Marelični piškoti in ovseni kolač

Za pripravo polnozrnatih mareličnih piškotov potrebujemo: 400 g polnozrnate moke, 1 vanilin sladkor, 250 g masla, 1 lonček čvrstega jogurta (180 g), ščep soli, marelično marmelado, sladkor v prahu za posip.

V večjo skledo stresemo moko, ji primešamo vanilin sladkor in ščep soli. Dodamo na manjše kose narezano maslo ter jogurt. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato pustimo počivati v hladilniku pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Testo razrežemo na kvadrate s približno 5 cm dolgo stranico. Na sredino vsakega kvadrata nanesemo pol žličke marmelade. Prepognemo nasprotna si robova kvadrata ter ju rahlo stisnemo. Piškote polagamo na namaščen pekač ali na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Ohlajene pečene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Za pripravo ovsenega kolača z jogurtom potrebujemo: 180 g moke, 90 g ovsenih kosmičev, 3 jajca, 120 g masla, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 žličko pecilnega praška, 2 žlici pravega kakava, 50 g rozin, namočenih v rumu, sok pol limone, 2,5 dl tekočega jogurta, ščepec soli.

Moko pomešamo z ovsenimi kosmiči, kakavom in pecilnim praškom. Razmehčano maslo stepamo skupaj z jajci. Dodamo sladkor, vanilin sladkor in ščepec soli. Vse skupaj penasto umešamo. Prilijemo tekoči jogurt in limonin sok. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje vmešamo še rozine, namočene v rumu. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 35 do 40 minut. Ohlajen kolač vzamemo iz modela, narežemo in postrežemo.

Nasvet: Da bo maslo razmehčano, ga nekaj ur pred peko hranimo na sobni temperaturi. Za še bolj polno­vredni kolač uporabimo polnozrnato moko, sladkor pa lahko nadomestimo s kokosovim ali s kakšno drugo bolj zdravo različico. Lahko ga tudi v celoti izpustimo, saj sladek okus prispevajo že rozine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / ponedeljek, 24. februar 2014 / 00:12

Skrb za Vogvarjevo hišo

Duplje – Značilnost nedavnega občnega zbora Kulturno-turističnega društva Pod krivo jelko Duplje je bilo zadovoljstvo članic in članov z opravljenim delom v letu 2013, čeprav so se gmotne razmere z...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 7. julij 2017 / 15:30

Mladi oživljajo Mojstrano in Dovje

Vajeti turističnega razvoja Mojstrane in Dovjega prevzemajo mladi. Turistično društvo Dovje - Mojstrana, ki je eno najstarejših v državi, saj praznuje 110-letnico, vodi zagnani domačin Matjaž Podlipni...

Gospodarstvo / petek, 7. julij 2017 / 14:02

Dražba za bohinjski hotel

Radovljica – Na okrajnem sodišču v Radovljici bo v ponedeljek, 10. julija, prva javna dražba, na kateri bo sodišče poskusilo prodati kompleks hotela Pod Voglom v lasti Japca Jakopina oziroma z njim...

Mengeš / petek, 7. julij 2017 / 14:00

Gradbena dela in zapori cest

Mengeš – V Loki pri Mengšu v teh dneh poteka gradnja nove javne razsvetljave, ki bo razsvetljevala del cestišča Ceste na Gmajno od Športnega parka Loka. Koncesionar, podjetje Petrol, ki izvaja dela...

Gorenjska / petek, 7. julij 2017 / 13:57

Aljažev stolp s Triglava le za obnovo

Stroka je odločila: Aljažev stolp bo v izvirni obliki ostal na vrhu Triglava, v dolino ga bodo prepeljali le za mesec dni, da ga bodo temeljito obnovili.

Medvode / petek, 7. julij 2017 / 13:52

Pohod Od Jakoba do Jakoba in odprtje ceste

Zavrh – Jutri, 8. julija, bodo ob 12. uri uradno odprli novo infrastrukturo v Zavrhu. Slovesnost s kulturnim programom bo pri kapelici ob prenovljeni cesti, sledilo pa bo druženje pri domačiji Jako...