Piščanec v čebuli s kruhovimi rezinami

Verjetno je kdo ob pogledu na naslov članka rekel: spet ta piščanec! Res je, ampak tudi tokrat v drugačni izvedbi, z drugačno prilogo.

Za pripravo piščanca za 4 osebe v čebuli potrebujemo: 4 večje fileje piščančjih prsi, 5 čebul, sol, poper, mleto rdečo papriko, 3 žlice olja.

Fileje operemo in jih narežemo na debele zrezke, ali še bolje, jih pustimo kar cele. Z obeh strani jih osolimo, na rahlo popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. V ponvi segrejemo olje in na hitro popečemo piščančje prsi z obeh strani. Čebulo olupimo ter jo narežemo na krhlje. Dodamo jo k piščancu in pokrijemo posodo. Počasi kuhamo 30 do 40 minut na nizki temperaturi. Občasno premešamo in po potrebi zalijemo z malo vode ali jušne osnove. Meso z omako postrežemo k kruhovim rezinam.

Nasvet: S tem ko kuhamo meso pri nizki temperaturi, se čebula lepo zmehča. Tako sok mesa kot sok čebule se izločita in ustvarita okusno omako. Če želimo več omake, med kuhanjem meso zalijemo z jušno osnovo in zgostimo z žlico moke. Nepogrešljiv dodatek je belo vino ali smetana za kuhanje.

Za pripravo kruhovih rezin potrebujemo: 0,5 kg kruha, 1 žlico olja ali 1 žlico svinjske masti/zaseke, 1 čebulo, sol, poper, peteršilj, 3 jajca, 2 dl mleka ali jušne osnove, drobtine po potrebi.

Kruh narežemo na manjše koščke. Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na žlici maščobe in jo dodamo kruhu. H kruhu vbijemo jajca, potresemo s peteršiljem, s ščepom soli in popra ter zalijemo z mlekom ali jušno osnovo. Vse sestavine dobro pregnetemo. Maso pustimo na hladnem počivati približno 30 minut, da se vse skupaj enakomerno navlaži. Kruhovo maso oblikujemo v dolg štrukelj in ga zavijemo v živilsko folijo. Če kruhova masa vsebuje preveč tekočine in je ne moremo oblikovati, posujemo z drobtinami, ki vse skupaj nekoliko osušijo. Kruhov štrukelj, zavit v živilsko folijo, kuhamo v slani vodi 30 minut. Ko je kuhan, ga vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, da se ohladi, ter odstranimo folijo. Razrežemo ga na centimeter in pol debele kruhove rezine.

Nasvet: Kruhovo maso lahko oblikujemo v cmoke. Le-te kuhamo v slanem kropu okrog 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 11. maj 2016 / 10:22

Konec tedna v znamenju rojstva in poroke

Kot smo lahko zasledili na Facebook profilu portala prve dame slovenskega protokola Ksenije Benedetti, je na Sečoveljskih solinah v ožjem družinskem krogu dahnila usodni da svojemu izbranc...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / petek, 17. maj 2013 / 00:57

Tanja odgovarja

Že dolgo čakam na neko uresničitev. Povej mi, prosim, kdaj se premaknem z mrtve točke?

Mularija / petek, 17. maj 2013 / 00:53

Saj smo punce

Dragi otroci, medtem ko še vedno čakamo na vaše prispevke na temo hišnih ljubljenčkov, naj vam na kratko predstavimo knjigo, ki bo najbolj prav prišla dekletom na prehodu iz otroš­tva v na...

Kultura / petek, 17. maj 2013 / 00:52

Z vražjo karizmo

V Galeriji Ivana Groharja so odprli razstavo fotografij Igorja Pustovrha (1961–2011). »Fasciniral me je, tako po umetniški kot človeški plati,« je dejal njegov prijatelj, umetnostni zgodovinar Boštjan...

Zanimivosti / petek, 17. maj 2013 / 00:51

Spreminjajo se samo na zunaj …

… značaj pa ostaja isti, so znova ugotavljali nekdanji sošolci letnika 1972/73 iz osnovne šole Lucijana Seljaka v Stražišču, ki so se minuli petek zbrali na 40. obletnici valete.

Razvedrilo / petek, 17. maj 2013 / 00:50

Saškina trojka z ničlo

Trideseti rojstni dan je tisti prvi, ki ga ne čakaš prav z velikim navdušenjem. Vendar, ko ga preživiš, ugotoviš, da niti ni tako hudo v primerjavi z drugimi okroglimi obletnicami, ki še pridejo.