Med jogurti iz Grčije se je skrivalo šestnajst Afganistancev, ki so bili na poti v Evropo že več mesecev. / Foto: PU Kranj

Tujci skriti med jogurti

Šestnajst Afganistancev, tudi devetletnega otroka, so na njihovi nelegalni poti v Švico ustavili na Karavankah. Skriti so bili med jogurti v priklopniku tovornega vozila iz Grčije.

Šest Indijcev in državljan Kosova so minuli konec tedna na brniškem letališču s ponarejenimi vizumi vstopiti v Slovenijo in s tem na šengensko območje. Vizume so jim razveljavili in jih vrnili tja, od koder so prišli - Indijce v Istanbul, Kosovarja pa v Prištino.

Karavanke – V soboto zjutraj so policisti na mejnem prehodu Karavanke v priklopniku tovornega vozila, polnem grških jogurtov, odkrili šestnajst državljanov Afganistana, ki so bili na poti v obljubljeno deželo – v njihovem primeru Švico. Tujce, med katerimi je bil tudi devetleten otrok, so prepeljali do brniške policijske postaje in jih nahranili, njihova »prevoznika«, 35-letnega grškega voznika in 25-letno spremljevalko, prav tako Grkinjo, pa so pridržali.

»Policisti so v soboto okoli 6.30 pridobili informacijo, da se pred mejo z Avstrijo na Karavankah iz priklopnega vozila tujega prevoznika sliši hrup, ki pri prevozu tovora ni značilen. Ker je obstajala velika verjetnost, da so v priklopniku, ki je sicer prevažal mlečne izdelke, ljudje, so policisti vozilo odprli in v njem našli 16 tujcev, ki so na nedovoljen način prišli v Slovenijo. Vsi tujci so državljani Afganistana, v Slovenijo pa so preko Italije prišli iz Grčije, kjer so bili v postopku za priznanje mednarodne zaščite. Policisti so takoj obvestili pristojni center za socialno delo, ker je bil v skupini tujcev tudi devetletni otrok, in carinsko službo,« je tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos razložil, kako so policisti odkrili nelegalne potnike. Afganistancem so zagotovili še hrano, zaradi mraza pa so jih odpeljali do brniške policijske postaje, kjer so nadaljevali zbiranje obvestil. Tujci so sicer v postopku s policisti takoj zaprosili za mednarodno zaščito oziroma azil.

Po ugotovitvah policije so se Afganistanci na pot proti Evropi, za kar so morali različnim »izvajalcem« plačati po več tisoč dolarjev, že pred nekaj meseci odpravili iz Irana. »Eden od prosilcev za azil je na primer pred pol leta in po plačilu več kot štiri tisoč dolarjev iz Irana potoval preko Turčije do Grčije, kjer je bil pred približno mesecem dni obravnavan zaradi nezakonitega prehajanja državne meje. Cilj njegovega potovanja je bila Švica,« je razložil Kos in dodal, da sta Grka šestnajsterico Afganistancev v hladilnem priklopniku med jogurti (hlajenje je bilo izklopljeno) iz Grčije preko Italije vozila zadnjih nekaj dni.

Po podatkih Policijske uprave Kranj so gorenjski policisti lani sprejeli 75 (pred­lani šestdeset) zaprosil tujcev za priznanje mednarodne zaščite ter obravnavali 731 (617) kršitev predpisov o tujcih in 71 (44) oseb, ki so zlorabile 145 (73) dokumentov. Zaradi nedovoljenega prehajanja čez državno mejo so lani obravnavali šest tujcev, leto prej pa 11.

Slovenija je kot podpisnica Ženevske konvencije in članica EU dolžna dati mednarodno zaščito tistim posameznikom, ki zaščite niso deležni v državi njihovega držav­ljanstva oziroma stalnega prebivališča (izvorne države). Za azil lahko zaprosi tujec ali oseba brez državljanstva, ki meni, da je v matični državi sistematično preganjan zaradi svojega političnega prepričanja ali zaradi svoje verske, rasne, narodnostne ali etnične pripadnosti. Prav tako lahko za mednarodno zaščito zaprosi, kdor meni, da bi bila ob vrnitvi v matično državo ogrožena njegovo življenje ali svoboda oziroma bi bil lahko izpostavljen mučenju ali nečloveškemu ravnanju ali kaznovanju. O prošnji odloči pristojni organ na no­tranjem ministrstvu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 12. april 2016 / 13:58

Gorivo bo zagotovo dražje

Ponudniki goriv lahko od sobote prosto oblikujejo ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja, vlada pa razmišlja tudi o popolni liberalizaciji trga naftnih derivatov. Kaj lahko od tega...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Katera lepotica bo merila vaš čas?

V Baslu se lahko spet pohvalijo z rekordnim obiskom. Na 35. sejmu ur in nakita so našteli 101.700 obiskovalcev (osemodstotno povečanje glede na lani). Sprehodili smo se skozi zavidljiv arhiv posame...

Jesenice / petek, 16. november 2007 / 07:00

Po Dunaju znova Dunaj

Potem ko so hokejisti Acronija Jesenic prejšnji petek v dramatičnem obračunu premagali ekipo Vienne Capitals, jih nov obračun z Dunajčani čaka že danes zvečer.

Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Jeseniški planinci obnavljajo postojanke

V prihodnje jih čaka velika ekološka investicija - gradnja čistilne naprave pri eni od postojank v Julijskih Alpah, najverjetneje pri Erjavčevi koči.

Splošno / petek, 16. november 2007 / 07:00

Razgibano leto za folkloriste

KUD Triglav Slovenski Javornik-Jesenice že 16 let skrbi za kvalitetno ljubiteljsko ustvarjalnost.

Jezersko / petek, 16. november 2007 / 07:00

Celo na Jezerskem oporečna voda

Oktobra so morali na Jezerskem teden dni prekuhavati vodo, ker je bilo zajetje Anclovo onesnaženo.