Piščanec v čebuli s kruhovimi rezinami

Verjetno je kdo ob pogledu na naslov članka rekel: spet ta piščanec! Res je, ampak tudi tokrat v drugačni izvedbi, z drugačno prilogo.

Za pripravo piščanca za 4 osebe v čebuli potrebujemo: 4 večje fileje piščančjih prsi, 5 čebul, sol, poper, mleto rdečo papriko, 3 žlice olja.

Fileje operemo in jih narežemo na debele zrezke, ali še bolje, jih pustimo kar cele. Z obeh strani jih osolimo, na rahlo popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. V ponvi segrejemo olje in na hitro popečemo piščančje prsi z obeh strani. Čebulo olupimo ter jo narežemo na krhlje. Dodamo jo k piščancu in pokrijemo posodo. Počasi kuhamo 30 do 40 minut na nizki temperaturi. Občasno premešamo in po potrebi zalijemo z malo vode ali jušne osnove. Meso z omako postrežemo k kruhovim rezinam.

Nasvet: S tem ko kuhamo meso pri nizki temperaturi, se čebula lepo zmehča. Tako sok mesa kot sok čebule se izločita in ustvarita okusno omako. Če želimo več omake, med kuhanjem meso zalijemo z jušno osnovo in zgostimo z žlico moke. Nepogrešljiv dodatek je belo vino ali smetana za kuhanje.

Za pripravo kruhovih rezin potrebujemo: 0,5 kg kruha, 1 žlico olja ali 1 žlico svinjske masti/zaseke, 1 čebulo, sol, poper, peteršilj, 3 jajca, 2 dl mleka ali jušne osnove, drobtine po potrebi.

Kruh narežemo na manjše koščke. Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. Prepražimo jo na žlici maščobe in jo dodamo kruhu. H kruhu vbijemo jajca, potresemo s peteršiljem, s ščepom soli in popra ter zalijemo z mlekom ali jušno osnovo. Vse sestavine dobro pregnetemo. Maso pustimo na hladnem počivati približno 30 minut, da se vse skupaj enakomerno navlaži. Kruhovo maso oblikujemo v dolg štrukelj in ga zavijemo v živilsko folijo. Če kruhova masa vsebuje preveč tekočine in je ne moremo oblikovati, posujemo z drobtinami, ki vse skupaj nekoliko osušijo. Kruhov štrukelj, zavit v živilsko folijo, kuhamo v slani vodi 30 minut. Ko je kuhan, ga vzamemo iz vode, počakamo 5 minut, da se ohladi, ter odstranimo folijo. Razrežemo ga na centimeter in pol debele kruhove rezine.

Nasvet: Kruhovo maso lahko oblikujemo v cmoke. Le-te kuhamo v slanem kropu okrog 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 21. maj 2020 / 07:54

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh

Na Jesenicah so opravili nadzor ekoloških otokov in ugotovili več primerov nedovoljenega odlaganja odpadkov. Ne ekološke otoke ne sodijo kosovni odpadki, zeleni odrez, gradbeni material ...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 17. november 2016 / 00:26

Tri nesreče s poškodbami

Jeprca – Gorenjski policisti so minuli konec tedna obravnavali tri prometne nesreče s telesnimi poškodbami. V Škofji Loki je v petek zgodaj zjutraj voznik avtomobila na prehodu za pešce trčil v peš...

Kamnik / četrtek, 17. november 2016 / 00:24

Umrl je Maksimiljan Lavrinc

Kamnik – V 68. letu starosti je po težki bolezni umrl slovenski politik, poslanec in pravnik Maksimiljan (Maks) Lavrinc, rojen v Vrhpolju pri Moravčah, ki pa je vse svoje življenje živel v Kamniku....

Bled / četrtek, 17. november 2016 / 00:23

Na predsedniškem forumu o digitalizaciji

Bled – Digitalizacija kot naložba v spremembe je bila tema letošnjega predsedniškega foruma, ki ga je ob praznovanju tridesetletnice pripravila IEDC – Poslovna šola Bled. Udeležilo se ga je 120 pos...

Mularija / četrtek, 17. november 2016 / 00:21

Otroci na gradu

Na Blejskem gradu nadaljujejo drugo sezono nastopov učencev Glasbenega centra DO RE MI pod imenom Otroci na gradu. Ob svetovnem dnevu otroka 19. novembra ob 10. uri tako skupaj z Medgeneracijskim c...

Razvedrilo / četrtek, 17. november 2016 / 00:19

Adi Smolar v Loškem pubu

Škofja Loka – V soboto, 19. novembra, ob 21. uri bo na Letnem vrtu Loškega puba koncert enega najizvirnejših in najpopularnejših kantavtorjev, Adija Smolarja. »Se počasi daleč pride, se prav počasi...