Spodnji del Žagarjevega grabna v zmernem vzponu / Foto: Jelena Justin

Vzpon do smučišča

Orlove glave (1682 m) skozi Žagarjev graben – Vzpon skozi graben do smučišča na Voglu, kjer se da smučati le na naravnem snegu. Dolg vzpon, ponekod naporen, na koncu bogato nagradi.

Spominjam se, da so v mojem otroštvu o Žagarjevem grabnu vsi govorili z velikim spoštovanjem; da je divje, ponekod nevarno itd. A Žagarjev graben so uredili in danes po njem lahko uživaško smučamo. Ko je več dni v visokogorju snežilo in je bila nevarnost plazov velika, je bil vzpon po Žagarjevem grabnu, ki je bil tudi uradno odprt, pravi balzam za dušo. Smučarska proga skozi Žagarjev graben je resda najdaljša v Sloveniji, vendar graben ni vedno odprt; odvisno od količine snega, predvsem pa od plazov. Pred desetimi leti se je sprožil ogromen plaz s kamenjem in drevjem, kar je botrovalo njegovemu zaprtju.

Zapeljemo se v Bohinj in parkiramo pri spodnji postaji nihalke, ki vozi na Vogel. Na desni strani spodnje postaje opazimo cesto, ki je pozimi smučarska proga. To je začetek Žagarjevega grabna, ki meri več kot šest kilometrov. Začetek je zložen, saj se le zmerno vzpenja proti zahodu. Spodnji del vzpona poteka skozi gozd in ponekod, če se ustavimo in pogledamo nazaj, se lepo pokaže Bohinjsko jezero. Nadaljujemo z vzponom in ko vzpon začne zavijati v levo, postane tudi izrazito strm. Sledi prva strmina, ki pa še vedno omogoča direkten vzpon; sledi še ena, še bolj strma. Vse skupaj je povezano v črko S. V tem delu se odpre lep razgled na Pršivec in Komarčo. Strmina v tem delu pokaže svoj pravi obraz. Še sreča, da kmalu sledi izravnava, ki pa se hitro spet začne zmerno vzpenjati. Pogled naprej daje vedeti, da nas čaka ponovna strmina; sledi drugi strmi S. Na koncu strmine nas tabla opozori, da je za nami pet kilometrov. Če nadaljujemo naravnost, pridemo do spodnje postaje sedežnice Zadnji Vogel. Nadaljujemo levo in že smo na naslednjem razpotju: levo gremo do Rjave skale oz. zgornje postaje nihalke, desno pa v približno 15 minutah pridemo do planine Zadnji Vogel. Če se odločimo še za vzpon do zgornje postaje sedežnice Zadnji Vogel, bodimo uvidevni do smučarjev in se povzpnimo povsem ob robu smučišča. Do sem smo premagali 1152 m nadmorske višine. Če je ostalo še kaj energije, je možnosti za nadaljevanje precej: na Šijo, na Rodico, na Vogel itd.

V sončnem vremenu Vogel, v svoji zimski preobleki, postreže s kraljevskim razgledom: celotno triglavsko kraljestvo, pokljuške planine, Debeli vrh, Ogradi, Tičarica, Kopica itd., v daljavi Jalovec, Mangrt … Razgled, za katerega se je splačalo potruditi.

Z Orlovih glav odsmučamo v smeri proti planini Zadnji Vogel, nato pa zavijemo proti Žagarjevemu grabnu. Čaka nas uživaško smučanje po ozkem grabnu, ki nas pripelje povsem v dolino.

Nadmorska višina: 1682 m
Višinska razlika: 1152 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 2 / 5

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 15. junij 2009 / 07:00

Licitirali knjigo nekdanje miss

Dobili smo še eno podjetje, ki vam rezervira letalsko karto ali najame avtomobil kjerkoli v tujini, spregovorili o dodatkih k prehrani, golfisti pa so licitirali knjižni prvenec Tjaše Kokalj.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 19. september 2015 / 10:41

Festival ustvarjalnosti in inovativnosti

V ponedeljek se v Kranju začenja šesti OpenWeek, ki bo do petka potekal v prostorih kluba OpenLab.

Škofja Loka / sobota, 19. september 2015 / 10:38

Boljša oskrba z vodo za dve občini

Občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane sta uspešno končali evropsko podprt projekt Oskrba s pitno vodo v porečju Sore, župana pa sta dokončanje del zaznamovala s simbolnim odprtjem primarnega vod...

Jezersko / sobota, 19. september 2015 / 10:33

Svetniki zavrnili »metalce«

Jezersko – Kot je po torkovi seji občinskega sveta Jezersko povedal župan Jurij Rebolj, so svetniki zavrnili možnost, da bi se koncerta Metal Days in Punk Rock Holiday, ki ju prirejajo na Tolminske...

Kranj / sobota, 19. september 2015 / 10:32

Lahko bodo kolesarili v dvoje

Ob Evropskem tednu mobilnosti so člani Društva slepih in slabovidnih Kranj dobili tandemsko kolo.

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 19. september 2015 / 10:30

Oslovsko tekmovanje

Cerklje – Pri Turistični kmetiji Viženčar na Kriški planini na Krvavcu je bilo v nedeljo, ob zaključku pašne sezone, spretnostno oslovsko tekmovanje, na katerem je v štirih disciplinah sodelovalo š...