Natakarji iskani, a slabo plačani
Letošnja rekordna turistična sezona se je odrazila tudi v polnih gostinskih lokalih, v katerih pa so se ob tem soočili s pomanjkanjem ustrezno usposobljenih delavcev, predvsem natakarjev in kuharjev.
Kranj, Bled – »Razcvet turizma je povzročil, da letos skoraj ni bilo turističnega obrata na Gorenjskem, ki ne bi imel težav s pomanjkanjem ustrezno usposobljenega kadra,« ugotavlja namestnica direktorja kranjske območne službe zavoda za zaposlovanje Dubravka Furar. Povpraševanje po delavcih v gostinstvu se je letos močno povečalo, sredi avgusta so imeli objavljenih več kot petsto prostih delovnih mest, po drugi strani pa so imeli v tem času v evidenci prijavljenih le nekaj delavcev, ki bi ustrezali iskanim poklicnim profilom.
Težave pri iskanju delavcev so imeli po besedah Dubravke Furar tako večji hoteli kot manjši gostinski obrati na Gorenjskem. Med njimi je bil tudi lastnik restavracije Špica na Bledu Jani Klemenčič, ki je moral zaradi pomanjkanja osebja v restavraciji občasno celo zapirati zadnji del terase. »Drugače ni šlo, saj so morali gostje tudi po pol ure čakati na natakarja,« je priznal in dodal, da mu je poleti stalno manjkalo tudi do pet natakarjev. »Jemali smo jih dobesedno s ceste, saj je delo dobil vsak, ki je bil pripravljen delati.« Čeprav so še pred poletjem v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije opozarjali na (pre)nizke plače v gostinstvu, pa v njegovi restavraciji, pravi Klemenčič, to ni mogel biti razlog za pomanjkanje osebja. Delavcev ni dobil, čeprav jih je bil pripravljen plačati tudi po 12 evrov na uro, plače v njegovi restavraciji pa se gibljejo od 1300 do 1400 evrov neto, je poudaril. Tudi Dubravka Furar se strinja, da za pomanjkanje pripravljenosti za delo v gostinstvu ni vzrok zgolj v slabem plačilu, saj je povprečna plača v gostinstvu že presegla minimalno plačo in ta čas znaša dobrih osemsto evrov bruto oziroma 613 evrov neto. »Večji problem so pogoji dela – povečuje se število opravljenih nadur, ki niso plačane, delavci težko izkoristijo dopust in podobno.«
Zato po besedah Dubravke Furar mnogi iščejo priložnosti v tujini, predvsem bližnjih Italiji in Avstriji, kjer poleg dobrega plačila lahko računajo tudi na urejene pogoje dela in brezplačno namestitev. »Predvsem z Jesenic in Tržiča jih je bilo kar nekaj, ki so v zimski sezoni delali v Avstriji. Neuradno nam povedo, da poleg redne plače dodatno plačo zaslužijo še z napitninami.« Tako po njenih besedah mnogi delodajalci tudi pri nas že zdaj ponujajo višje plače in dodatke za izmensko delo, pa jim ne uspe najti delavcev, saj se v preteklosti prav zaradi pogojev dela mnogo mladih ni odločalo za šolanje za gostinske poklice. Z boljšim plačilom bodo morebiti spet pritegnili mlade, a bo minilo še precej časa, preden se bodo znašli na trgu dela. Do takrat pa nekateri gostinci pomanjkanje kadra poskušajo reševati z zaposlovanjem natakarjev prek študentskega servisa. Pred dvema dnevoma je bilo na spletnih straneh e-študentskega servisa kar 14 strani oglasov za delo v strežbi samo na območju Gorenjske, pri čemer je urna postavka znašala okrog štiri evre in pol.