Veselje gre skozi želodec
Tudi tako bi lahko rekli, čeprav pregovor pravi, da je ljubezen tista, ki gre skozi želodec. Celje je gostilo festival kave, restavracija Hotela Evropa zanimivo večerjo. V Kranju so odprli urbani sladoledni bar Grefino, kulinarični Evropski simpozij hrane oziroma European Food Summit pa se zaključuje.
Združenje JRE (Jeunes Restaurateurs) je združenje mladih gostincev, ki ga poznamo tudi v Sloveniji. Imenuje se JRE Slovenija, njegova predsednica pa je Gorenjka Marcela Klofutar.
Slovenski JRE je povabil na dobrodelno večerjo, na kateri je povezal izkušenost profesionalnih gostincev in mladostno svežino dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje; izkupiček večera pa bodo namenili praktičnemu izobraževanju mladih natakarjev v restavracijah JRE po vsej Evropi.
Večerjo z naslovom Black and White, na kateri so gostje na svojih krožnikih spoznavali raznolikost in nasprotja Slovenije, je gostila restavracija Hotela Evropa v Celju. Skozi jedi na meniju so predstavili tudi štiri novechefe oziroma restavracije, ki so se pridružile slovenski družini JRE: Luko Koširja iz Gostišča Grič, Gašperja Puhana iz Galerije okusov, Grega Repovža iz gostilne Repovž in Davida Vračka iz Restavracije Mak.
Celje je konec tedna gostilo že četrti Festival kave Slovenija, dobili pa smo tudi najboljšega slovenskega barista v pripravi kave Franck. To je postal Janez Perhavec, ki ga poznamo iz kranjske Panorame Stara Pošta. Z zmago si je zagotovil mesto v regionalnem finalu oktobra v Zagrebu.
Že četrti dan pa Slovenci gostimo kulinaričen dogodek European Food Summit. Zaključuje se danes. Poleg simpozija so se zvrstili še drugi kulinarični dogodki, ki so bili dobro obiskani, večerji pa razprodani takoj.
V Kranju so odprli moderen urbani sladoledni bar Grefino. Drugega v Sloveniji, nam je zaupala Simona Kozjek, predsednica uprave Name, ki je tak bar odprla že v Ljubljani in so ga ljudje takoj vzeli za svojega. Sedaj si lahko tudi v Kranju pri Globusu privoščite Grefinove okuse točenega sladoleda, ki ga po svojih željah okrasite s svežim sadjem, prelivi, posipi, lahko si privoščite palačinke, vaflje, vafeline, morda le kavo ali vročo čokolado, ljubitelji sadja lahko izbirate med različnimi smutiji. Branka Jerala pa je še dodala, da je možnosti kombinacij za sladkosnede veliko, da je zelo priljubljen sladoled z okusom grškega jogurta, letos pa bosta modna vanilja črne barve in okus zelenega čaja.