Opuščeni hotel Pošta v Centru II sredi Jesenic

Hotel, v katerem je plesala Jovanka, bi kupila občina

Že desetletja propadajoči objekt sredi Centra II namerava Občina Jesenice odkupiti in porušiti, na njegovem mestu pa urediti parkirišče, površine za pešce in park.

Marca 1960 je po končanih smučarskih skokih v Planici predsednik Tito v hotelu priredil sprejem za smučarske skakalce. Po kosilu so za ples igrali Veseli Jeseničani, skakalec Marjan Pečar pa se je zavrtel z Jovanko ...

Jesenice – Hotel Pošta je bil v preteklosti eden imenitnejših jeseniških hotelov, zdaj pa je že vrsto let opuščen in razpadajoč. Na Občini Jesenice so se zato že pred časom povezali z lastniki stavbe, da bi našli ustrezno rešitev, kot kaže, pa bo objekt zdaj odkupila Občina Jesenice, ga porušila in na njegovem mestu uredila prepotrebne površine za parkiranje.

Kot so pojasnili na občini, lastniki deloma zaradi kulturno-varstvenih zahtev (objekt je namreč razglašen za kulturni spomenik), lastniške razdrobljenosti in tudi stanja objekta tega nimajo namena obnavljati. Odločili so se, da ga bodo prodali, za odkup pa je zainteresirana Občina Jesenice, saj objekt leži v strnjenem stanovanjsko-poslovnem območju, kjer kronično primanjkuje funkcionalnih površin, zlasti parkirišč. Po načrtih naj bi hotel porušili, na njegovem mestu pa uredili parkirne površine, površine za pešce in park.

O odkupu bodo odločali občinski svetniki na naslednji seji občinskega sveta, denar pa naj bi zagotovili iz proračunske rezervacije.

A še pred tem naj bi objekt umaknili iz spomeniške zaščite, lastniki hotela so tako Zavod za varstvo kulturne dediščine že zaprosili za izvedbo derazglasitve kulturnega spomenika.

Zgodovina objekta je sicer zelo zanimiva, po podatkih upokojenega muzejskega dokumentalista Toneta Konoblja je na vhodnem portalu stavbe zapisana letnica 1845, lastnik Simon Šraj pa je imel v hiši svoj dom in gostišče. Od leta 1857 je bila v stavbi cestna poštna postaja, od tod tudi ime stavbe. Po prvi svetovni vojni je gostišče kupila družina Poljšak, v njem uredila tudi trgovino z mešanim blagom in več tujskih sob, gostišče pa se je začelo spreminjati v hotel, v katerem so prirejali tudi plese in shode. V stavbi sta bila odvetniška pisarna in fotograf, v njem so se srečevali člani Turistovskega kluba Skala. Po drugi svetovni vojni so z nacionalizacijo objekt družini Poljšak vzeli, hotel pa je zatem vrsto let upravljalo podjetje Gorenjka.

Leta 1991 so ga z denacionalizacijo sicer vrnili družini Poljšak, a je bil le še senca nekdanjega družinskega premoženja, zaradi dotrajanosti pa je za lastnike postal nerešljiva uganka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 23. februar 2020 / 16:06

Led in sol

Helena Blagne se vrača z novim singlom, ki že osvaja poslušalce, naslovila pa ga je Led in sol. Pesem pripoveduje zgodbo o na novo prebujeni ljubezni, o ženski, ki znova najde ljubezen – v...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 31. oktober 2014 / 12:33

Lovil zmago in rekord

Rok Puhar iz Šenčurja je z dvaindvajsetimi leti najmlajši zmagovalec ljubljanskega polmaratona, s prvim mestom pa je postal tudi letošnji državni prvak v teku na enaindvajset kilometrov.

Zanimivosti / petek, 31. oktober 2014 / 12:28

Kivi bogato obrodil

Štiri gajbice kivija so Martinjakovi iz Velesovega že nabrali, vsaj še dvakrat toliko ga je še na drevesu in ga bodo pobrali te dni.

Zanimivosti / petek, 31. oktober 2014 / 12:25

Darkov varnejši korak

Odziv na dobrodelno akcijo Za Darkove nove noge je bil tako dober, da je Darko Đurić novi nožni protezi že dobil na testiranje.

Gospodarstvo / petek, 31. oktober 2014 / 12:22

Težave zaradi upada naročil

V kranjskem Iskraemecu imajo letos zaradi zamud pri uvajanju pametnih števcev na evropskem trgu manj naročil, kot so načrtovali. Med številnimi ukrepi za znižanje stroškov je prišlo na vrsto tudi odpu...

Gorenjska / petek, 31. oktober 2014 / 12:18

Praznika reformacije in spomina na mrtve

Konec tedna bo za dan daljši, za današnji državni praznik. Sledi mu 1. november, dan spomina na mrtve, skupaj z nedeljo se bodo prilegli dela prosti dnevi, s katerimi se končujejo tudi letošnje jesens...