Zdravo kosilo

Če se želimo zdravo prehranjevati, to ne pomeni, da moramo jesti samo solate in biti več čas lačni. Zdrav in okusen primer kosila so piščančje prsi na špinačni posteljici ter polentina pica.

Za pripravo piščančjih prsi na špinačni posteljici potrebujemo: 4 polovice piščančjih prsi, 0,5 kg mlade špinače, 4 stroke česna, 10 g masla, sol in poper, 2 žlici olivnega olja, 4 liste alufolije.

Česen drobno nasekljamo ter ga prepražimo na maslu. Dodamo špinačo in dušimo 5 minut, da špinača ovene. Posolimo in popramo po okusu. Piščančje prsi operemo, osušimo in jih posolimo. Na vsak list alufolije položimo četrt špinače. Na špinačo postavimo piščančji file in vse skupaj zavijemo s folijo. Pripravljene “pakete“ položimo na pekač in pečemo 20 minut pri 200 °C. Nato folijo odpremo in vsak piščančji file premažemo s pol žlice olivnega olja. Pakete pustimo odprte in pečemo še 15 minut, da se piščanec lepo zapeče. Na vsak krožnik serviramo po en paket in zraven postrežemo izbrano prilogo.

Nasvet: Namesto špinače lahko uporabimo tudi blitvo. Ponudimo lahko raznovrstne priloge: od različno pripravljenih krompirjevih prilog do riža in testenin. Zanimiva priloga je tudi polenta.

Za pripravo polentine pice potrebujemo: 200 g polente, 0,5 l vode, 1,5 dl polnomastnega mleka, 20 g masla, 1 žličko soli, 300 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, pol rdeče paprike, 200 g mocarele.

Polento skuhamo v osoljeni vodi. Ko je kuhana, ji prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo, dokler se ne zgosti. Na koncu vmešamo še košček masla. Posodo s polento pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Polento razporedimo po pekaču. Premažemo jo s paradižnikovimi pelati in obložimo z narezano mocarelo. Bučko narežemo na kolesa, papriko pa na trakove ter z njimi prekrijemo polentino pico. Pico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Po tem času jo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati 15 minut. Narežemo in ponudimo.

Nasvet: Polento lahko obložimo tudi kot običajno pico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 26. marec 2012 / 07:00

Cerkniško jezero

Gorenjci se radi pohvalimo, da imamo najlepši jezeri v Sloveniji, Blejsko in Bohinjsko. Nista pa največji. Bohinjsko meri na svoji gladini okrog 318 hektarov; kadar se napolni presihajoče Cerkniš...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / petek, 10. junij 2016 / 00:33

Odkrili spominsko ploščo

V četrtek so na domačiji Povšnar v Kokri odkrili spominsko ploščo tajnega skladišča orožja vojnih enot milice v letih 1990–1991. V slovenskem prostoru je tovrstno obeležje peto po vrsti.

Kranj / petek, 10. junij 2016 / 00:33

Stara plastenka za nov inkubator

S podelitvijo nagrad najboljšim ustvarjalcem in zbiralcem starih plastenk ter predajo vrednostnega bona za sofinanciranje nakupa inkubatorja za novorojenčke se je v kranjski porodnišnici slovesno zakl...

Jesenice / petek, 10. junij 2016 / 00:32

Zvezdniška zasedba za novo fasado gledališča

Gledališče Toneta Čufarja je za obnovo svoje fasade pripravilo zvezdniški večer v dvorani Podmežakla, na katerem so zbirali sredstva za obnovo fasade gledališča.

Nasveti / petek, 10. junij 2016 / 00:30

Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Rekreacija / petek, 10. junij 2016 / 00:06

Vaja za regeneracijo in sprostitev

Pretočen limfni sistem je zelo pomemben del zdravega organizma, saj zamašena in gosta limfa vodi do različnih obolenj. Medtem ko nam je krvožilni sistem bolj poznan, je limfni med manj poznanim ozi...