Piščanec v čebuli s kruhovimi rezinami

Verjetno je kdo ob pogledu na naslov članka rekel: spet ta piščanec! Res je, ampak tudi tokrat v drugačni izvedbi, z drugačno prilogo.

Za pripravo piščanca za 4 osebe v čebuli potrebujemo: 4 večje fileje piščančjih prsi, 5 čebul, sol, poper, mleto rdečo papriko, 3 žlice olja.

Fileje operemo in jih narežemo na debele zrezke, ali še bolje, jih pustimo kar cele. Z obeh strani jih osolimo, na rahlo popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. V ponvi segrejemo olje in na hitro popečemo piščančje prsi z obeh strani. Čebulo olupimo ter jo narežemo na krhlje. Dodamo jo k piščancu in pokrijemo posodo. Počasi kuhamo 30 do 40 minut na nizki temperaturi. Občasno premešamo in po potrebi zalijemo z malo vode ali jušne osnove. Meso z omako postrežemo k kruhovim rezinam.

Nasvet: S tem ko kuhamo meso pri nizki temperaturi, se čebula lepo zmehča. Tako sok mesa kot sok čebule se izločita in ustvarita okusno omako. Če želimo več omake, med kuhanjem meso zalijemo z jušno osnovo in zgostimo z žlico moke. Nepogrešljiv dodatek je belo vino ali smetana za kuhanje.

Za pripravo kruhovih rezin potrebujemo: 0,5 kg kruha, 1 žlico olja ali 1 žlico svinjske masti/zaseke, 1 čebulo, sol, poper, peteršilj, 3 jajca, 2 dl mleka ali jušne osnove, drobtine po potrebi.

Kruh narežemo na manjše koščke. Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na žlici maščobe in jo dodamo kruhu. H kruhu vbijemo jajca, potresemo s peteršiljem, s ščepom soli in popra ter zalijemo z mlekom ali jušno osnovo. Vse sestavine dobro pregnetemo. Maso pustimo na hladnem počivati približno 30 minut, da se vse skupaj enakomerno navlaži. Kruhovo maso oblikujemo v dolg štrukelj in ga zavijemo v živilsko folijo. Če kruhova masa vsebuje preveč tekočine in je ne moremo oblikovati, posujemo z drobtinami, ki vse skupaj nekoliko osušijo. Kruhov štrukelj, zavit v živilsko folijo, kuhamo v slani vodi 30 minut. Ko je kuhan, ga vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, da se ohladi, ter odstranimo folijo. Razrežemo ga na centimeter in pol debele kruhove rezine.

Nasvet: Kruhovo maso lahko oblikujemo v cmoke. Le-te kuhamo v slanem kropu okrog 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 15. oktober 2017 / 20:32

Tresla so se mi kolena

Na TV 3 lahko od sredine septembra spremljate prvi frizerski resničnostni šov Zlati rez, v katerem se ta čas skuša izkazati še sedem od prvotnih dvanajstih frizerjev. Nedvomno pa se je izkazala tud...

Objavljeno na isti dan


Mularija / sreda, 14. oktober 2009 / 07:00

Izkupiček teka za dvigalo

S humanitarnim Čopkovim tekom so na OŠ Orehek zbrali 1.500 evrov za dvižno ploščad, ki jo želijo namestiti v starem delu šole.

Kultura / sreda, 14. oktober 2009 / 07:00

Med gorami in Mediteranom

Tri osrednje kranjske galerije od četrtka naprej gostijo več kot sto del 35 likovnikov iz Slovenije in tujine. Kakovosten izbor del na 8. bienalu risbe in slike Alpe-Jadran.

Gospodarstvo / sreda, 14. oktober 2009 / 07:00

GZS: izhoda iz krize še ni

Na GZS so prepričani, da nas v Sloveniji prave posledice gospodarske krize še čakajo. Gorenjsko gospodarstvo pa še naprej nazaduje tudi v slovenskem merilu.

Slovenija / sreda, 14. oktober 2009 / 07:00

Med najboljšimi tudi Grajsko kopališče

Ljubljana - V okviru radijske oddaje Dobro jutro, Slovenija so tudi letos izbirali najboljša slovenska kopališča. Mednja se je uvrstilo Grajsko kopališče na Bledu, ki je zmagalo...

Kranj / sreda, 14. oktober 2009 / 07:00

Krajevnih skupnosti je preveč

Kranjski svetniki niso podprli pobude krajanov Mlake za ustanovitev samostojne KS Mlaka, češ da jih je že preveč, na Mlaki pa poudarjajo, da s tem kršijo zakon.