Na tekmovanju na grajskem hribu, kamor so organizatorji navozili sneg iz Kranja, smo videli veliko elegantnih spustov, pa tudi kakšen padec. (Foto: Tina Dokl)

Starodobniki spet na snegu

Društvo Rovtarji, ki je že dvanajstič pripravilo mednarodno smučarsko tekmovanje po starem v Škofji Loki, se klub pomanjkanju snega ne da.

Ni se jim prvič zgodilo, da je bil hrib pod Škofjeloškim gradom zelen. Pa so ga vsakokrat »zasnežili«. Tudi letos, ko so dan pred tekmovanjem na prizorišče mednarodnega tekmovanja smučarjev starodobnikov navozili sneg izpred kranjske Qlandije. »Rovtarji se ne damo, na grajski hrib smo navozili 120 'kubikov' snega in naredili progo, ki mora zdržati več kot sto smučarjev, « je dejal njihov vodja Brane Tavčar, tudi letos v smučarski opremi vojaka iz avstro-ogrske vojske. Ko so prejšnji teden Rovtarji gostovali pri starodobnih smučarjih na Češkem, so njegov prihod pozdravili z vzkliki: »Švejk na progi!« Sicer pa so letos v Škofjo Loko prišli tekmovat iz sedmih držav, poleg Slovencev še Hrvatje, Poljaki, Čehi, Avstrijci, Nemci in Italijani. Po predstavitvi na Cankarjevem trgu, kjer jim je igrala loška mestna godba in jih je v več jezikih pozdravil župan Miha Ješe, so se smučarji po starem skozi mesto napotili na tekmovalno progo in pokazali, kako se je smučalo nekdaj.

V neokrnjeni naravi, v osrčju Tuhinjske doline, v objemu gozdov in stoletnih pašnikov, v domovanju zdravilnih vrelcev so Terme Snovik letos praznovale že deveto obletnico delovanja. Imenujejo jih tudi 'eko svet termalnih užitkov', saj so Terme leta 2008 prejele mednarodno oznako eko marjetica. Tokrat je vlogo povezovalca kratkega kulturnega programa prevzel kar direktor sam: Matjaž Konda, pevski točki pa so zaupali osnovnošolkama Vesni Drolc in Katji Podbevšek iz OŠ Šmartno. Brez torte ni šlo, vanjo pa sta prva zarezala stalna gosta Term Frančiška Lukek in Jaka Kelban. Oba poznata Terme Snovik še iz časov, ko še niso imele tega imena, tako da jih v bistvu obiskujeta že več kot devet let.

Na letošnjem sejmu Alpe-Adria: Turizem in prosti čas so letos prvič podelili mednarodno priznanje jakob za odličnost in kakovost v turizmu, tokrat za področje kulinarike. Priznanje nosi ime po enem od »praturistov«, romarju sv. Jakobu. Komisija je 20. januarja pregledala prijave različnih prijaviteljev, ki inovativno vključujejo lokalno in/ali regionalno gastronomijo v turistično ponudbo krajev in območij v regiji Alpe–Jadran, ter izbrala zmagovalca. Tako smo v četrtek ploskali Gorenjcem: Kuharski šoli Uroša Štefelina Hotela Triglav Bled. Hotel z njo poizkuša uresničevati dolgoročno zastavljeni cilj: dvig kulture prehranjevanja in pitja.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 14. december 2020 / 18:38

Koronavirus in mi, 8. del

Otroci so se kmalu vrnili iz trgovine. Dvojka je bila rahlo vznemirjena: »Ena gospa nas je tako sumljivo gledala!« Sicer pa je bilo vse v redu. »Ne sekiraj se, to je najbrž samo brez očal slabo vid...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Potreboval je luči

Kranj - Neznani storilec je v noči na soboto na Ulici Angelce Hlebce v Kranju poškodoval osebno vozilo BMW, z njega pa snel tudi prednja žarometa. Lastnika je oškodoval za pribli...

Kronika / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Nezakonit lov

Visoko pri Kranju - V gozdu na Visokem pri Kranju se je v past iz žičnate zanke ujela srna, ki je zato tudi poginila. O tem so obvestili kranjske policiste, ki sumijo, da gre za...

Nasveti / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Obešanje spihanih pirhov z nitjo, volno ali trakom (2)

Kako izpihana jajca oziroma pirhe varno obesimo, je več načinov. Če jajce obesimo z najlonsko ali drugo nitko, je treba nit naviti okoli male lesene ali plastične palčke in jo zavezati. Palčko na...

Nasveti / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Zgodnjespomladanski trio

Če smo zadnjič že ugriznili v čemaž - mimogrede, v nedeljo me je res pričakal v solati - si danes privoščimo prve bilke in cvetlice, ki nas poleg čemaža še razveselijo, očistijo in odženejo zadnje vir...

GG Plus / torek, 19. marec 2013 / 07:00

Velikonočno ustvarjanje z otroki

Velika noč je praznik radosti in upanja. Ustvarimo z otroki vzdušje od zunaj in od znotraj. Naj delajo roke in poje duša. Današnje ideje so za otroške prstke. Starši bodimo zraven bolj za spodbud...