Starodobniki spet na snegu
Društvo Rovtarji, ki je že dvanajstič pripravilo mednarodno smučarsko tekmovanje po starem v Škofji Loki, se klub pomanjkanju snega ne da.
Ni se jim prvič zgodilo, da je bil hrib pod Škofjeloškim gradom zelen. Pa so ga vsakokrat »zasnežili«. Tudi letos, ko so dan pred tekmovanjem na prizorišče mednarodnega tekmovanja smučarjev starodobnikov navozili sneg izpred kranjske Qlandije. »Rovtarji se ne damo, na grajski hrib smo navozili 120 'kubikov' snega in naredili progo, ki mora zdržati več kot sto smučarjev, « je dejal njihov vodja Brane Tavčar, tudi letos v smučarski opremi vojaka iz avstro-ogrske vojske. Ko so prejšnji teden Rovtarji gostovali pri starodobnih smučarjih na Češkem, so njegov prihod pozdravili z vzkliki: »Švejk na progi!« Sicer pa so letos v Škofjo Loko prišli tekmovat iz sedmih držav, poleg Slovencev še Hrvatje, Poljaki, Čehi, Avstrijci, Nemci in Italijani. Po predstavitvi na Cankarjevem trgu, kjer jim je igrala loška mestna godba in jih je v več jezikih pozdravil župan Miha Ješe, so se smučarji po starem skozi mesto napotili na tekmovalno progo in pokazali, kako se je smučalo nekdaj.
V neokrnjeni naravi, v osrčju Tuhinjske doline, v objemu gozdov in stoletnih pašnikov, v domovanju zdravilnih vrelcev so Terme Snovik letos praznovale že deveto obletnico delovanja. Imenujejo jih tudi 'eko svet termalnih užitkov', saj so Terme leta 2008 prejele mednarodno oznako eko marjetica. Tokrat je vlogo povezovalca kratkega kulturnega programa prevzel kar direktor sam: Matjaž Konda, pevski točki pa so zaupali osnovnošolkama Vesni Drolc in Katji Podbevšek iz OŠ Šmartno. Brez torte ni šlo, vanjo pa sta prva zarezala stalna gosta Term Frančiška Lukek in Jaka Kelban. Oba poznata Terme Snovik še iz časov, ko še niso imele tega imena, tako da jih v bistvu obiskujeta že več kot devet let.
Na letošnjem sejmu Alpe-Adria: Turizem in prosti čas so letos prvič podelili mednarodno priznanje jakob za odličnost in kakovost v turizmu, tokrat za področje kulinarike. Priznanje nosi ime po enem od »praturistov«, romarju sv. Jakobu. Komisija je 20. januarja pregledala prijave različnih prijaviteljev, ki inovativno vključujejo lokalno in/ali regionalno gastronomijo v turistično ponudbo krajev in območij v regiji Alpe–Jadran, ter izbrala zmagovalca. Tako smo v četrtek ploskali Gorenjcem: Kuharski šoli Uroša Štefelina Hotela Triglav Bled. Hotel z njo poizkuša uresničevati dolgoročno zastavljeni cilj: dvig kulture prehranjevanja in pitja.