Piščanec v čebuli s kruhovimi rezinami

Verjetno je kdo ob pogledu na naslov članka rekel: spet ta piščanec! Res je, ampak tudi tokrat v drugačni izvedbi, z drugačno prilogo.

Za pripravo piščanca za 4 osebe v čebuli potrebujemo: 4 večje fileje piščančjih prsi, 5 čebul, sol, poper, mleto rdečo papriko, 3 žlice olja.

Fileje operemo in jih narežemo na debele zrezke, ali še bolje, jih pustimo kar cele. Z obeh strani jih osolimo, na rahlo popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. V ponvi segrejemo olje in na hitro popečemo piščančje prsi z obeh strani. Čebulo olupimo ter jo narežemo na krhlje. Dodamo jo k piščancu in pokrijemo posodo. Počasi kuhamo 30 do 40 minut na nizki temperaturi. Občasno premešamo in po potrebi zalijemo z malo vode ali jušne osnove. Meso z omako postrežemo k kruhovim rezinam.

Nasvet: S tem ko kuhamo meso pri nizki temperaturi, se čebula lepo zmehča. Tako sok mesa kot sok čebule se izločita in ustvarita okusno omako. Če želimo več omake, med kuhanjem meso zalijemo z jušno osnovo in zgostimo z žlico moke. Nepogrešljiv dodatek je belo vino ali smetana za kuhanje.

Za pripravo kruhovih rezin potrebujemo: 0,5 kg kruha, 1 žlico olja ali 1 žlico svinjske masti/zaseke, 1 čebulo, sol, poper, peteršilj, 3 jajca, 2 dl mleka ali jušne osnove, drobtine po potrebi.

Kruh narežemo na manjše koščke. Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na žlici maščobe in jo dodamo kruhu. H kruhu vbijemo jajca, potresemo s peteršiljem, s ščepom soli in popra ter zalijemo z mlekom ali jušno osnovo. Vse sestavine dobro pregnetemo. Maso pustimo na hladnem počivati približno 30 minut, da se vse skupaj enakomerno navlaži. Kruhovo maso oblikujemo v dolg štrukelj in ga zavijemo v živilsko folijo. Če kruhova masa vsebuje preveč tekočine in je ne moremo oblikovati, posujemo z drobtinami, ki vse skupaj nekoliko osušijo. Kruhov štrukelj, zavit v živilsko folijo, kuhamo v slani vodi 30 minut. Ko je kuhan, ga vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, da se ohladi, ter odstranimo folijo. Razrežemo ga na centimeter in pol debele kruhove rezine.

Nasvet: Kruhovo maso lahko oblikujemo v cmoke. Le-te kuhamo v slanem kropu okrog 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 4. september 2020 / 17:36

Letošnji Goni Pony v septembrskem terminu

Kranjska Gora – Red Bull Goni Pony tudi letos bo. Potekal bo jutri, 5. septembra. Šesta izvedba podviga s kolesi Pony na Vršič ni uspela ubraniti svojega tradicionalnega termina v začetku junija, z...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 24. november 2023 / 17:10

Ognjeni spektakel v Podkorenu

Podkoren – Pod lipo v Podkorenu se bodo ponovno zbrali strašni parkeljni treh dežel. V petek, 24. novembra, ob 18. uri pričakujejo več kot trideset skupin oziroma skupno več kot 550 edinst...

Žirovnica / petek, 24. november 2023 / 17:09

Literarni večer na Breznici

Breznica – Člani študijskega krožka Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj v soboto, 25. novembra, ob 18. uri vabijo v kulturno dvorano na Breznico, kjer bodo izvedli literarni večer z n...

Gospodarstvo / petek, 24. november 2023 / 17:07

Okoljske nagrade tudi na Gorenjsko

Med prejemniki okoljskih nagrad so bila tudi gorenjska podjetja.

Kultura / petek, 24. november 2023 / 17:04

Štirideset let seniške kulture

V Kulturnem društvu Fran Saleški Finžgar Senica, ki praznuje štirideseto obletnico ustanovitve, deluje šest sekcij.

Zanimivosti / petek, 24. november 2023 / 17:02

Praznik knjige in bralcev

Ljubljana – V torek so na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprli 39. Slovenski knjižni sejem, katerega osrednje geslo je letos Besedo besedi. Do nedelje se bo na sejmu zvrstilo kar 266 dogodko...