Prvi gorenjski kriminalist Primož Donoša je poudaril, da so se osumljenci na vlome temeljito pripravili. / Foto: Simon Šubic

Vlamljali pod ščitom teme

Gorenjski kriminalisti so prijeli četverico, ki naj bi zagrešila najmanj deset vlomov v stanovanjske hiše na območju Bleda in Radovljice. Za več kot 700 zaseženih predmetov prave lastnike še iščejo.

Bled – Gorenjski kriminalisti so končali preiskavo serije vlomov v stanovanjske objekte na območju Bleda in Radovljice. Skupaj so za zdaj preiskali deset vlomov, ki so jih osumljeni trije moški in ženska, eden od njih je policiji znan že od prej, a ne zaradi premoženjskih deliktov. »Gre za osebe z območja Gorenjske, stare od 35 do 56 let,« je razkril vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša. Vsem osumljencem so že prejšnji teden odvzeli prostost, dva so minuli petek privedli tudi pred kranjskega preiskovalnega sodnika, ki jima je odredil pripor. Druga dva osumljenca so policisti po zaslišanju spustili na prostost, a tudi njiju bo doletela kazenska ovadba. Preiskana kazniva dejanja izvirajo iz obdobja zadnjih dveh let, večina z letošnjega leta, a kriminalisti so prepričani, da so vsi osumljenci v različne objekte vlamljali najmanj zadnjih pet, šest let.

V petih hišnih preiskavah so kriminalisti zasegli veliko količino predmetov. Tiste, ki izvirajo iz desetih preiskanih vlomov, njihova ocenjena vrednost pa znaša več kot 33 tisoč evrov, so že vrnili oškodovancem, za več kot 700 različnih predmetov – od nakita, ur, spominskih in starih kovancev do orožja, oblačil in kozmetike – pa izvor oziroma prave lastnike še ugotavljajo. Prav zaradi tega se kriminalistična preiskava še nadaljuje, je razložil Donoša, ki poziva vse oškodovance tovrstnih kaznivih dejanj z območja Gorenjske, ki domnevajo, da so med zaseženimi predmeti tudi njihovi, da se oglasijo na Policijski postaji Bled, kjer bodo opravili prepoznavo in prevzem predmetov (več informacij na spletni strani policije). Zaseženi predmeti namreč po domnevah policije izvirajo iz kaznivih dejanj, ki so bila najverjetneje izvedena od leta 2012 naprej.

Kot je pojasnil Donoša, so se na Gorenjskem pojavljali vlomi v stanovanjske objekte, za katere so po načinu storitve in odvzetih predmetih domnevali, da so delo iste skupine, ki se z vlomi sistematično ukvarja. »S kriminalistično preiskavo smo prišli do prvih informacij in smo preiskavo lahko osredotočili na konkretne osebe. Na tej podlagi smo zdaj uspešno končali prvi del preiskave,« je poudaril. Kriminalisti so ugotovili, da so osumljenci pri vlomih v stanovanjske hiše izkoriščali krajšo ali daljšo odsotnost lastnikov. »Na samo izvršitev so se temeljito pripravili, s tem da so hodili na kraj, opazovali hišo in njeno zaščito, in ko so bili podani pogoji za varno storitev kaznivega dejanja, so k njemu tudi pristopili. Vse pa pod okriljem teme,« je povedal Donoša. V stanovanjske hiše, najraje so si jih izbirali v spalnih naseljih, so vstopali skozi okna in vrata, odnašali pa so pretežno zlatnino, nakit in denar, v posameznih primerih pa tudi tekstilne izdelke, kozmetiko, hrano in elektronske naprave. Vsi ukradeni predmeti so bili po mnenju policistov namenjeni nadaljnji prodaji in s tem nezakonitemu zaslužku.

Na podlagi doslej zbranih dokazov kriminalisti domnevajo, da sta v devetih primerih v objekte vlamljala dva osumljenca, ki sta zdaj priprta, pri enem vlomu pa je sodeloval še tretji osumljenec. Pri treh vlomih je sodelovala tudi ženska, ki je prikrivala storilce in ukradene predmete ter si na ta način pridobivala protipravno premoženjsko korist, so še povedali na PU Kranj. Dveh od preiskanih vlomov niso dokončali, ker jih je pregnal alarm, v ostalih osmih primerih pa lastniki niso uporabljali varnostnih sistemov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 9. december 2008 / 07:00

Na vrhu Maja in Klemen

Z atraktivnim plezanjem in zmago na domači steni si je škofjeloška plezalka Maja Vidmar priborila naslov slovenske prvakinje, prav tako na vrhu pa je svojo najuspešnejšo sezono zaključil Tržičan Kleme...

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 5. december 2010 / 07:00

Čakajoč na koncertno dvorano

V torek je APZ France Prešeren v Prešernovem gledališču prvi preizkusil novo pridobitev kranjskega Javnega sklada za kulturne dejavnosti, tako imenovano akustično školjko.

Prosti čas / nedelja, 5. december 2010 / 07:00

Folklorno obarvan vikend

Otroška folklorna skupina Ajda iz Besnice je praznovala petnajstletnico, folkloristi srbskega društva Sveti Sava iz Kranja so v Cerkljah gostili prijatelje iz Vojvodine, Folklorno društvo Preddvor pa...

Kultura / nedelja, 5. december 2010 / 07:00

Vox Carniolus uspešen v Pragi

Na 20. mednarodnem tekmovanju božičnih in adventnih pesmi v Pragi je z uspehom nastopil tudi Mešani pevski zbor Vox carniolus z Jesenic, saj je v svoji kategoriji na tekmovanju osvojil zlato odli...

Prosti čas / nedelja, 5. december 2010 / 07:00

Franc Blejc upihnil osemdeset svečk

Častni občan občine Mengeš je svoj jubilej praznoval kar večkrat. Poleg družine so mu čestitali tudi župan, gasilci, godbeniki in pritrkovalci, s katerimi sodeluje že vrsto let.

Kultura / nedelja, 5. december 2010 / 07:00

Poezije z napako ...

V Prešernovi hiši je na ogled razstava France Prešeren v sliki in besedi. Razstavljen tudi izvod prvih Poezij s tiskarsko napako.