Danijel Novak je povedal marsikatero zanimivost o peki kruha.

Od zemlje do kruha iz krušne peči

Na Borštnikovi domačiji v Cerkljah je v soboto potekala zanimiva predstavitev peke kruha v krušni peči.

Cerklje – Malokatera slovenska družina danes še je kruh, spečen v domači krušni peči. A takšno opravilo je bilo nekdaj povsem običajno v skoraj vsaki slovenski hiši. Delček tega so v soboto dopoldan oživili na Borštnikovi domačiji v Cerkljah.

Dogodek so poimenovali Od zemlje do žemlje. Obiskovalcem pa so poleg številnih običajev, povezanih s peko kruha, prikazali tudi postopke, kako se seje, žanje in obdeluje proso, preden sploh dobimo moko, potrebno za peko kruha. »Proso je z naših polj izginilo že pred kakšnimi šestdesetimi leti, zato se ga spomnijo le še starejši. Vedno se je melo, nikoli mlatilo – in tudi ta izraz se je z leti pozabil,« je povedal skrbnik domačije Danijel Novak, ki je skupaj z gospodinjo Greto Zlate iz Praš in domačinom Ivanom Kropivnikom ter ob pomoči animatorja Stena Vilarja razkril še marsikateri zanimiv običaj, povezan s peko kruha.

Greta Zlate, ki sicer kruh trikrat na teden peče na domači kmetiji, je testo zamesila v mentrgi, kmečki mizi, s koritom za mesenje, spekli pa so ga v stari krušni peči Borštnikove domačije.

Medtem, ko se je kruh pekel, so naredili »nasad« – proso so razgrnili po podu in nanj najprej povabili otroke, kot je bilo to nekdaj v navadi, preden so ga pohodili konji in tako izločili zrnje, ki so ga kasneje še prečistili.

»S prikazom kmečkega opravila, ki se je nekdaj vsaj enkrat na teden odvijalo v vsaki kmečki družini, želimo ob letu kulturne dediščine obuditi za star običaj, ki je danes skorajda že pozabljen,« je še povedal Novak.

Obiskovalci dogodka od Zemlje do žemlje, ki jih je bilo skorajda preveč za majhno kmečko izbo Borštnikove domačije, so tako lahko marsikaj novega izvedeli, predvsem najmlajši pa so se naučili – kot je nekdo hudomušno pripomnil – da kruh ne raste v trgovini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 17. maj 2013 / 16:39

Skupščina skakalcev Alpine

Žiri - V restavraciji Sklednik v Žireh bo danes, 17. maja, potekala redna letna skupščina SSK Alpina Žiri. Začela se bo ob 19. uri, na njej pa bodo pregledali poročila ob zaključku uspešne...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 12. november 2012 / 07:00

Malo mešano in golaž

Mengeš je konec tedna dobil poleg picerije še štručkarijo, v središču Jesenic pa smo naleteli na Arvajevega Toneta pri zanimivem opravilu. Kdo pa so Ana in pou ter Ivan s kitaro in Franc s harmoniko?

Prosti čas / ponedeljek, 12. november 2012 / 07:00

Sejem plošč bil je živ

Ni bilo ravno mravljišče, a vseeno je bil 15. mednarodni sejem gramofonskih plošč v prvem nadstropju Mestne knjižnice v Kranju živahen.

GG Plus / ponedeljek, 12. november 2012 / 07:00

Zamejstvo izziv za raziskovalce

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu tudi letos objavlja javni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela o Slovencih v zamejstvu in o Slovencih po svetu. Namen natečaja je spod...

GG Plus / ponedeljek, 12. november 2012 / 07:00

Vaš razgled

 

Nasveti / ponedeljek, 12. november 2012 / 07:00

Žareči macesni

Trupejevo poldne (1931 m) - Vošca (1737 m) - ... so žal minili. Pokrila jih je zima zima bela, odpadle so njihove žareče iglice, ki vsako leto jeseni vabijo v gore, da si jih nagledamo. Čudovit greben...