Robert Slapar na svoj maratonski plavalni podvig Naš modri planet, tudi tvoj opozarja tudi s pomočjo svojih umetniških fotografij z motivi morja.

Preplaval bo tisoč kilometrov

Robert Slapar iz Kamnika se je pri petinpetdesetih letih odločil uresničiti svoje sanje iz zgodnje mladosti – po dolžini preplavati Jadransko morje. Konec junija se bo tako lotil domnevno najdaljšega etapnega plavalnega maratona v zgodovini maratonskih plavanj na morjih in v šestinšestdesetih dneh preplaval več kot tisoč kilometrov.

Robert Slapar se je vodi, svoji veliki ljubezni, zapisal že v zgodnjem otroštvu in še danes ugotavlja, da je to preprosto element, v katerem se zares najde in uživa.

»Plavati sem se naučil še pred dopolnjenimi petimi leti starosti – in to povsem sam, nato pa sem bil kar perspektiven plavalec in vaterpolist pri Plavalnem klubu Kamnik in že takrat sem imel sposobnost plavati ekstremno dolge razdalje. V ta čas segajo tudi moje sanje, ki si jih želim uresničiti že praktično vse svoje življenje – preplavati Jadransko morje. To so bile do nedavnega utopične sanje nekega mulca, ki pa zdaj počasi postajajo resničnost,« začne Robert Slapar, tudi velik ljubitelj umetniške fotografije in terapevt tradicionalne kitajske tuina masaže. Svoje navdušenje za plavanje na dolgih razdaljah je doslej uresničeval na različne načine. Leta 2010 je bil s slovensko veteransko plavalno reprezentanco na svetovnem veteranskem prvenstvu na Švedskem, kjer je plaval v šestih disciplinah, leta 2011 pa je v enem kosu, v enem dnevu oz. v slabih 14 urah in pol, preplaval 46 kilometrov slovenske obale. V cilj je prišel povsem čil in zdrav in takrat se je tudi odločil, da je dozorel čas za uresničitev mladostniških sanj. Zaradi zahtevnih priprav je tudi zamrznil svoj status samostojnega podjetnika in zadnje leto in pol se v celoti posveča pripravam na svoj plavalni maraton po Jadranskem morju.

»Mladih maratonskih plavalcev praktično ni, saj je fizična pripravljenost zgolj en nivo od štirih, ki jih imamo. Dozoreti moramo tudi čustveno, psihično in duhovno. Zgolj fizično se takih podvigov niti ne da natrenirati, saj smo ljudje s svojimi geni fizično v vodi zmogljivi zgolj tri do štiri ure, več pa zmoremo zgolj s trdno psihično pripravljenostjo,« pravi 55-letnik, ki v zadnjih letih več časa kot v rodnem Kamniku preživi v slovenski in hrvaški Istri.

Načrt za plavanje po Jadranskem morju je že natančno dodelan. Od Kopra, kjer bo prvič skočil v vodo, do Prevlake, kjer bo zaključil zadnjo etapo, ga čaka več kot tisoč kilometrov. Razdelil jih bo v 66 dnevnih etap. Vsak dan bo v vodi pet ur, v tem času pa bo preplaval predvidoma 15 kilometrov, in to brez vmesnih postankov. Pri podvigu ga bo spremljala nekajčlanska ekipa, ki pa jo še sestavlja, zato k sodelovanju vabi vse, ki se mu želijo pri tem podvigu pridružiti. Jadrnico s štirimi ležišči že ima, saj je pred dvema letoma kupil svojo, staro poliestrsko, in nedavno tudi končal temeljito obnovo.

Plaval bo kakih dvesto metrov od obale, kjer bo najmanj plavalcev in plovil, dovoljenja za svoj podvig še pridobiva, in čeprav se zaveda, da mu lahko plavanje močno otežijo tokovi, vetrovi in valovi, večjih skrbi nima. »Če bo vremenska napoved slaba, bom plavanje začel ponoči ali pa pozno popoldne, odvisno od napovedi. Priznam pa, da slabih scenarijev sploh nimam v mislih, saj s takim pristopom ne bi niti začel. Verjamem, da mi bo uspelo.«

Trenira največ v okolici Novigrada, poleg plavanja tudi teče in kolesari. Trenerja nima, dela po svojem občutku, sledil pa je tudi podvigom hrvaške legende maratonskega plavanja Veljka Rogošića, ki je kot edini do sedaj preplaval Jadransko morje, a le po hrvaškem ozemlju.

Svoj projekt je poimenoval Naš modri planet, tudi tvoj, saj želi opozoriti predvsem na pomen varovanja naših morij in oceanov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 2. julij 2014 / 11:07

Praktične naloge za krajši čas

Počitnice bodo kar dolge in otroci bodo pritiskali na starše in stare starše, ker bi ure in ure radi gledali risanke in sedeli pred računalnikom. Vmes se vsaj nekaj časa lahko zamotijo z r...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:31

Preplaval bo tisoč kilometrov

Robert Slapar iz Kamnika se je pri petinpetdesetih letih odločil uresničiti svoje sanje iz zgodnje mladosti – po dolžini preplavati Jadransko morje. Konec junija se bo tako lotil domnevno najdaljšega...

Kultura / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:29

Ajdičevo Prebujenje v Angliji

V angleškem mestu Huddersfield so izvedli svetovno premiero skladbe Prebujenje slovenskega skladatelja Alojza Ajdiča.

Preddvor / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:28

Odprli že drugo polnilnico

Na javnem parkirišču pri občinski stavbi v Preddvoru so prejšnji teden uradno odprli novo polnilnico električnih vozil.

Kranj / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:28

O vrtcu v Bitnjah spet februarja

Kranjski mestni svetniki na sredini seji niso potrdili predloga odloka o javno-zasebnem partnerstvu za gradnjo vrtca v Bitnjah, ampak so odločanje prestavili na februarsko sejo.

Gorenjska / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:26

Bele strmine privabljajo

Na višje ležečih gorenjskih smučiščih je zima letos dovolj bogata s snegom, da lahko ljubitelji belih strmin uživajo ne le v vijuganju po zasneženih pobočjih, temveč tudi v pravem zimskem vzdušju.