Zdravo kosilo

Če se želimo zdravo prehranjevati, to ne pomeni, da moramo jesti samo solate in biti več čas lačni. Zdrav in okusen primer kosila so piščančje prsi na špinačni posteljici ter polentina pica.

Za pripravo piščančjih prsi na špinačni posteljici potrebujemo: 4 polovice piščančjih prsi, 0,5 kg mlade špinače, 4 stroke česna, 10 g masla, sol in poper, 2 žlici olivnega olja, 4 liste alufolije.

Česen drobno nasekljamo ter ga prepražimo na maslu. Dodamo špinačo in dušimo 5 minut, da špinača ovene. Posolimo in popramo po okusu. Piščančje prsi operemo, osušimo in jih posolimo. Na vsak list alufolije položimo četrt špinače. Na špinačo postavimo piščančji file in vse skupaj zavijemo s folijo. Pripravljene “pakete“ položimo na pekač in pečemo 20 minut pri 200 °C. Nato folijo odpremo in vsak piščančji file premažemo s pol žlice olivnega olja. Pakete pustimo odprte in pečemo še 15 minut, da se piščanec lepo zapeče. Na vsak krožnik serviramo po en paket in zraven postrežemo izbrano prilogo.

Nasvet: Namesto špinače lahko uporabimo tudi blitvo. Ponudimo lahko raznovrstne priloge: od različno pripravljenih krompirjevih prilog do riža in testenin. Zanimiva priloga je tudi polenta.

Za pripravo polentine pice potrebujemo: 200 g polente, 0,5 l vode, 1,5 dl polnomastnega mleka, 20 g masla, 1 žličko soli, 300 g paradižnikovih pelatov, 1 manjšo bučko, pol rdeče paprike, 200 g mocarele.

Polento skuhamo v osoljeni vodi. Ko je kuhana, ji prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo, dokler se ne zgosti. Na koncu vmešamo še košček masla. Posodo s polento pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Polento razporedimo po pekaču. Premažemo jo s paradižnikovimi pelati in obložimo z narezano mocarelo. Bučko narežemo na kolesa, papriko pa na trakove ter z njimi prekrijemo polentino pico. Pico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Po tem času jo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati 15 minut. Narežemo in ponudimo.

Nasvet: Polento lahko obložimo tudi kot običajno pico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 14. marec 2019 / 11:58

Dočakali razglasitev Stare Save

Fužinsko območje Stara Sava na Jesenicah je postala kulturni spomenik državnega pomena.

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 7. februar 2019 / 23:22

Recital Od železne ceste

Kranj – Mešani pevski zbor Musica viva s Primskovega pod vodstvom Jana Gorjanca v petek, 8. februarja, ob 19. uri vabi v galerijo Mizarstva Ovsenik v Gorenjah na recital Od železne ceste. Gost bo k...

Kultura / četrtek, 7. februar 2019 / 23:22

V Mali galeriji in galeriji ZVKD

Kranj – V Mali galeriji Likovnega društva Kranj bo v petek, 8. februarja, ob 10.30 odprtje razstave članov društva Irene Jeras Dimovske, Jožeta Eržena, Lojzeta Kalinška, Mete Šolar in Franca Vozlja...

Kultura / četrtek, 7. februar 2019 / 23:21

Shod muz na kranjskem Parnasi

Kranj – Galerija Prešernovih nagrajencev v petek, 8. februarja, vabi na tradicionalno srečanje z aktualnimi Prešernovimi nagrajenci. Ob 16. uri bodo v galeriji najprej predstavili pesniško zbirko O...

Gorenjska / četrtek, 7. februar 2019 / 23:10

Prešerno na kulturni praznik

Ob kulturnem prazniku bo jutri po vsej Gorenjski potekala vrsta prireditev, najbolj živahno pa bo v Prešernovem mestu Kranj in Prešernovi rojstni Vrbi.

Kultura / četrtek, 7. februar 2019 / 23:07

Prihajajo Štirje letni časi

V DPD Svoboda – Gledališče Stražišče pripravljajo komedijo Štirje letni časi. Delo Vinka Möderndorferja je priredila in režirala Maja Ahačič.