Ajdičevo Prebujenje v Angliji

V angleškem mestu Huddersfield so izvedli svetovno premiero skladbe Prebujenje slovenskega skladatelja Alojza Ajdiča.

Kranj – Minulo soboto je bilo v angleškem mestu Huddersfield izvedeno simfonično delo Prebujenje eminentnega slovenskega skladatelja Alojza Ajdiča, po katerem so poimenovali celotno koncertno prireditev – Awakening. Poleg omenjenega dela so bila na programu še 9. simfonija Dmitrija Šostakoviča, Uvod in Allegro za godala Edwarda Elgarja in Šah-mat Arthurja Blissa. K slednjemu delu je mednarodno priznana koreografinja Tracey Illife ustvarila balet s prispodobami šahovske igre.

Kot je zapisala dr. Albinca Pesek, je bil sobotni koncert nagrajen z močnim aplavzom, kar je bil odraz razumljivosti in dopadljivosti glasbene govorice poslušalcem. Posebej so se zahvalili slovenskemu skladatelju Alojzu Ajdiču, ki je bil prisoten na koncertu. Njegovo delo so označili za zelo komunikativno in sporočilno. V njem so zaznali osnovni skladateljev koncept programske zasnove, ki temelji na prebujanju, rasti, zorenju. Iz glasbe izžareva veselje do življenja, hvaležnost za ustvarjalni dar ter zavedanje o minljivosti življenja po eni strani in neminljivosti glasbe kot kozmične sile po drugi.

Filharmonični orkester Slaithwaite je bil ustanovljen pred 125 leti in še vedno žanje zavidljive uspehe tako doma v Angliji kot tudi po svetu. Zanimivost tega orkestra je kontinuirana prisotnost glasbenikov iz istih družin skozi zgodovino. Med ustanovitelji je bil na primer tudi violončelist John Taylor, katerega potomci so še vedno člani istega simfoničnega orkestra. Glasbeniki so med seboj zelo povezani, med njimi vladajo pristni prijateljski odnosi. Sponzorirajo jih številni entuziastični meščani, ljubitelji glasbe. Danes gostujejo po vsem svetu, nedavno so se vrnili iz turneje po Kitajski.

Dirigent orkestra Benjamin Ellin je znan po številnih mednarodnih nagradah in pozitivnih kritikah. Med drugim je dirigiral Londonskemu simfoničnemu orkestru, simfoničnim orkestrom v Varšavi, Lillu, Šanghaju, Moskvi, Lyonu, Luxemburgu itd. Poleg vodenja orkestra je uspešen tudi kot skladatelj za različne glasbene sestave, uveljavil se je tudi s filmsko glasbo. Tokrat je Filharmonični orkester Slaithwaite izvajal že drugo Ajdičevo delo, saj je bila leta 2012 na programu njegova Rapsodija za trobento in orkester, s katero je prav tako požel izjemno pozitivne kritike. Orkester se že veseli nadaljnjega sodelovanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 4. julij 2015 / 09:32

Gorenjski diabetiki na Goli vrh

Gorenja vas – Sedemdeset članov šestih gorenjskih društev diabetikov je junija obiskalo utrdbo Rupnikove linije na Golem vrhu. V sodelovanju z občino Gorenja vas - Poljane je dogodek organiziralo D...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:31

Preplaval bo tisoč kilometrov

Robert Slapar iz Kamnika se je pri petinpetdesetih letih odločil uresničiti svoje sanje iz zgodnje mladosti – po dolžini preplavati Jadransko morje. Konec junija se bo tako lotil domnevno najdaljšega...

Kultura / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:29

Ajdičevo Prebujenje v Angliji

V angleškem mestu Huddersfield so izvedli svetovno premiero skladbe Prebujenje slovenskega skladatelja Alojza Ajdiča.

Preddvor / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:28

Odprli že drugo polnilnico

Na javnem parkirišču pri občinski stavbi v Preddvoru so prejšnji teden uradno odprli novo polnilnico električnih vozil.

Kranj / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:28

O vrtcu v Bitnjah spet februarja

Kranjski mestni svetniki na sredini seji niso potrdili predloga odloka o javno-zasebnem partnerstvu za gradnjo vrtca v Bitnjah, ampak so odločanje prestavili na februarsko sejo.

Gorenjska / ponedeljek, 29. januar 2018 / 21:26

Bele strmine privabljajo

Na višje ležečih gorenjskih smučiščih je zima letos dovolj bogata s snegom, da lahko ljubitelji belih strmin uživajo ne le v vijuganju po zasneženih pobočjih, temveč tudi v pravem zimskem vzdušju.