Sočni piščančji sendvič in piščanec, ovit v pršut

Da piščančje jedi še zdaleč niso dolgočasne, sta dokaz sočni piščančji sendvič ali piščančji file, ovit v pršut.

Za pripravo sočnega piščančjega sendviča potrebujemo (za eno osebo): 1 lepinjo, 100 g piščančjih prsi, 1 paradižnik, 3 liste solate, 1 topljeni sir ali 1 žlico sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, sol, 1 ščepec mlete rdeče paprike.

Piščančji file operemo, osušimo in ga narežemo na manjše rezine ter ga osolimo in potresemo z mleto rdečo papriko. Pripravljeno meso na hitro popečemo v ponvi na olivnem olju, tako da se z vseh strani enakomerno zapeče. Meso prestavimo v skodelico in pokrijemo s pokrovko. Lepinjo prerežemo čez polovico in jo popečemo v ponvi, v kateri smo prej pekli meso. Lepinjo obrnemo tako, da se notranja stran dotika dna ponve. Polovico lepinje premažemo s topljenim sirom ali sirnim namazom, prekrijemo z listi solate in nanjo razporedimo popečeno meso. Meso prekrijemo z narezanimi rezinami paradižnika. Vse skupaj prelijemo s tekočino, ki jo je spustilo pečeno meso, medtem ko je bilo pokrito v skodelici. Prekrijemo z drugo polovico lepinje in postrežemo.

Nasvet: Če imamo voljo arašidovo ali sezamovo olje, ga uporabimo namesto olivnega. To bo poskrbelo še za dodaten prijeten okus.

Za pripravo piščanca, ovitega v pršut, potrebujemo: 4 piščančje fileje, 8 rezin pršuta, 2 žlici olivnega olja.

Piščančje fileje operemo in osušimo. Vsak piščančji file ovijemo z dvema rezinama pršuta. Fileje polagamo na manjši pekač, premazan z olivnim oljem. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 minut. Odstranimo folijo in pečemo še 10 minut pri 190 °C.

Nasvet: Piščančjih filejev ne solimo, saj pršut med peko spusti dovolj soli. Postrežemo jih izbrani prilogi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 3. avgust 2011 / 07:00

Mešetar

Odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobavitel...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 6. september 2021 / 17:43

Pasji piknik pasje »žlahte«

Irena Oman iz Stražišča pri Kranju se je po mnogo letih vzreje zlatih prinašalcev odločila, da organizira srečanje pasje »žlahte«. Prišel je tudi kinološki sodnik Jože Vester, ki ima z zlatimi prinaša...

Kranj / ponedeljek, 6. september 2021 / 16:06

Spremenili parkirni režim

Mestna občina Kranj je s septembrom spremenila parkirni režim na nekaterih ulicah v Kranju.

Zanimivosti / ponedeljek, 6. september 2021 / 16:05

Dihamo z naravo se nadaljuje

Humanitarno društvo Šola zdravja brezplačno delavnico Dihamo z naravo organizira na sedemnajstih lokacijah po vsej Sloveniji – tudi na Gorenjskem. Po poletnem premoru so se znova zbrali.

Jesenice / ponedeljek, 6. september 2021 / 15:12

Velike zamude vlakov

Na prenovljeni gorenjski progi med Jesenicami in Kranjem, po kateri so lokalni vlaki začeli voziti 23. avgusta, prihaja do velikih zamud. Hitrost vožnje vlakov je namreč na odsekih med Lescami in Jese...

Kronika / ponedeljek, 6. september 2021 / 13:55

Objavljamo seznam cest, ki so najbolj nevarne za šolarje

Ob vrnitvi otrok v šolske klopi so gorenjski policisti pripravili seznam najbolj kritičnih točk na šolskih poteh po Gorenjskem. Tam morajo biti vozniki še posebej previdni.