Zdravo kosilo

Če se želimo zdravo prehranjevati, to ne pomeni, da moramo jesti samo solate in biti več čas lačni. Zdrav in okusen primer kosila so piščančje prsi na špinačni posteljici ter polentina pica.

Za pripravo piščančjih prsi na špinačni posteljici potrebujemo: 4 polovice piščančjih prsi, 0,5 kg mlade špinače, 4 stroke česna, 10 g masla, sol in poper, 2 žlici olivnega olja, 4 liste alufolije.

Česen drobno nasekljamo ter ga prepražimo na maslu. Dodamo špinačo in dušimo 5 minut, da špinača ovene. Posolimo in popramo po okusu. Piščančje prsi operemo, osušimo in jih posolimo. Na vsak list alufolije položimo četrt špinače. Na špinačo postavimo piščančji file in vse skupaj zavijemo s folijo. Pripravljene “pakete“ položimo na pekač in pečemo 20 minut pri 200 °C. Nato folijo odpremo in vsak piščančji file premažemo s pol žlice olivnega olja. Pakete pustimo odprte in pečemo še 15 minut, da se piščanec lepo zapeče. Na vsak krožnik serviramo po en paket in zraven postrežemo izbrano prilogo.

Nasvet: Namesto špinače lahko uporabimo tudi blitvo. Ponudimo lahko raznovrstne priloge: od različno pripravljenih krompirjevih prilog do riža in testenin. Zanimiva priloga je tudi polenta.

Za pripravo polentine pice potrebujemo: 200 g polente, 0,5 l vode, 1,5 dl polnomastnega mleka, 20 g masla, 1 žličko soli, 300 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, pol rdeče paprike, 200 g mocarele.

Polento skuhamo v osoljeni vodi. Ko je kuhana, ji prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo, dokler se ne zgosti. Na koncu vmešamo še košček masla. Posodo s polento pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Polento razporedimo po pekaču. Premažemo jo s paradižnikovimi pelati in obložimo z narezano mocarelo. Bučko narežemo na kolesa, papriko pa na trakove ter z njimi prekrijemo polentino pico. Pico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Po tem času jo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati 15 minut. Narežemo in ponudimo.

Nasvet: Polento lahko obložimo tudi kot običajno pico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 14. maj 2020 / 21:11

V življenju ima vse svoj čas, svoje obdobje

Iris Mulej je leta 2002 osvojila lento najlepše na Miss Universe Slovenije, štiri leta kasneje pa je postala še najlepša Slovenka. Ljudje se še spomnijo tistih časov. »Predvsem menijo, da so bili to z...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 13. julij 2016 / 11:26

Jezersko

Kolege sem za zaključek šolskega leta povabila na Jezersko. Recimo temu delovni izlet ali sestanek aktiva, dejansko je bila strokovna ekskurzija. Začeli smo v Hostlu Stara pošta. Lastnica Tanja je...

Razvedrilo / sreda, 13. julij 2016 / 11:25

Bordo z novo skladbo

Kranj – Gorenjski glasbeni duo Bordo sestavljata izkušena glasbenika, pevec Tomaž Štular ter kitarist Janez Šter, ki sta svojo glasbeno kilometrino uspešno nabirala z dolgoletnim ustvarjanjem v zna...

Kronika / sreda, 13. julij 2016 / 11:24

Vlomilec v industrijski coni

Žeje pri Komendi – V četrtek malo pred polnočjo je neznani storilec vlomil v poslovne prostore v industrijski coni Žeje pri Komendi. Z ogledom kraja so policisti ugotovili, da je vlomilec prerezal...

Rekreacija / sreda, 13. julij 2016 / 11:19

Mejni greben

Trupejevo poldne (1931 m)–Vošca (1737 m) – V zahodne Karavanke se vedno rada vračam; običajno sicer jeseni. Zadnjič smo prišli do Trupejevega poldneva, danes se bomo nanj vrnili in nadaljevali do Vošc...

Slovenija / sreda, 13. julij 2016 / 11:13

Mramor odstopil s položaja

Finančni minister Dušan Mramor je nepreklicno odstopil s položaja. Odločitev je sprejel iz razlogov izrazito osebne narave, ob odstopu pa je kot dosežek skoraj dveletnega vodenja ministrstva izpostavi...