Marelični piškoti in ovseni kolač

Za pripravo polnozrnatih mareličnih piškotov potrebujemo: 400 g polnozrnate moke, 1 vanilin sladkor, 250 g masla, 1 lonček čvrstega jogurta (180 g), ščep soli, marelično marmelado, sladkor v prahu za posip.

V večjo skledo stresemo moko, ji primešamo vanilin sladkor in ščep soli. Dodamo na manjše kose narezano maslo ter jogurt. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato pustimo počivati v hladilniku pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Testo razrežemo na kvadrate s približno 5 cm dolgo stranico. Na sredino vsakega kvadrata nanesemo pol žličke marmelade. Prepognemo nasprotna si robova kvadrata ter ju rahlo stisnemo. Piškote polagamo na namaščen pekač ali na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Ohlajene pečene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Za pripravo ovsenega kolača z jogurtom potrebujemo: 180 g moke, 90 g ovsenih kosmičev, 3 jajca, 120 g masla, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 žličko pecilnega praška, 2 žlici pravega kakava, 50 g rozin, namočenih v rumu, sok pol limone, 2,5 dl tekočega jogurta, ščepec soli.

Moko pomešamo z ovsenimi kosmiči, kakavom in pecilnim praškom. Razmehčano maslo stepamo skupaj z jajci. Dodamo sladkor, vanilin sladkor in ščepec soli. Vse skupaj penasto umešamo. Prilijemo tekoči jogurt in limonin sok. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje vmešamo še rozine, namočene v rumu. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 35 do 40 minut. Ohlajen kolač vzamemo iz modela, narežemo in postrežemo.

Nasvet: Da bo maslo razmehčano, ga nekaj ur pred peko hranimo na sobni temperaturi. Za še bolj polno­vredni kolač uporabimo polnozrnato moko, sladkor pa lahko nadomestimo s kokosovim ali s kakšno drugo bolj zdravo različico. Lahko ga tudi v celoti izpustimo, saj sladek okus prispevajo že rozine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / torek, 11. december 2007 / 07:00

Njena ljubezen do šivanja narodnih noš

"Ko vidim obleko narejeno, pozabim na vse preživete ure za šivalnim strojem. Takrat pozabim, koliko ur je vloženega v eno samo obleko," pravi Jožica Šmid.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 18. oktober 2018 / 14:49

Malograjski dvor ima novega lastnika

Edini kamniški hotel, ki so ga zaradi stečaja zaprli pred štirimi leti in medtem neuspešno prodajali na dražbah, bo kmalu spet odprt. Banka Sberbank ga je kot največji upnik nedavno prodala družbi Sic...

Gospodarstvo / četrtek, 18. oktober 2018 / 14:16

Supernovi prodali tudi tri centre na Gorenjskem

Kranj, Jesenice – Pred dnevi se je potrdila napoved, da bo Mercator več svojih centrov prodal avstrijski Supernovi. V petek so namreč podpisali pogodbo o prodaji desetih trgovskih centrov v Sloveni...

Rekreacija / četrtek, 18. oktober 2018 / 13:51

Rekordni Veronikin tek

Desetega Veronikinega teka se je udeležilo rekordno število tekačev, med katerimi je za nov najhitrejši čas proge poskrbel triatlonec Klemen Bojanc.

Razvedrilo / četrtek, 18. oktober 2018 / 13:24

Praznovala najstarejša Podljubeljčanka

Tretjega oktobra je šestindevetdeseti rojstni dan praznovala Frančiška Ahačič. V isti hiši v Podljubelju živi vsa svoja leta. Že dvajset let je vdova, ima hčeri Anico in Sonjo in še veliko »ta mlad...

Nasveti / četrtek, 18. oktober 2018 / 13:07

Mamini sinki

To je precej pogost pojav. O njem nočemo prav na glas govoriti. V deželi naši je tako, da ne smemo reči ničesar slabega o mamah, drugje, npr. v Srbiji, pa bognedaj reči kaj slabega o očetu. Da čuva...