Prehrana po TKM (X. del)

Sladica iz prosa

V dosedanjih člankih o prehranjevanju po načelih tradicionalne kitajske medicine (TKM) smo pogledali osnovne okuse, kako učinkujejo v telesu, katera so pravila uravnoteženega prehranjevanja, kako kombinirati posamezne skupine živil, kam energijsko spadajo živila.

Ker smo že tako dobro »oboroženi« z osnovami, se spodobi, da končno tudi kaj »skuhamo« po vseh načelih, ki smo jih spoznali. Se strinjate?

Kaj lahko naredimo s prosom

Proso je zelo staro žito, izvira iz Azije, gojili so ga tudi že stari Egipčani, uporabljali Rimljani. Veliko se uporablja v afriških in azijskih državah. V Evropi pa je dolgo časa veljalo za »ptičjo« hrano.

Po sestavi je proso podobno pšenici, s to razliko, da ne vsebuje glutena, tako da je primerno tudi za bolnike s celiakijo in sladkorne bolnike. Je blagi diuretik, pomaga nam odvajati vodo iz telesa.

Proso je bogato z vitamini skupine A in B, folno kislino, kalcijem, železom, kalijem, magnezijem, cinkom, beljakovinami in nenasičenimi maščobami.

Energijsko nas okrepi, kadar smo utrujeni in šibki, krepi naše nohte, lase in pomaga pri obnavljanju kože.

Proso skuhamo, lahko v večji količini, kot jo potrebujemo za en obrok, in tako prihranimo čas in si olajšamo kuhanje, preostanek pa nekaj dni hranimo v hladilniku ter ga vsakič kombiniramo z drugo zelenjavo.

Kombinirajmo ga le z eno vrsto zelenjave hkrati – saj se spomnite: manj je več!

Proso z zelenjavo

Nekaj idej, s čim vse lahko postrežemo proso: cvetača, por, korenje, špinača, blitva, koromač … Zelenjavo najprej popražimo v ponvi s strokom česna, ki ga odstranimo, preden dodamo proso (da ne bo česen dražil našega želodca).

Nato dodamo proso in vse skupaj premešamo (proso iz hladilnika mešamo toliko časa, da se segreje, ne uživajmo ga hladnega). Ne mešajmo več vrst zelenjave skupaj, telo nam bo hvaležno. Na ta način nas bo proso okrepilo in napolnilo z energijo. Če zmešamo skupaj vse, kar nam pride pod roke, pa želodec in prebavni trakt porabita ogromno energije za presnovo in nam je za naše delovanje ne ostane toliko, kot bi je lahko, če obrok sestavimo enostavno.

Sladica iz prosa (da ne zapostavimo sladkosnednežev)

Proso skuhamo, po želji ga lahko zmeljemo ali pa uporabimo celega.

Dodamo naribana jabolka, orehe, lahko mleti kokos, če nam je všeč. Če je masa zelo suha, dodamo malo jabolčnega soka. Vse skupaj zmešamo in pečemo 30 minut na 150 stopinjah Celzija.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 16. november 2007 / 07:00

Plezalke pred velikim uspehom

Prejšnji konec tedna je Natalija Gros osvojila tretje mesto svetovnega pokala v balvanskem plezanju, ta konec tedna pa ima Maja Vidmar priložnost za prvo slovensko skupno zmago v svetovnem pokalu v šp...

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / četrtek, 16. november 2017 / 19:01

V žirovniški občini dražja komunala

Občani žirovniške občine bodo plačevali več za ravnanje z odpadki in oskrbo s pitno vodo.

Škofja Loka / četrtek, 16. november 2017 / 19:00

Delavnica Naš dom brez odpadkov

Škofja Loka – Razvojna agencija Sora v sodelovanju z Občino Škofja Loka prireja delavnico z naslovom Naš dom brez odpadkov – manj smeti, več prihrankov in časa. Potekala bo v ponedeljek, 20. novemb...

Šenčur / četrtek, 16. november 2017 / 18:59

S krstom naredili iz mošta vino

Šenčur – Peto leto že društvo ljubiteljev slovenskih vin iz Šenčurja na martinovo prireja krst mošta. »Gorenjski kraji niso vinorodni, vina pa je dovolj in tudi pijemo ga radi,« meni predsednik dru...

Gospodarstvo / četrtek, 16. november 2017 / 18:53

Ob priznanjih »odmevajo« dobre zgodbe

Zveza kmetic Slovenije vsako leto ob svetovnem dnevu kmetic izbere in razglasi kmetico leta, Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije spodbujata inovati...

Gospodarstvo / četrtek, 16. november 2017 / 18:14

Tržne cene govejega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 30. oktobrom in 5. novembrom, ko je bilo zaklanih 341...