Marelični piškoti in ovseni kolač

Za pripravo polnozrnatih mareličnih piškotov potrebujemo: 400 g polnozrnate moke, 1 vanilin sladkor, 250 g masla, 1 lonček čvrstega jogurta (180 g), ščep soli, marelično marmelado, sladkor v prahu za posip.

V večjo skledo stresemo moko, ji primešamo vanilin sladkor in ščep soli. Dodamo na manjše kose narezano maslo ter jogurt. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato pustimo počivati v hladilniku pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Testo razrežemo na kvadrate s približno 5 cm dolgo stranico. Na sredino vsakega kvadrata nanesemo pol žličke marmelade. Prepognemo nasprotna si robova kvadrata ter ju rahlo stisnemo. Piškote polagamo na namaščen pekač ali na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Ohlajene pečene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Za pripravo ovsenega kolača z jogurtom potrebujemo: 180 g moke, 90 g ovsenih kosmičev, 3 jajca, 120 g masla, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 žličko pecilnega praška, 2 žlici pravega kakava, 50 g rozin, namočenih v rumu, sok pol limone, 2,5 dl tekočega jogurta, ščepec soli.

Moko pomešamo z ovsenimi kosmiči, kakavom in pecilnim praškom. Razmehčano maslo stepamo skupaj z jajci. Dodamo sladkor, vanilin sladkor in ščepec soli. Vse skupaj penasto umešamo. Prilijemo tekoči jogurt in limonin sok. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje vmešamo še rozine, namočene v rumu. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 35 do 40 minut. Ohlajen kolač vzamemo iz modela, narežemo in postrežemo.

Nasvet: Da bo maslo razmehčano, ga nekaj ur pred peko hranimo na sobni temperaturi. Za še bolj polno­vredni kolač uporabimo polnozrnato moko, sladkor pa lahko nadomestimo s kokosovim ali s kakšno drugo bolj zdravo različico. Lahko ga tudi v celoti izpustimo, saj sladek okus prispevajo že rozine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 4. avgust 2011 / 07:00

Avgusta polno zasedeni

Turistična bera oziroma število nočitev se v Sloveniji povečuje, v Sava hotelih Bled celo pravijo, da bodo avgusta polno zasedeni. V hotelih Hit Alpinee je in bo gostov več, na zasedenost pa močno vpl...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 11. november 2013 / 16:28

Veter podiral drevesa, odkrival strehe ...

Zaradi močnega vetra je danes brez električne oskrbe ostalo približno 2500 odjemalcev Elektra Gorenjske.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 11. november 2013 / 16:16

Neurje v Štefanji Gori

Nočno neurje je tudi v vasi Štefanja Gora nad Cerkljami na Gorenjskem pustilo manjše razdejanje. (Foto: Gorazd Kavčič)

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. november 2013 / 15:29

V coni vedno več podjetij

Na območju nekdanje tovarne Jelovica v Škofji Loki, proizvodnjo so preselili v Gorenjo vas in Preddvor, raste nova poslovna cona.

Kultura / ponedeljek, 11. november 2013 / 15:28

V gledališču ujeti duh časa

Na 48. Festivalu Borštnikovo srečanje je Prešernovo gledališče za avtorski projekt 25.671 prejelo nagrado Društva gledaliških kritikov Slovenije, nagrado za umetniško vodstvo uprizoritve pa dramaturgi...

Humor / ponedeljek, 11. november 2013 / 15:21

Oni že vedo zakaj?

V največji slovenski banki NLB v oglaševanju blagovne znamke uporabljajo zanimiv slogan Vem zakaj. Povprašali smo jih, če res vedo, zakaj, vesoljna Slovenija namreč še vedno ne ve.