Obvezno označevanje hranilne vrednosti živil

Kranj – Doslej je bilo označevanje hranilne vrednosti predpakiranih živil prostovoljno, od torka, 13. decembra, dalje pa je po evropski uredbi o zagotavljanju informacij na živilih potrošnikom postalo obvezno. Izjema so obrtno proizvedena predpakirana živila, ki jih v okviru svoje živilske dejavnosti dajejo na trg posamezniki, posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, in mikro družbe, pri tem pa je pogoj, da jih dobavljajo končnemu potrošniku. Živila, ki so bila proizvedena pred 13. decembrom, bodo tudi brez obvezne označitve hranilne vrednosti lahko ostala na trgu do poteka roka uporabnosti.

Obvezno označevanje hranilne vrednosti predpakiranih živil je koristno za potrošnike, saj so s tem dobili podatke o energijski vrednosti ter o količini skupnih in nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, sladkorjev, beljakovin in soli. »V idealnem primeru bi hranilna vrednost živila morala temeljiti na laboratorijskih analizah več serij živila, vendar so tovrstne analize precej velik finančni zalogaj. Prav zato zakonodaja dopušča, da proizvajalci hranilno vrednost lahko izračunajo glede na sestavo živila in količino sestavin oziroma jih povzamejo po podatkih iz literature,« pravi dr. Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko in ob tem opozarja, da morajo biti proizvajalci pri izračunu hranilne vrednosti zelo previdni, saj pri morebitnem nadzoru velja uradna laboratorijska analiza in ne sme biti odstopanj. »Žal med obveznimi podatki ne bo podatka o količini prehranskih vlaknin, navajanje tega bo še vedno prostovoljno,« dodaja dr. Igor Pravst z inštituta in navaja, da prebivalci Slovenije zaužijejo eno tretjino manj vlaknin, kot je priporočljivo. Še posebej veliko vlaknin je v zelenjavi in polnozrnatih izdelkih, obojega pa v Sloveniji pojemo premalo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 19. december 2016 / 11:45

Peter Prevc četrtič najboljši

Slovenski športni novinarji smo za najboljša športnika iztekajočega se leta izbrali olimpijsko prvakinjo v judu Tino Trstenjak ter dobitnika velikega in malega kristalnega globusa, smučarskega skakalc...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.