Učenci so tokrat »jedi iz babičine kuhinje« pripravljali kar pred obiskovalci. / Foto: Gorazd Kavčič

Po receptih babic

Tradicionalne jedi, značilne za posamezno regijo, ki jih tudi letos v okviru projekta Kuhnapato osnovnošolci pripravljajo za svoje sošolce v šolskih kuhinjah, zdaj predstavljajo tudi javnosti.

Štiri ekipe iz dveh gorenjskih osnovnih šol so pretekli petek kuhale tudi v Kranju, in sicer so obiskovalcem enega od trgovskih centrov predstavili tradicionalne gorenjske jedi, prilagojene za sodobni čas. Projekt Kuhnapato po besedah Anke Peljhan iz društva Vesela kuhinja poteka že deveto leto pod okriljem nacionalnega programa Dober tek, Slovenija, sofinancira ga tudi ministrstvo za zdravje, pokroviteljstvo nad projektom pa je prevzel Spar Slovenija.

Zadnja tri leta učenci ne le spoznavajo tradicionalne jedi, ampak jih v šolskih kuhinjah ali gospodinjskih učilnicah tudi sami pripravljajo. »Enkrat ali tudi večkrat na mesec za svoje sošolce pripravljajo zdrava tradicionalna kosila,« je razložila Anka Peljhan in dodala, da so s tem nadgradili tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga v šolah pripravijo le enkrat letno. »V enem dnevu je namreč težko nekoga motivirati za spremembo prehranjevalnih navad.« Recepte za jedi, ki so jih mladi v petek pripravljali tudi pred širšo javnostjo v Kranju, so poiskali pri svojih starih starših in starejših sorodnikih ali znancih ter jih prilagodili današnjim potrebam telesa. »Del maščob, ki so jih včasih uporabljali v velikih količinah, nadomestijo z zelenjavo, namesto pšenične moke uporabijo kašo ali drugo vrsto moke in podobno,« je razložila Anka Peljhan in dodala, da je poudarek na sezonski in lokalni hrani, jedi prilagodijo tudi letnim časom.

Učenci iz OŠ Staneta Žagarja Lipnica in OŠ Gorje so tako v petek pred mimoidočimi v trgovskem centru pripravljali segedin s kruhovimi cmoki, zelenjavno šaro in ajdove žličnike, telečjo obaro z zdrobovimi žličniki ter slivove cmoke in govnač. »Želimo, da otroci vzljubijo te jedi in zanje navdušijo še svoje sošolce, pa tudi širšo okolico.« Za ta projekt so lani tako dobili celo priznanje Evropske komisije, saj so ga uvrstili med deset najboljših projektov v Evropi za spodbujanje zdravega in trajnostnega načina življenja pri mladostnikih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 12. maj 2022 / 13:56

Na sejmu tudi novost eKOLOka

Škofja Loka se vključuje v sistem Gorenjska.bike, nova kolesa iz skorajšnje ponudbe izposoje koles eKOLOka pa si je bilo moč ogledati minulo soboto na kolesarskem sejmu.

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / sreda, 10. april 2019 / 23:18

Užitki za vsa čutila

Madeira je na svoj naziv otok večne pomladi oz. rajski vrt lahko upravičeno ponosna. Vreme je odvisno od izpostavljenosti soncu, vlažnosti in povprečne letne temperature, zato obstajajo precejšnje...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 10. april 2019 / 23:12

Lekarna v novih prostorih

Gorenja vas – Lekarno v Gorenji vasi so pretekli teden iz prvega nadstropja preselili v povsem nove, sodobno urejene prostore v pritličju gorenjevaškega zdravstvenega doma. Vsa potrebna sredstva za...

Razvedrilo / sreda, 10. april 2019 / 23:03

Ne čakaj na maj

V avli Osnovne šole Naklo je potekala tradicionalna Revija pevskih zborov občine Naklo.

Zanimivosti / sreda, 10. april 2019 / 22:56

Utemeljitelj modernega pesništva

Francoski pesnik Charles Baudelaire se je rodil 9. aprila leta 1821. S svojo znamenito zbirko Rože zla velja za enega največjih pesnikov 19. stoletja in za utemeljitelja modernega pesništv...

Razvedrilo / sreda, 10. april 2019 / 22:52

Prizma optimizma v Medvodah

Prizma optimizma, razvedrilna oddaja Radia Slovenija, bo v soboto, 13. aprila, ob 20. uri gostovala v Kulturnem domu Medvode. Ob Big Bandu RTV Slovenija bosta nastopila glasbena gosta Iva Stanič in...