Obvezno označevanje hranilne vrednosti živil
Kranj – Doslej je bilo označevanje hranilne vrednosti predpakiranih živil prostovoljno, od torka, 13. decembra, dalje pa je po evropski uredbi o zagotavljanju informacij na živilih potrošnikom postalo obvezno. Izjema so obrtno proizvedena predpakirana živila, ki jih v okviru svoje živilske dejavnosti dajejo na trg posamezniki, posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, in mikro družbe, pri tem pa je pogoj, da jih dobavljajo končnemu potrošniku. Živila, ki so bila proizvedena pred 13. decembrom, bodo tudi brez obvezne označitve hranilne vrednosti lahko ostala na trgu do poteka roka uporabnosti.
Obvezno označevanje hranilne vrednosti predpakiranih živil je koristno za potrošnike, saj so s tem dobili podatke o energijski vrednosti ter o količini skupnih in nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, sladkorjev, beljakovin in soli. »V idealnem primeru bi hranilna vrednost živila morala temeljiti na laboratorijskih analizah več serij živila, vendar so tovrstne analize precej velik finančni zalogaj. Prav zato zakonodaja dopušča, da proizvajalci hranilno vrednost lahko izračunajo glede na sestavo živila in količino sestavin oziroma jih povzamejo po podatkih iz literature,« pravi dr. Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko in ob tem opozarja, da morajo biti proizvajalci pri izračunu hranilne vrednosti zelo previdni, saj pri morebitnem nadzoru velja uradna laboratorijska analiza in ne sme biti odstopanj. »Žal med obveznimi podatki ne bo podatka o količini prehranskih vlaknin, navajanje tega bo še vedno prostovoljno,« dodaja dr. Igor Pravst z inštituta in navaja, da prebivalci Slovenije zaužijejo eno tretjino manj vlaknin, kot je priporočljivo. Še posebej veliko vlaknin je v zelenjavi in polnozrnatih izdelkih, obojega pa v Sloveniji pojemo premalo.