Marelični piškoti in ovseni kolač

Za pripravo polnozrnatih mareličnih piškotov potrebujemo: 400 g polnozrnate moke, 1 vanilin sladkor, 250 g masla, 1 lonček čvrstega jogurta (180 g), ščep soli, marelično marmelado, sladkor v prahu za posip.

V večjo skledo stresemo moko, ji primešamo vanilin sladkor in ščep soli. Dodamo na manjše kose narezano maslo ter jogurt. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato pustimo počivati v hladilniku pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Testo razrežemo na kvadrate s približno 5 cm dolgo stranico. Na sredino vsakega kvadrata nanesemo pol žličke marmelade. Prepognemo nasprotna si robova kvadrata ter ju rahlo stisnemo. Piškote polagamo na namaščen pekač ali na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Ohlajene pečene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Za pripravo ovsenega kolača z jogurtom potrebujemo: 180 g moke, 90 g ovsenih kosmičev, 3 jajca, 120 g masla, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 žličko pecilnega praška, 2 žlici pravega kakava, 50 g rozin, namočenih v rumu, sok pol limone, 2,5 dl tekočega jogurta, ščepec soli.

Moko pomešamo z ovsenimi kosmiči, kakavom in pecilnim praškom. Razmehčano maslo stepamo skupaj z jajci. Dodamo sladkor, vanilin sladkor in ščepec soli. Vse skupaj penasto umešamo. Prilijemo tekoči jogurt in limonin sok. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje vmešamo še rozine, namočene v rumu. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 35 do 40 minut. Ohlajen kolač vzamemo iz modela, narežemo in postrežemo.

Nasvet: Da bo maslo razmehčano, ga nekaj ur pred peko hranimo na sobni temperaturi. Za še bolj polno­vredni kolač uporabimo polnozrnato moko, sladkor pa lahko nadomestimo s kokosovim ali s kakšno drugo bolj zdravo različico. Lahko ga tudi v celoti izpustimo, saj sladek okus prispevajo že rozine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 17. april 2013 / 07:00

Spomin na potres še živi

Pred dnevi je minilo natanko 15 let od velikonočnega potresa v Posočju. Mnogo škode je bilo tudi na Gorenjskem, zato je spomin še živ, odpravljanje posledic malo manj.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / četrtek, 5. december 2013 / 13:58

Injekcija znanja, oplemenitenega z izkušnjami

Častitljiva dama Psihiatrična bolnišnica Begunje ima šestdeset let. Dragoceno darilo za jubilej je certifikacijska listina za akreditacijo DNV, zahteven postopek akreditacije pa so zaposleni izpeljali...

Kronika / četrtek, 5. december 2013 / 13:57

Odškodnina za zavlačevanje

LTH v stečaju od zadnjega vodstva podjetja terja 450 tisoč evrov odškodnine, ker da je v nasprotju z insolventno zakonodajo zavlačevalo uvedbo stečaja in zato oškodovalo upnike.

Razvedrilo / četrtek, 5. december 2013 / 13:56

Naj polka in Škrat Gorenc

V kranjskem Mercator centru na Primskovem je bilo petkovo popoldne zelo živahno. Priljubljeni Radio Gorenc je praznoval prvi rojstni dan na abrahamovo podlago. Najbolj všečno polko imajo Gadi, oglasil...

Razvedrilo / četrtek, 5. december 2013 / 13:49

Fotografija je zbrala otroke Gosposvetske 19

Najdena zaprašena, pozabljena črno bela fotografija, posneta pred pol stoletja je bila razlog, da so se otroci zdaj legendarne ulice ponovno zbrali in dolgo v noč obujali otroška prijateljstva.

Komenda / četrtek, 5. december 2013 / 13:26

Bo Občina dobila stanovanja?

Občina Komenda je zemljišča, na katerih naj bi zrasel Center Komende, investitorju odstopila v zameno za nekaj stanovanj, a komendski svetniki so prepričani, da zaradi številnih napak do njih ne bodo...