Klasični jabolčna pita in marmelada

Ni jeseni brez prave jabolčne pite. Še vedno je najboljša tista najbolj klasična, narejena na najbolj enostaven način. Če nam je ostalo še kaj domačih jabolk (letošnje vremenske razmere jim niso bile najbolj naklonjene), skuhajmo še domačo jabolčno marmelado, s katero se bomo lahko sladkali skozi vse leto.

Za pripravo jabolčne pite potrebujemo: za testo: 600 g moke, 2 jajci, 180 g kisle smetane, 250 g masla, 1 pecilni prašek, lupinica 1 bio limone, 200 g sladkorja; za nadev: 1 do 1,5 kg jabolk, 1 pest rozin, cimet, sladkor.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Posujemo s sladkorjem in naribano limonino lupinico. Dodamo na koščke narezano maslo, kislo smetano in jajca. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Jabolka olupimo, jim odstranimo semena ter jih naribamo ali narežemo na drobne lističe.

Sestavljanje pite: Polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo namaščen pekač. Po testu razporedimo pripravljena jabolka, jih posujemo z rozinami in po okusu s cimetom in sladkorjem. Razvaljamo drugo polovico testa in z njim prekrijemo jabolčni nadev. Zgornje testo večkrat prebodemo z vilicami. Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut.

Nasvet: Prvo testo lahko premažemo s poljubno sadno marmelado.

Za pripravo jabolčne marmelade potrebujemo: 2 kg jabolk, 600 g želirnega sladkorja, 1 dl vode, sok 2 limon, 1 žličko cimeta, 1 žličko mletih klinčkov, 0,5 dl ruma.

Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke in jih narežemo na manjše koščke. V večji lonec stresemo pripravljena jabolka, ki jih zalijemo z 1 dl vode. Kuhamo, da voda zavre, in nato kuhamo še 20 minut. Vmes jih večkrat premešamo. Jabolka pretlačimo in jim dodamo cimet, klinčke, limonin sok in rum. Premešamo in vmešamo želirni sladkor. Med občasnim mešanjem kuhamo še 30 minut. Še vročo marmelado napolnimo v čiste steklene kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Kozarce pokrijemo z odejo in jih pustimo, da se počasi ohladijo.

Nasvet: Masa 2 kilogramov jabolk naj bo po tem, ko smo jabolka že olupili in očistili. Če nimamo na voljo mletih klinčkov, uporabimo cele ali jih zdrobimo v terilnici. Pokrove kozarcev popestrimo z okrasnim papirjem in taka marmelada bo primerna za darilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / / 07:00

Pohvale za delo ob prazniku

Ob prazniku občine Tržič so podelili občinska in Kurnikova priznanja. Župan Borut Sajovic ponosen na uspešne ljudi.

Objavljeno na isti dan


Moravče / ponedeljek, 26. marec 2007 / 07:00

V Moravčah so praznovali

Moravče - V moravškem kulturnem domu so minuli petek s slavnostno sejo in kulturno prireditvijo zaznamovali letošnji kulturni praznik, ki ga praznujejo na rojstni dan rojaka barona...

Šenčur / ponedeljek, 26. marec 2007 / 06:00

Osnovali klub občinskih svetnikov

Šenčur - Člani gorenjske regijske koordinacije SDS so ustanovili klub občinskih svetnic in svetnikov SDS Gorenjske. Na srečanju v kulturnem domu v Šenčurju je bila za predsednico n...

Slovenija / ponedeljek, 26. marec 2007 / 06:00

Pravi čas za pokrajine

Ljubljana - Predsednik parlamentarnega odbora za lokalno samoupravo Franc Jazbec, predsednik sveta SDS in poslanec Branko Grims ter župan občine Šenčur Miro Kozelj so predst...

Škofja Loka / ponedeljek, 26. marec 2007 / 06:00

SDS v Škofji Loki še brez predsednika

Škofja Loka - Prejšnji teden je potekal posvet občinskega odbora SDS Škofja Loka, ki se ga je udeležilo okoli 50 članov, navzoči pa so bili tudi poslanci Bojan Homan, Milenko Zi...

Zanimivosti / ponedeljek, 26. marec 2007 / 06:00

Anketa: Je Kranj Prešernovo mesto?

Kranj - V tokratni raziskavi smo spraševali prebivalce Kranja, za katero od prelaganih možnosti bi vi promovirali Mestno hišo v Kranju. Od 788 sodelujočih v raziskavi se vas je kar 41 odstot...