Bele strmine privabljajo

Na višje ležečih gorenjskih smučiščih je zima letos dovolj bogata s snegom, da lahko ljubitelji belih strmin uživajo ne le v vijuganju po zasneženih pobočjih, temveč tudi v pravem zimskem vzdušju.

Letos je zima na gorenjskih smučiščih spet bela. Predvsem med prazniki, počitnicami in ob koncih tedna, so zato zlasti, ko je lepo vreme, kljub relativno visokim temperaturam polna smučarskih navdušencev.

Zasnežena pobočja, živahno dogajanje

V Kranjski Gori so se na letošnjo zimo dobro pripravili, posebno veseli so bili obilnih snežnih padavin v začetku decembra, ko je bilo vzdušje tako na smučiščih kot v vasi, ki jo je pobelil sneg, prav pravljično, obisk smučarjev in ostalih turistov pa temu primeren. V Zgornjesavsko dolino seveda obiskovalce vlečejo tudi številne športne in družabne prireditve, ki jih vso zimo pripravljajo tamkajšnji turistični delavci. Pester je tako program, ki je smučarjem na voljo čez dan, kot tudi bogato večerno dogajanje. Ni čudnega, da so tako 29. decembra kranjskogorski žičničarji v enem dnevu našteli rekordnih 4700 smučarjev; povprečno jih je na smučišču sicer okoli dva tisoč dnevno.

Vse naprave obratujejo

Letošnja smučarska sezona se je sicer v Kranjski Gori začela konec novembra in brez prekinitve traja že več kot šestdeset dni; v lanski, ki velja za dobro, so našteli 108 obratovalnih dni. Na kranjskogorskih smučiščih so razmere trenutno zelo dobre, je povedala Klavdija Gomboc iz podjetja Žičnice Kranjska Gora. Imajo petdeset centimetrov odličnega tehničnega snega, vse naprave delujejo, tudi smučišči v Podkorenu in Planici, vsak dan je mogoča tudi nočna smuka.

Za dodatno ponudbo so turistični delavci poskrbeli še z urejenimi tekaškimi progami. Dnevno jih urejajo s snežnimi sanmi, poleg dosedanjih pa so jih to zimo uredili tudi v Radovni in Martuljku ter tiste v Ratečah povezali z italijanskimi.

Odlične razmere na Voglu

Odlične razmere so tudi na Voglu, kjer je ne trenutno na smučišču 175 centimetrov debela snežna odeja, ki ob sončnem in nevetrovnem vremenu zagotavlja odlično smuko na naravnem snegu, je povedala Sandra Fiorelli.

»Letos nas je prvi sneg, ki je zapadel v zadostni količini za začetek obratovanja naprav, res prav presenetil, saj smo šele s 1. novembrom zaključili po številu obiskovalcev do sedaj rekordno poletno sezono, z 11. novembrom pa že zagnali smučarske naprave. Do sedaj smo tako našteli 75 obratovalnih dni, kar je približno mesec več (28 dni) kot v lanski sezoni, v tem času pa beležimo trikrat večji obisk kot v lanskem istem obdobju. Posebej zadovoljni smo z obiskom v decembru, ki je največji v zadnjih sedmih letih. V januarju nam vreme do sedaj ni bilo preveč naklonjeno, precej je bilo neugodnih dni, vendar pričakujemo, da bo pa v naslednjih dveh mesecih več sonca, posebej v času zimskih šolskih počitnic, ko pričakujemo tudi največjo obiskanost smučišča,« je povedala.

Na Voglu ob koncih tedna popestrijo dogajanje z različnimi dogodki, kot so Svetovni dan na snegu, ki je bil preteklo nedeljo, Popolni zimski dan, ki ga pripravljajo to soboto, Družinski dnevi v februarju, Vrhunec zime, Pokal Vogla, Kulinarski dan v marcu …

Številni v Avstrijo in Italijo

Številni gorenjski ljubitelji smučanja se radi odpravijo tudi na smučišča v sosednji Avstriji in Italiji; če si za vožnjo vzamejo uro ali dve, jim je na voljo dokaj pester nabor smučišč, ki zagotavljajo odlično smuko in pestro dodatno ponudbo. Prav zato se mnoge gorenjske družine odločijo za ugodne sezonske vozovnice za koroška smučišča, spet drugi so navdušeni nad možnostjo nakupa smučarskih kart za nekaj ur, ki jo omogočajo na primer na smučišču na Trbižu oziroma Višarjah, kjer si lahko privoščijo kratek, intenziven športni odmor. Vozovnice in uporabne informacije o razmerah na smučiščih lahko dobijo že pri nas, med posebej kvalitetnimi na tem področju je na primer hotel Skipass v Kranjski Gori, kjer imajo poleg možnosti nakupa vozovnic vedno na voljo tudi aktualne in zanesljive informacije o razmerah na smučiščih.

Po smuki – na toplo

Z roko v roki s smučanjem gre seveda tudi velneška ponudba; številni smučarski oddih najraje kombinirajo prav s sproščanjem v zdraviliščih, kjer si po napornem smučanju naberejo novih moči in ogrejejo premražena telesa. Tudi v zdraviliščih za čas počitnic in ob koncih tedna za svoje goste pripravljajo pestre programe aktivnosti, s katerimi na sproščanje in zabavo privabijo številne goste različnih starostnih skupin.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Kresalova predsednica LDS

Na sobotnem kongresu v Žalcu je prepričljivo premagala protikandidata Švagana in postala prva predsednica ene od slovenskih političnih strank.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:31

Preplaval bo tisoč kilometrov

Robert Slapar iz Kamnika se je pri petinpetdesetih letih odločil uresničiti svoje sanje iz zgodnje mladosti – po dolžini preplavati Jadransko morje. Konec junija se bo tako lotil domnevno najdaljšega...

Kultura / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:29

Ajdičevo Prebujenje v Angliji

V angleškem mestu Huddersfield so izvedli svetovno premiero skladbe Prebujenje slovenskega skladatelja Alojza Ajdiča.

Preddvor / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:28

Odprli že drugo polnilnico

Na javnem parkirišču pri občinski stavbi v Preddvoru so prejšnji teden uradno odprli novo polnilnico električnih vozil.

Kranj / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:28

O vrtcu v Bitnjah spet februarja

Kranjski mestni svetniki na sredini seji niso potrdili predloga odloka o javno-zasebnem partnerstvu za gradnjo vrtca v Bitnjah, ampak so odločanje prestavili na februarsko sejo.

Gorenjska / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:26

Bele strmine privabljajo

Na višje ležečih gorenjskih smučiščih je zima letos dovolj bogata s snegom, da lahko ljubitelji belih strmin uživajo ne le v vijuganju po zasneženih pobočjih, temveč tudi v pravem zimskem vzdušju.