
Jaka z mamo kuhal na tv
Jaka Kajdiž iz Lesc si je skupaj z mamo Zdenko v oddaji Moja mama kuha bolje 'prikuhal' kar šest zmag. Narastek iz jajčevcev z rezinami purana, svinjski medaljončki na rukoli in pečene rezine krompirja, piščančji file s paradižnikom in bela polenta, rižota z radičem in pršutom, gratiniran file osliča, pečen losos in prosena kaša s špinačo so jedi, s katerimi sta Jaka in njegova mama prepričala brbončice kuharskega mojstra Grege Rozmana.
Na POP TV se je vrnila zabavna kuharska oddaja Moja mama kuha bolje. V njej sinovi in hčerke kuhajo po preverjenih receptih svojih mam, mame pa skrbijo za navodila in podporo. V skrajni sili lahko kuhalnico za štedilnikom prevzamejo tudi mame, toda takrat čas začne teči hitreje. V vsaki oddaji se med seboj pomerita dva tekmovalna para, jed katerega od parov je boljša, pa na koncu presojata kuharska mojstra Grega Rozman in Jure Tomič. Voditelj oddaje je Jan Bučar, igralec iz uspešnice Usodno vino.
Gorenjca za štedilnikom
Med tekmovalci druge sezone, ki pravkar poteka na POP TV, sta bila tudi Gorenjca, dvajsetletni Jaka Kajdiž iz Lesc in njegova mama Zdenka. 'Prikuhala' sta si kar šest zmag in z jedmi povsem navdušila kuharskega mojstra Grego Rozmana. Kot sta povedala, je idejo za prijavo na oddajo dal Jaka, ki se v življenju ukvarja s tisoč in eno stvarjo, tokrat pa se je želel preizkusiti še pred kamerami. Tako sta poslala prijavo, mama Zdenka pa je že februarja morala pripraviti tudi deset receptov, po katerih naj bi potem kuhala. Zatem je sledila avdicija in ker se je izkazalo, da so recepti odlični, za povrh pa ju ima kamera rada, sta bila izbrana. Sredi vročega avgusta se je tako začelo snemanje oddaj, ki je bilo zelo strnjeno, saj so v enem dnevu posneli po dve ali celo tri oddaje. Eno oddajo so snemali od štiri do pet ur, tako da je bilo vse skupaj kar precej naporno. A izkušnja je bila odlična, sta si enotna. »Jaka ima rad kamero, kamera pa Jaka,« ob tem pravi mama Zdenka. In s svojo simpatičnostjo je Jaka menda očaral tudi celotno televizijsko ekipo.
Šest odličnih jedi
»Ko sem sestavljala recepte, sem gledala, da so dokaj enostavni, da nimajo veliko sestavin, v povprečju devet ali deset, obenem pa, da so malce drugačni. Mislila sem, da bo Jaka potem za vajo doma vsako jed vsaj enkrat skuhal, pa ni nobene niti enkrat!« Jaka namreč priznava, da prav veliko ne kuha, je pa res, da se takrat, ko se kuhanja loti, zelo osredotoči. »Jaz pa zelo rada kuham, kaj dobrega in tudi posebnega,« ob tem pravi mama Zdenka, sicer vodja kranjske izpostave AJPES-a.
In kaj sta skuhala za strogo žirijo? Narastek iz jajčevcev z rezinami purana, svinjske medaljončke na rukoli in pečene rezine krompirja, piščančji file s paradižnikom in belo polento, rižoto z radičem in pršutom, gratiniran file osliča, pečenega lososa in proseno kašo s špinačo (recepti so objavljeni tudi na spletni strani okusno.je) je šest zmagovalnih jedi, ki jih je Jaka pod budnim očesom mame skuhal v šestih oddajah in z njimi tudi zmagal. Takšnega uspeha, pravita, niti v sanjah nista pričakovala. »Mislila sva, da bova po prvi oddaji šla domov ...« Tako je mama Zdenka morala v službi celo zaprositi za dodatne dni dopusta, saj je prvotno računala, da ji bo snemanje oddaj vzelo le dan ali dva ... S šestimi zmagami sta postala tudi rekorderja druge sezone, izenačila pa sta se z zmagovalnim parom prve sezone, ki je tudi zmagal kar šestkrat. Sedmič Jaku in mami sicer ni uspelo, najbrž tudi zaradi same dinamike oddaje, saj se obrazi morajo malce zamenjati ... Jaka in mama sta domov odnesla denarno nagrado, mama je celoten izkupiček prepustila sinu, Jaka pa se je izkazal tudi s tem, da je nagrado iz ene oddaje podaril mlajši sestri, devetošolki Ajdi.
Nogometni trener, pevec, vzgojitelj ...
»Bila je zanimiva izkušnja, nekaj novega, sicer zelo stresna, a bi jo takoj ponovil! Vsi iz ekipe so bili zelo prijazni, na čelu z voditeljem Janom Bučarjem, ki se ne obnaša prav nič zvezdniško. Veliko smo se tudi nasmejali,« pravi dvajsetletni Jaka, ki je zaključil srednjo vzgojiteljsko šolo na Jesenicah, oktobra pa začne študij sociologije in zgodovine v Ljubljani. Že od malih nog je tudi navdušen nogometaš, nogomet je treniral vrsto let, od lani pa dela tudi kot trener nadobudnih mladih nogometašev v Lescah. V srednji šoli se je izkazal tudi kot pevec in voditelj prireditev, rad ima zlasti muzikal. In kje vidi svojo prihodnost? V kuhinji verjetno ne, zagotovo pa na odru ali na televiziji, pravi simpatični mladenič, ki že od srednje šole naprej služi žepnino tudi kot pobiralec parkirnine.
Piščančji file s paradižnikom v družbi bele polente: potrebujemo dve žlici olja, štiri piščančje fileje, dve žlici pesta z baziliko, paradižnik, narezan na rezine, štiri žlice naribane mocarele, 120 g bele polente, sol in liste sveže bazilike. Piščančje fileje posolimo in na hitro popečemo v ponvi na segretem olju. Popečene fileje zložimo v ognjevzdržno posodo, premažemo z zelenim pestom ter obložimo z rezinami paradižnika in naribano mocarelo. Fileje pečemo 15 minut na 180 stopinj Celzija. Medtem ko se fileji pečejo, v kozici zavremo mešanico vode, soli in olja. V krop stresemo belo polento in jo med nenehnim mešanjem na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se zgosti. Belo polento in obložene piščančje fileje serviramo na krožnike. Jed okrasimo z listki bazilike in postrežemo.
Pečen losos in prosena kaša s špinačo: potrebujemo štiri lososove fileje, rožmarin, 2 dl prosene kaše, 150 g sveže špinače, dve žlici olivnega olja, sladko smetano, sol in poper, pest naribanega parmezana. Lososove fileje položimo v ponev in jih malce posolimo. Dodamo rožmarin in fileje spečemo na zmernem ognju. Proseno kašo damo kuhati v osoljeno vročo vodo. Špinačo blanširamo, odcedimo in drobno sesekljamo. V kozico vlijemo olivno olje. Dodamo narezano špinačo in sol ter špinačo med mešanjem na hitro popražimo. Ko je prosena kaša kuhana, jo odcedimo in dodamo špinači. Prilijemo sladko smetano, dobro premešamo in po potrebi posolimo in/ali popopramo. Proseno kašo s špinačo ter lososove fileje serviramo. Po kaši potrosimo parmezan.