z uresničevanjem projekta Sejem bil je živ, za katerega 1,2 milijona evrov prispeva Norveški finančni mehanizem.

Gorje / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Bo Zgornja Gorenjska svoja pokrajina?

Zgornje Gorje - Župani osmih občin z Zgornje Gorenjske (Bled, Bohinj, Gorje, Radovljica, Tržič, Žirovnica, Jesenice in Kranjska Gora) so na rednem mesečnem kolegiju v to...

Splošno / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Zabava uspela, deskar preživel

Deklice s koktejli so imele pladnje redno prazne, gostje so bili sproščeni od prvega trenutka, zabava deskarja Roka Flandra ob koncu uspešne sezone je minila v prijetnem vzdušju.