Piščanec v čebuli s kruhovimi rezinami

Verjetno je kdo ob pogledu na naslov članka rekel: spet ta piščanec! Res je, ampak tudi tokrat v drugačni izvedbi, z drugačno prilogo.

Za pripravo piščanca za 4 osebe v čebuli potrebujemo: 4 večje fileje piščančjih prsi, 5 čebul, sol, poper, mleto rdečo papriko, 3 žlice olja.

Fileje operemo in jih narežemo na debele zrezke, ali še bolje, jih pustimo kar cele. Z obeh strani jih osolimo, na rahlo popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. V ponvi segrejemo olje in na hitro popečemo piščančje prsi z obeh strani. Čebulo olupimo ter jo narežemo na krhlje. Dodamo jo k piščancu in pokrijemo posodo. Počasi kuhamo 30 do 40 minut na nizki temperaturi. Občasno premešamo in po potrebi zalijemo z malo vode ali jušne osnove. Meso z omako postrežemo k kruhovim rezinam.

Nasvet: S tem ko kuhamo meso pri nizki temperaturi, se čebula lepo zmehča. Tako sok mesa kot sok čebule se izločita in ustvarita okusno omako. Če želimo več omake, med kuhanjem meso zalijemo z jušno osnovo in zgostimo z žlico moke. Nepogrešljiv dodatek je belo vino ali smetana za kuhanje.

Za pripravo kruhovih rezin potrebujemo: 0,5 kg kruha, 1 žlico olja ali 1 žlico svinjske masti/zaseke, 1 čebulo, sol, poper, peteršilj, 3 jajca, 2 dl mleka ali jušne osnove, drobtine po potrebi.

Kruh narežemo na manjše koščke. Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na žlici maščobe in jo dodamo kruhu. H kruhu vbijemo jajca, potresemo s peteršiljem, s ščepom soli in popra ter zalijemo z mlekom ali jušno osnovo. Vse sestavine dobro pregnetemo. Maso pustimo na hladnem počivati približno 30 minut, da se vse skupaj enakomerno navlaži. Kruhovo maso oblikujemo v dolg štrukelj in ga zavijemo v živilsko folijo. Če kruhova masa vsebuje preveč tekočine in je ne moremo oblikovati, posujemo z drobtinami, ki vse skupaj nekoliko osušijo. Kruhov štrukelj, zavit v živilsko folijo, kuhamo v slani vodi 30 minut. Ko je kuhan, ga vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, da se ohladi, ter odstranimo folijo. Razrežemo ga na centimeter in pol debele kruhove rezine.

Nasvet: Kruhovo maso lahko oblikujemo v cmoke. Le-te kuhamo v slanem kropu okrog 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / petek, 27. december 2019 / 17:52

Dvajsetič potopili božično drevesce

Na božični dan so v slovo od starega leta v jezero Črnava že dvajseto leto potopili božično drevo, ki bo pod jezersko gladino svetilo vse do treh kraljev.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 13. junij 2014 / 07:00

Žogobrc v ritmih sambe

V Braziliji se je včeraj začelo 20. Svetovno prvenstvo v nogometu, športni spektakel, ki nikogar ne pusti ravnodušnega in pri katerem ima vsak svojega favorita. Četudi tokrat brez naše ude...

Nasveti / petek, 13. junij 2014 / 07:00

Horoskop

Tedenski horoskop za obdobje od 13. do 19. junija

Gospodarstvo / petek, 13. junij 2014 / 07:00

Čebelarji vabijo na dan odprtih vrat

Kranj – Okrog sedemdeset čebelarskih društev v Sloveniji bo danes ali jutri pripravilo Dan odprtih vrat, na katerem bodo širši javnosti predstavili čebelarsko dejavnost, prikazali postopke pridobiv...

Šport / petek, 13. junij 2014 / 07:00

Balinarji pred zadnjim dejanjem rednega dela

Kranj – Ta konec tedna je na vrsti zadnji krog v 1. in 2. državni balinarski ligi. V 1. državni ligi vzhod bo padla tudi odločitev o tem, kdo bo kvalifikant za super ligo - Mengeš Rakoll ali Čirče...

Šport / petek, 13. junij 2014 / 07:00

Mladi vaterpolisti za pokalno lovoriko

Kranj – V pokritem olimpijskemu bazenu v Kranju bo jutri potekalo pokalno tekmovanje v vaterpolu za starejše dečke. V konkurenci Ljubljane, Kokre, Kamnika, Bonifike in Triglava je favorit za osvoji...