Piščanec v čebuli s kruhovimi rezinami

Verjetno je kdo ob pogledu na naslov članka rekel: spet ta piščanec! Res je, ampak tudi tokrat v drugačni izvedbi, z drugačno prilogo.

Za pripravo piščanca za 4 osebe v čebuli potrebujemo: 4 večje fileje piščančjih prsi, 5 čebul, sol, poper, mleto rdečo papriko, 3 žlice olja.

Fileje operemo in jih narežemo na debele zrezke, ali še bolje, jih pustimo kar cele. Z obeh strani jih osolimo, na rahlo popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. V ponvi segrejemo olje in na hitro popečemo piščančje prsi z obeh strani. Čebulo olupimo ter jo narežemo na krhlje. Dodamo jo k piščancu in pokrijemo posodo. Počasi kuhamo 30 do 40 minut na nizki temperaturi. Občasno premešamo in po potrebi zalijemo z malo vode ali jušne osnove. Meso z omako postrežemo k kruhovim rezinam.

Nasvet: S tem ko kuhamo meso pri nizki temperaturi, se čebula lepo zmehča. Tako sok mesa kot sok čebule se izločita in ustvarita okusno omako. Če želimo več omake, med kuhanjem meso zalijemo z jušno osnovo in zgostimo z žlico moke. Nepogrešljiv dodatek je belo vino ali smetana za kuhanje.

Za pripravo kruhovih rezin potrebujemo: 0,5 kg kruha, 1 žlico olja ali 1 žlico svinjske masti/zaseke, 1 čebulo, sol, poper, peteršilj, 3 jajca, 2 dl mleka ali jušne osnove, drobtine po potrebi.

Kruh narežemo na manjše koščke. Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na žlici maščobe in jo dodamo kruhu. H kruhu vbijemo jajca, potresemo s peteršiljem, s ščepom soli in popra ter zalijemo z mlekom ali jušno osnovo. Vse sestavine dobro pregnetemo. Maso pustimo na hladnem počivati približno 30 minut, da se vse skupaj enakomerno navlaži. Kruhovo maso oblikujemo v dolg štrukelj in ga zavijemo v živilsko folijo. Če kruhova masa vsebuje preveč tekočine in je ne moremo oblikovati, posujemo z drobtinami, ki vse skupaj nekoliko osušijo. Kruhov štrukelj, zavit v živilsko folijo, kuhamo v slani vodi 30 minut. Ko je kuhan, ga vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, da se ohladi, ter odstranimo folijo. Razrežemo ga na centimeter in pol debele kruhove rezine.

Nasvet: Kruhovo maso lahko oblikujemo v cmoke. Le-te kuhamo v slanem kropu okrog 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 1. julij 2019 / 09:56

Imenovali podžupana

Gorenja vas – Župan Milan Čadež je podpisal sklep o imenovanju občinskega svetnika Antona Debeljaka za podžupana Občine Gorenja vas - Poljane, so sporočili z občine. Kot so dodali, je Anton Debelja...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Prenovljeni Mega center

Kranj - Mega Center v novo sezono vstopa v prenovljeni podobi. Direktor Aco Trampuž je ob sredinem uradnem odprtju poudaril družbeno vlogo Mega Centra za Kranj in Gorenjsko, vsako leto nam...

Gospodarstvo / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Mešetar

Odkupna cena mleka Mlekarne so julija letos za mleko, dostavljeno v mlekarno, s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v povprečju 29,02 evra za sto kilog...

Kultura / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Filmsko gledališče v Loki

Škofja loka - V škofjeloškem kinu Sora tudi letos nadaljujejo s tradicijo Filmskega gledališča. Spomladi in jeseni ob petkovih večerih prikažejo devet aktualnih filmov, ki izstopajo iz pov...

Prosti čas / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Pirfest bo spet razgiban

V Preddvoru se ob koncu tedna obeta pes­tra glasbena zabava, tradicionalni Pirfest, ki bo potekala od petka do nedelje pod velikim šotorom, kot je to že v navadi. Pirfest bo tokrat gostil šte...

Prosti čas / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Manca iz prve roke

V enem izmed ljubljanskih prestižnih lokalov je potekala predstavitev nove plošče pevke z Bohinjske Bele Mance Špik z naslovom Iz prve roke. Pevka bo to soboto nastopila v Domžalah.