Klasični jabolčna pita in marmelada

Ni jeseni brez prave jabolčne pite. Še vedno je najboljša tista najbolj klasična, narejena na najbolj enostaven način. Če nam je ostalo še kaj domačih jabolk (letošnje vremenske razmere jim niso bile najbolj naklonjene), skuhajmo še domačo jabolčno marmelado, s katero se bomo lahko sladkali skozi vse leto.

Za pripravo jabolčne pite potrebujemo: za testo: 600 g moke, 2 jajci, 180 g kisle smetane, 250 g masla, 1 pecilni prašek, lupinica 1 bio limone, 200 g sladkorja; za nadev: 1 do 1,5 kg jabolk, 1 pest rozin, cimet, sladkor.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Posujemo s sladkorjem in naribano limonino lupinico. Dodamo na koščke narezano maslo, kislo smetano in jajca. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih naribamo ali narežemo na drobne lističe.

Sestavljanje pite: Polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljena jabolka, jih posujemo z rozinami in po okusu s cimetom in sladkorjem. Razvaljamo drugo polovico testa in z njim prekrijemo jabolčni nadev. Zgornje testo večkrat prebodemo z vilicami. Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut.

Nasvet: Prvo testo lahko premažemo s poljubno sadno marmelado.

Za pripravo jabolčne marmelade potrebujemo: 2 kg jabolk, 600 g želirnega sladkorja, 1 dl vode, sok 2 limon, 1 žličko cimeta, 1 žličko mletih klinčkov, 0,5 dl ruma.

Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke in jih narežemo na manjše koščke. V večji lonec stresemo pripravljena jabolka, ki jih zalijemo z 1 dl vode. Kuhamo, da voda zavre, in nato kuhamo še 20 minut. Vmes jih večkrat premešamo. Jabolka pretlačimo in jim dodamo cimet, klinčke, limonin sok in rum. Premešamo in vmešamo želirni sladkor. Med občasnim mešanjem kuhamo še 30 minut. Še vročo marmelado napolnimo v čiste steklene kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Kozarce pokrijemo z odejo in jih pustimo, da se počasi ohladijo.

Nasvet: Masa 2 kilogramov jabolk naj bo po tem, ko smo jabolka že olupili in očistili. Če nimamo na voljo mletih klinčkov, uporabimo cele ali jih zdrobimo v terilnici. Pokrove kozarcev popestrimo z okrasnim papirjem in taka marmelada bo primerna za darilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / nedelja, 4. oktober 2009 / 07:00

Vrtec bo po novem ob šoli

Bohinjski svetniki so soglašali z gradnjo novega desetoddelčnega vrtca ob osnovni šoli v Bohinjski Bistrici.

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 13. januar 2011 / 07:00

Lojze Dežman razstavlja v Cerkljah

Prejšnji torek so v galeriji Petrovčeve hiše v organizaciji Društva likovnikov Cerklje in občine Cerklje odprli samostojno slikarsko razstavo Lojzeta Dežmana z naslovom Kmečka arhitektura...

Zanimivosti / četrtek, 13. januar 2011 / 07:00

Jaslice župnije Predoslje

Predoslje - Še nedograjeni župnijski dom ob župnijski cerkvi sv. Siksta v Predosljah že krasijo jaslice, ki predstavljajo župnijo Predoslje. Idejo zanje je dal domačin Tomaž Zevn...

Jezersko / četrtek, 13. januar 2011 / 07:00

Imenovali odbore in komisije

Jezersko - Občinski svet na Jezerskem je na svoji drugi seji imenoval člane občinskih odborov in komisij. V nadzornem odboru bodo Špela Tičar, Pascale Jacqueline Zadnik in Rok Sk...

Kranj / četrtek, 13. januar 2011 / 07:00

Kilometri so pri nas dragi

Smučarske vozovnice so sicer pri nas v povprečju cenejše kot pri sosedih v Italiji in Avstriji, če pa primerjate ceno in dolžine prog, je kilometer uživanja na belih strminah pri sosedih precej cenejš...

Avtomobilizem / četrtek, 13. januar 2011 / 07:00

Katra bo slavila abrahama

Že zdavnaj upokojeni Renault 4 je tretji najbolje prodajani avtomobil vseh časov.