Piščanec v čebuli s kruhovimi rezinami

Verjetno je kdo ob pogledu na naslov članka rekel: spet ta piščanec! Res je, ampak tudi tokrat v drugačni izvedbi, z drugačno prilogo.

Za pripravo piščanca za 4 osebe v čebuli potrebujemo: 4 večje fileje piščančjih prsi, 5 čebul, sol, poper, mleto rdečo papriko, 3 žlice olja.

Fileje operemo in jih narežemo na debele zrezke, ali še bolje, jih pustimo kar cele. Z obeh strani jih osolimo, na rahlo popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. V ponvi segrejemo olje in na hitro popečemo piščančje prsi z obeh strani. Čebulo olupimo ter jo narežemo na krhlje. Dodamo jo k piščancu in pokrijemo posodo. Počasi kuhamo 30 do 40 minut na nizki temperaturi. Občasno premešamo in po potrebi zalijemo z malo vode ali jušne osnove. Meso z omako postrežemo k kruhovim rezinam.

Nasvet: S tem ko kuhamo meso pri nizki temperaturi, se čebula lepo zmehča. Tako sok mesa kot sok čebule se izločita in ustvarita okusno omako. Če želimo več omake, med kuhanjem meso zalijemo z jušno osnovo in zgostimo z žlico moke. Nepogrešljiv dodatek je belo vino ali smetana za kuhanje.

Za pripravo kruhovih rezin potrebujemo: 0,5 kg kruha, 1 žlico olja ali 1 žlico svinjske masti/zaseke, 1 čebulo, sol, poper, peteršilj, 3 jajca, 2 dl mleka ali jušne osnove, drobtine po potrebi.

Kruh narežemo na manjše koščke. Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na žlici maščobe in jo dodamo kruhu. H kruhu vbijemo jajca, potresemo s peteršiljem, s ščepom soli in popra ter zalijemo z mlekom ali jušno osnovo. Vse sestavine dobro pregnetemo. Maso pustimo na hladnem počivati približno 30 minut, da se vse skupaj enakomerno navlaži. Kruhovo maso oblikujemo v dolg štrukelj in ga zavijemo v živilsko folijo. Če kruhova masa vsebuje preveč tekočine in je ne moremo oblikovati, posujemo z drobtinami, ki vse skupaj nekoliko osušijo. Kruhov štrukelj, zavit v živilsko folijo, kuhamo v slani vodi 30 minut. Ko je kuhan, ga vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, da se ohladi, ter odstranimo folijo. Razrežemo ga na centimeter in pol debele kruhove rezine.

Nasvet: Kruhovo maso lahko oblikujemo v cmoke. Le-te kuhamo v slanem kropu okrog 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 28. november 2008 / 07:00

Decembra več kot sto dogodkov

Že danes ob 17. uri bo na Glavnem trgu postavitev božičnega drevesa in prižiganje novoletne razsvetljave.

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / nedelja, 12. junij 2022 / 17:09

Na spletno stran dodali prometne informacije

Žirovnica – Občina Žirovnica je na svojo spletno stran dodala povezavo do prometnih informacij Darsa. S tem želijo občanom, zlasti v poletnem času, ko je pričakovan povečan promet, omočiti dostop d...

Gorenjska / nedelja, 12. junij 2022 / 15:18

V soboto potrdili 136 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v soboto v Sloveniji ob 276 PCR-testih in 922 hitrih antigenskih testih potrdili 136 okužb z novim koronavirusom. Sedemdnev...

Škofja Loka / nedelja, 12. junij 2022 / 15:14

Škofjeloška ekološka "gverila"

Zavod Tri, zavod za trajnostne skupnostne prakse, je v Škofji Loki pripravil dve delavnici izdelovanja tako imenovanih semenskih bomb, v katerih so semena travniških cvetočih rastlin za znova bolj pis...

Kranj / nedelja, 12. junij 2022 / 15:10

Na odprtje igrišča pride tudi Jaka Blažič

Kranj – Vesela košarka Jaka Blažič nadaljuje projekt obnavljanja zunanjih košarkarskih igrišč. Letos so obnovili igrišče pred Osnovno šolo Jakoba Aljaža v Kranju, ki ga bodo namenu predali...

Gospodarstvo / nedelja, 12. junij 2022 / 13:46

Okoljski dan gospodarstva

Bled – Na Bledu je prejšnji teden potekal letošnji, že 21. Okoljski dan gospodarstva, ki ga pripravlja Gospodarska zbornica Slovenije. Dopoldanski del je bil namenjen strokovnim temam, kot so termi...