Marelični piškoti in ovseni kolač

Za pripravo polnozrnatih mareličnih piškotov potrebujemo: 400 g polnozrnate moke, 1 vanilin sladkor, 250 g masla, 1 lonček čvrstega jogurta (180 g), ščep soli, marelično marmelado, sladkor v prahu za posip.

V večjo skledo stresemo moko, ji primešamo vanilin sladkor in ščep soli. Dodamo na manjše kose narezano maslo ter jogurt. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato pustimo počivati v hladilniku pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Testo razrežemo na kvadrate s približno 5 cm dolgo stranico. Na sredino vsakega kvadrata nanesemo pol žličke marmelade. Prepognemo nasprotna si robova kvadrata ter ju rahlo stisnemo. Piškote polagamo na namaščen pekač ali na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut. Ohlajene pečene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Za pripravo ovsenega kolača z jogurtom potrebujemo: 180 g moke, 90 g ovsenih kosmičev, 3 jajca, 120 g masla, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 žličko pecilnega praška, 2 žlici pravega kakava, 50 g rozin, namočenih v rumu, sok pol limone, 2,5 dl tekočega jogurta, ščepec soli.

Moko pomešamo z ovsenimi kosmiči, kakavom in pecilnim praškom. Razmehčano maslo stepamo skupaj z jajci. Dodamo sladkor, vanilin sladkor in ščepec soli. Vse skupaj penasto umešamo. Prilijemo tekoči jogurt in limonin sok. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje vmešamo še rozine, namočene v rumu. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 35 do 40 minut. Ohlajen kolač vzamemo iz modela, narežemo in postrežemo.

Nasvet: Da bo maslo razmehčano, ga nekaj ur pred peko hranimo na sobni temperaturi. Za še bolj polno­vredni kolač uporabimo polnozrnato moko, sladkor pa lahko nadomestimo s kokosovim ali s kakšno drugo bolj zdravo različico. Lahko ga tudi v celoti izpustimo, saj sladek okus prispevajo že rozine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 25. november 2016 / 19:04

Portreti alpinistov

Mojstrana – Danes, 25. novembra, ob 18. uri bo v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani odprtje likovne razstave Stevana Djukića - Stiva z naslovom Iz oči v oči z legendami. Predstavil bo portret...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 15. april 2016 / 07:00

Brez psa vodnika so vse ulice slepe

Brdo – Na Brdu pri Kranju te dni poteka tridnevna mednarodna konferenca Evropske zveze psov vodnikov, ki jo letos prvič gosti Slovenija pod naslovno temo Brez psa vodnika so vse ulice slepe. V zvez...

Šenčur / petek, 15. april 2016 / 07:00

Začenja se šenčursko praznovanje

Šenčur – God sv. Jurija, ki praznuje prihodnji teden, si je občina Šenčur izbrala za občinski praznik. Praznične prireditve pa se začenjajo že jutri, 16. aprila, s tekmovanji rekreativcev in vetera...

Domžale / petek, 15. april 2016 / 07:00

Gladiatorji se vračajo v Domžale

V sklopu občinskega praznika bodo Urbanega gladiatorja jutri, 16. aprila, znova pripravili v Domžalah.

Škofja Loka / petek, 15. april 2016 / 07:00

Zapora ceste Pevno–Crngrob

Škofja Loka – Zaradi rekonstrukcije odseka občinske lokalne ceste na relaciji Pevno–Crngrob bo do ponedeljka, 18. aprila, na tej cesti popolna zapora za motorni promet. V primeru neugodnih vremensk...

Kranj / petek, 15. april 2016 / 16:11

Kokr'čan vabi na 20. pevski večer

Kokrica – Vokalna skupina Kokr'čan že dvajset let tradicionalno organizira Pevski večer, ki bo na sporedu jutri, v soboto, 16. aprila, ob 20. uri v Kulturnem domu na Kokrici. Glasbeno poustvarjanje...