Klasični jabolčna pita in marmelada

Ni jeseni brez prave jabolčne pite. Še vedno je najboljša tista najbolj klasična, narejena na najbolj enostaven način. Če nam je ostalo še kaj domačih jabolk (letošnje vremenske razmere jim niso bile najbolj naklonjene), skuhajmo še domačo jabolčno marmelado, s katero se bomo lahko sladkali skozi vse leto.

Za pripravo jabolčne pite potrebujemo: za testo: 600 g moke, 2 jajci, 180 g kisle smetane, 250 g masla, 1 pecilni prašek, lupinica 1 bio limone, 200 g sladkorja; za nadev: 1 do 1,5 kg jabolk, 1 pest rozin, cimet, sladkor.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Posujemo s sladkorjem in naribano limonino lupinico. Dodamo na koščke narezano maslo, kislo smetano in jajca. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih naribamo ali narežemo na drobne lističe.

Sestavljanje pite: Polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljena jabolka, jih posujemo z rozinami in po okusu s cimetom in sladkorjem. Razvaljamo drugo polovico testa in z njim prekrijemo jabolčni nadev. Zgornje testo večkrat prebodemo z vilicami. Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut.

Nasvet: Prvo testo lahko premažemo s poljubno sadno marmelado.

Za pripravo jabolčne marmelade potrebujemo: 2 kg jabolk, 600 g želirnega sladkorja, 1 dl vode, sok 2 limon, 1 žličko cimeta, 1 žličko mletih klinčkov, 0,5 dl ruma.

Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke in jih narežemo na manjše koščke. V večji lonec stresemo pripravljena jabolka, ki jih zalijemo z 1 dl vode. Kuhamo, da voda zavre, in nato kuhamo še 20 minut. Vmes jih večkrat premešamo. Jabolka pretlačimo in jim dodamo cimet, klinčke, limonin sok in rum. Premešamo in vmešamo želirni sladkor. Med občasnim mešanjem kuhamo še 30 minut. Še vročo marmelado napolnimo v čiste steklene kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Kozarce pokrijemo z odejo in jih pustimo, da se počasi ohladijo.

Nasvet: Masa 2 kilogramov jabolk naj bo po tem, ko smo jabolka že olupili in očistili. Če nimamo na voljo mletih klinčkov, uporabimo cele ali jih zdrobimo v terilnici. Pokrove kozarcev popestrimo z okrasnim papirjem in taka marmelada bo primerna za darilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 7. maj 2007 / 07:00

Straniščna poezija

"Straniščna poezija" na vratih toaletnih prostorov v TC na Cesti železarjev.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 26. november 2017 / 18:38

Fran Barle – organizator slovenskega gasilstva

Vsakdanje življenje vedno znova dokazuje, da je gasilstvo ena najbolj koristnih, spoštovanja in priznanja vrednih organizacij v Sloveniji. Utemeljitelj in organizator slovenskega gasilstva je Fran...

GG Plus / nedelja, 26. november 2017 / 18:34

V živem pogovoru s knjigo

Živa knjižnica deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da knjige dejansko govorijo, saj gre za ljudi z zanimivimi zgodbami, izkušnjami in pogledi na svet, ki so jih v dialogu pripravljeni deliti z b...

Zanimivosti / nedelja, 26. november 2017 / 14:04

(Ne)okrnjena narava

V hladnih novembrskih dneh sončni žarki na plano privabijo mnoge sprehajalce pa tudi nekatere rekreativne tekače ter kolesarje. Gorenjska je znana po svojih naravnih biserih, tudi v urbanem okolju...

Medvode / nedelja, 26. november 2017 / 14:00

Jubilej medvoške zadruge

Kmetijska zadruga Medvode praznuje sedemdeset let. »Letošnje leto za našo zadrugo ni pomembno samo zaradi praznovanja obletnice, temveč tudi zaradi vseh investicij,« pravi direktor Milan Sobočan. Prih...

Gospodarstvo / nedelja, 26. november 2017 / 11:46

Rejčeva zapušča Domel

Predsednico uprave Domel Holdinga naj bi zamenjal dosedanji direktor razvoja Matjaž Čemažar.