Spodnji del Žagarjevega grabna v zmernem vzponu / Foto: Jelena Justin

Vzpon do smučišča

Orlove glave (1682 m) skozi Žagarjev graben – Vzpon skozi graben do smučišča na Voglu, kjer se da smučati le na naravnem snegu. Dolg vzpon, ponekod naporen, na koncu bogato nagradi.

Spominjam se, da so v mojem otroštvu o Žagarjevem grabnu vsi govorili z velikim spoštovanjem; da je divje, ponekod nevarno itd. A Žagarjev graben so uredili in danes po njem lahko uživaško smučamo. Ko je več dni v visokogorju snežilo in je bila nevarnost plazov velika, je bil vzpon po Žagarjevem grabnu, ki je bil tudi uradno odprt, pravi balzam za dušo. Smučarska proga skozi Žagarjev graben je resda najdaljša v Sloveniji, vendar graben ni vedno odprt; odvisno od količine snega, predvsem pa od plazov. Pred desetimi leti se je sprožil ogromen plaz s kamenjem in drevjem, kar je botrovalo njegovemu zaprtju.

Zapeljemo se v Bohinj in parkiramo pri spodnji postaji nihalke, ki vozi na Vogel. Na desni strani spodnje postaje opazimo cesto, ki je pozimi smučarska proga. To je začetek Žagarjevega grabna, ki meri več kot šest kilometrov. Začetek je zložen, saj se le zmerno vzpenja proti zahodu. Spodnji del vzpona poteka skozi gozd in ponekod, če se ustavimo in pogledamo nazaj, se lepo pokaže Bohinjsko jezero. Nadaljujemo z vzponom in ko vzpon začne zavijati v levo, postane tudi izrazito strm. Sledi prva strmina, ki pa še vedno omogoča direkten vzpon; sledi še ena, še bolj strma. Vse skupaj je povezano v črko S. V tem delu se odpre lep razgled na Pršivec in Komarčo. Strmina v tem delu pokaže svoj pravi obraz. Še sreča, da kmalu sledi izravnava, ki pa se hitro spet začne zmerno vzpenjati. Pogled naprej daje vedeti, da nas čaka ponovna strmina; sledi drugi strmi S. Na koncu strmine nas tabla opozori, da je za nami pet kilometrov. Če nadaljujemo naravnost, pridemo do spodnje postaje sedežnice Zadnji Vogel. Nadaljujemo levo in že smo na naslednjem razpotju: levo gremo do Rjave skale oz. zgornje postaje nihalke, desno pa v približno 15 minutah pridemo do planine Zadnji Vogel. Če se odločimo še za vzpon do zgornje postaje sedežnice Zadnji Vogel, bodimo uvidevni do smučarjev in se povzpnimo povsem ob robu smučišča. Do sem smo premagali 1152 m nadmorske višine. Če je ostalo še kaj energije, je možnosti za nadaljevanje precej: na Šijo, na Rodico, na Vogel itd.

V sončnem vremenu Vogel, v svoji zimski preobleki, postreže s kraljevskim razgledom: celotno triglavsko kraljestvo, pokljuške planine, Debeli vrh, Ogradi, Tičarica, Kopica itd., v daljavi Jalovec, Mangrt … Razgled, za katerega se je splačalo potruditi.

Z Orlovih glav odsmučamo v smeri proti planini Zadnji Vogel, nato pa zavijemo proti Žagarjevemu grabnu. Čaka nas uživaško smučanje po ozkem grabnu, ki nas pripelje povsem v dolino.

Nadmorska višina: 1682 m
Višinska razlika: 1152 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 2 / 5

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 23. september 2009 / 07:00

Gradnja blokov in dvorane v Lescah

Leščani se bolj strinjajo z mnenjem vodstva svoje krajevne skupnosti kot pa radovljiške občine.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 26. marec 2016 / 15:09

V nedeljo bomo prešli na poletni čas

V nedeljo ob dveh ponoči se bo začelo obdobje poletnega časa. Uro bomo takrat pomaknili za eno uro naprej, čas ob drugi uri pa se bo štel kot tretja ura. Noč bo torej eno uro krajša.

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 26. marec 2016 / 14:59

Pobrali dvajset 'kubikov' odpadkov

Cerklje – Občina Cerklje je minulo soboto organizirala tradicionalno spomladansko čistilno akcijo. Potekala je po vseh krajih v občini, vanjo pa se je vključijo okoli tisoč občanov, med njimi več k...

Kranj / sobota, 26. marec 2016 / 14:59

Andrić svetnik namesto Nikolićeve

Kranj – Na sredini seji so kranjski mestni svetniki sprejeli več kadrovskih sprememb. Tako je svetnico Sando Nikolić (SMC), ki je odstopila, nadomestil Aleksandar Andrić, naslednji kandidat z liste...

GG Plus / sobota, 26. marec 2016 / 14:52

Janez Krstnik Kersnik, Čopov in Prešernov učitelj

Samo zares izredni pedagogi so tako priljubljeni, kot je bil Janez Krstnik Kersnik, sin premožnega kmeta, mlinarja in žagarja, kjer se je po domače reklo pri Žagarju v Mostah pri Žirovnici. Rodil s...

Nasveti / sobota, 26. marec 2016 / 14:50

Vzpon do smučišča

Orlove glave (1682 m) skozi Žagarjev graben – Vzpon skozi graben do smučišča na Voglu, kjer se da smučati le na naravnem snegu. Dolg vzpon, ponekod naporen, na koncu bogato nagradi.