Novoletni keksi

Praznični december se bliža koncu in s tem se bo umirilo tudi pečenje vseh sladic. Pa vendar, tiste »ene piškote« lahko še vedno spečemo.

Za pripravo ajdovih piškotov potrebujemo: 150 g ajdove moke, 80 g mletih orehov, 80 g mletega sladkorja, 100 g masla, 1 jajce, 30 g kakava, 1 žličko pecilnega praška, lupinico ene bio limone, 1 žlico ruma, 1 ščepec soli, pol žličke cimeta, pol žličke mletih klinčkov, borovničevo marmelado.

V skledi zmešamo vse suhe sestavine: ajdovo moko, mlete orehe, sladkor, kakav, pecilni prašek, limonino lupinico, cimet, klinčke in sol. Nato dodamo na lističe narezano maslo, rum in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato za eno uro postavimo v hladilnik. Iz ohlajenega testa oblikujemo za oreh velike kroglice in jih polagamo na namaščen pekač (ali na pekač, prekrit s papirjem za peko). S pomočjo ročaja kuhalnice v vsako kroglico naredimo luknjico. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 10 minut. Nato pekač s piškoti vzamemo iz pečice in v vsako luknjico piškota nadevamo marmelado. Pečemo še 5 minut.

Nasvet: Piškoti so povsem brezglutenski in primerni tudi za ljudi s celiakijo. Ti naj pecilni prašek zamenjajo s sodo bikarbono.

Za pripravo kakavovih keksov potrebujemo: 250 g moke, 125 g masla, 2 žlički kakava, 1 ščepec soli, 1 žličko pecilnega praška, 2 jajci, 120 g sladkorja v prahu. Za limonin led: 4 žlice limoninega soka, mleti sladkor.

V skledi zmešamo moko, kakav, pecilni prašek, sol in sladkor v prahu. Dodamo jajci in maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo. Na pomokani površini testo razvaljamo na pol centimetra debelo. S pomočjo modelčkov iz njega izrežemo piškote ter jih polagamo na pomaščen pekač. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Ko se piškoti ohladijo, jih okrasimo z limoninim ledom. Tega pripravimo tako, da v limonin sok vmešamo toliko mletega sladkorja, dokler ne dobimo gostega preliva.

Nasvet: S tako pripravljenim limoninim ledom lahko popestrimo tudi druge piškote.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 9. avgust 2022 / 09:07

Teden dobrega filma

Včeraj projekcija presenečenja, vsak dan odlični filmi, za zaključek v nedeljo film Neke vrste nebesa. To je četrta izvedba festivala Kino Bled, ki bo ves teden potekal v Zdraviliškem parku in Festiva...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 19. januar 2015 / 15:24

Moja večna strast je psihologija

Napovedovalcem vremena se pogosto zgodi, da jih mimoidoči pocukajo za rokav in povprašajo za vreme. Tudi 23-letna Kranjčanka Pia Škofic, ki se je jeseni pridružila ekipi Planet TV, ni nobena izjema...

Bohinj / ponedeljek, 19. januar 2015 / 14:52

Bohinjci za dolgoročno sodelovanje z železnicami

Turizem Bohinj je podpisal pogodbo o sodelovanju s Slovenskimi železnicami.

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. januar 2015 / 14:49

NFD Holding iz prisilne poravnave v stečaj

V postopku prisilne poravnave je 25 upnikov prijavilo za 65,7 milijona evrov terjatev, med največjimi upniki sta tudi Sava in Gorenjska banka.

GG Plus / ponedeljek, 19. januar 2015 / 14:48

Ko igram iz srca, ne iz glave

Vesna Slapar je prejela Severjevo nagrado za igralske dosežke v zadnjih letih, predvsem za vlogo trinajstletne deklice s posebnimi potrebami v uprizoritvi Pri Hlevarjevih, ki so jo v Prešernovem gleda...

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. januar 2015 / 13:27

Država manj za zavarovanje

Država je za zavarovanje nasadov, posevkov in plodov znižala prispevek k premiji s 40 na 20 odstotkov, za živali in ribe pa s 30 na 20 odstotkov.