Piščanec v čebuli s kruhovimi rezinami

Verjetno je kdo ob pogledu na naslov članka rekel: spet ta piščanec! Res je, ampak tudi tokrat v drugačni izvedbi, z drugačno prilogo.

Za pripravo piščanca za 4 osebe v čebuli potrebujemo: 4 večje fileje piščančjih prsi, 5 čebul, sol, poper, mleto rdečo papriko, 3 žlice olja.

Fileje operemo in jih narežemo na debele zrezke, ali še bolje, jih pustimo kar cele. Z obeh strani jih osolimo, na rahlo popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. V ponvi segrejemo olje in na hitro popečemo piščančje prsi z obeh strani. Čebulo olupimo ter jo narežemo na krhlje. Dodamo jo k piščancu in pokrijemo posodo. Počasi kuhamo 30 do 40 minut na nizki temperaturi. Občasno premešamo in po potrebi zalijemo z malo vode ali jušne osnove. Meso z omako postrežemo k kruhovim rezinam.

Nasvet: S tem ko kuhamo meso pri nizki temperaturi, se čebula lepo zmehča. Tako sok mesa kot sok čebule se izločita in ustvarita okusno omako. Če želimo več omake, med kuhanjem meso zalijemo z jušno osnovo in zgostimo z žlico moke. Nepogrešljiv dodatek je belo vino ali smetana za kuhanje.

Za pripravo kruhovih rezin potrebujemo: 0,5 kg kruha, 1 žlico olja ali 1 žlico svinjske masti/zaseke, 1 čebulo, sol, poper, peteršilj, 3 jajca, 2 dl mleka ali jušne osnove, drobtine po potrebi.

Kruh narežemo na manjše koščke. Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na žlici maščobe in jo dodamo kruhu. H kruhu vbijemo jajca, potresemo s peteršiljem, s ščepom soli in popra ter zalijemo z mlekom ali jušno osnovo. Vse sestavine dobro pregnetemo. Maso pustimo na hladnem počivati približno 30 minut, da se vse skupaj enakomerno navlaži. Kruhovo maso oblikujemo v dolg štrukelj in ga zavijemo v živilsko folijo. Če kruhova masa vsebuje preveč tekočine in je ne moremo oblikovati, posujemo z drobtinami, ki vse skupaj nekoliko osušijo. Kruhov štrukelj, zavit v živilsko folijo, kuhamo v slani vodi 30 minut. Ko je kuhan, ga vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, da se ohladi, ter odstranimo folijo. Razrežemo ga na centimeter in pol debele kruhove rezine.

Nasvet: Kruhovo maso lahko oblikujemo v cmoke. Le-te kuhamo v slanem kropu okrog 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 2. december 2011 / 07:00

Napovedujejo vrnitev v parlament

Od osemnajstih strank na volitvah nastopajo tudi tri z "zelenimi" programi. Po izvolitvi bomo glasniki vseh treh, obljublja predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 7. september 2011 / 07:00

Pljučnico lahko preprečimo

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj bodo izvedli več delavnic v okviru projekta Preprečevanje pljučnic z zapleti pri starejših.

Kamnik / sreda, 7. september 2011 / 07:00

Sanacija hudourniškega potoka Blatnica

Bistričica - Agencija RS za okolje je konec avgusta kot nosilec delnega sanacijskega programa po poplavah leta 2010 začela sanacijo hudourniškega potoka Blatnica v kraju Bistriči...

Železniki / sreda, 7. september 2011 / 07:00

Častno izpolnili domoljubno dolžnost

Martinj Vrh – Pri Potočnikovih na Puču v Martinj Vrhu so se ob 70. obletnici ustanovitve OF in 20-letnici samostojne Slovenije srečali borci gorenjskih partizanskih odredov in enot. Uvodom...

GG Plus / sreda, 7. september 2011 / 07:00

Upokojenci se radi družijo

Prvi septembrski četrtek so se gorenjski upokojenci po osmih letih znova srečali na Soriški planini. Srečanje z lepim družabnim namenom.

Kronika / sreda, 7. september 2011 / 07:00

Tri leta za jeseniška roparja

Kranjsko sodišče je na triletni zaporni kazni obsodilo Boštjana Razingarja in Amira Bešića, ker sta ob izteku leta 2008 na Jesenicah oropala poštarja. Na prvem sojenju sta bila Jeseničana zaradi poman...