Gubanca

Gubanca je v Beneški Sloveniji potica. Nadevana je z orehi, kot naša, povita v štrukelj, kot burek, le da je v njej precej žganja, kar 4 decilitre. To jo ohranja bolj sočno. Gubanca v naših krajih je butarica, ki jo na cvetno nedeljo nesemo v cerkev. Na Dolenjskem butarici rečejo pušelj, v Beli krajini drnek, na Štajarskem in v Prekmurju snop, presnec, na Gorenskem tudi beganca, pri nas gubanca.

Na naši šoli v hortikulturnih programih izdelujejo tudi butarice. Ko sem bila še učitelj začetnik in smo imeli šolske prostore še sredi mesta, je učiteljica prinesla kupljeno butarico s tržnice. Kolegica ji pripomni, lepo je narejena. Potem jo vprašam, v čem je skrivnost lepo ali površno narejene butarice? Preprosto, vsako vrsto moraš zelo lepo in trdo poviti, najbolj kar z vrvjo ali žico. Spodaj je najlepše zaključena z vrbovo šibo. Butarico naj bi sestavili s čim več zelenja, tako imajo ponekod oljko, lesko, brinj, vrbo, mačice, srobot, pušpanj, dren, reso, cipreso. Otrokom bova izdelala butarice sama, tako sva se odločila in tako delava še danes. Skupaj naberemo zelenje in palice. Janez vsako leto na isti kmetiji dobi bršljan, lep in košat z modrimi jagodami. Dodam še oljko in cvetje. Za cvetje uporabim cvetoče grmovnice na vrtu in v gozdu. Letos imamo kaj nabrati, saj je grmovje in sadno drevje v najlepši beli obleki. Včasih sva naredila pet butaric, sedaj zadostujeta le še dve. Ponosno ogledujem svojo butarico, ki jo potem čez leto pokurimo v kaminu. Naj je ne bi vrgli stran, tako pravijo.

Po maši na cvetno nedeljo starejša gospa pripoveduje, poglej, tudi letos sem dobila gubanco. Že več kot štrideset let dobivam gubanco iz zaobljube. Že dolgo let nazaj je od gospe, ki je živela prav na Jakobu, odkupovala kadilo za božič. Bojda je pripravila takega posebnega, s smolo in mravljami z mravljišča … In ta gospa ji je potem vsako leto na cvetno nedeljo prinesla gubanco. Gospa je že umrla. Naročila je hčerki, naj gospe, ki je v mladosti od nje odkupovala kadilo, dokler bo živa, na cvetno nedeljo prinese gubanco. Obljubo izvršujejo sedaj hčere in sinovi. Prinesejo jo kar v cerkev in gospa je ponosno nesla gubanco domov. Pravi, da jo hrani vse do nove.

Postni čas se bliža koncu in vstopamo v veliki teden – finale, bi lahko rekli. Gospodinje že čistijo okna, nekatere mlajše pravijo, počakam, da odcvete regrat, ker je sicer čisto vseeno, ali jih čistim ali ne. Letos sem prvič slišala od moških, ki se v postu odpovedujejo alkoholu, da je postnih dni več kot 40, natanko 47, in tako lahko v nedeljah postno zaobljubo spustijo. Kaj vse opazijo. Ljudje hodijo na zaobljubljene križove pote na Možjanco, v Podtabor, v Stiško vas, na Šmarjetno goro. Le mladih je vse manj, ki bi verjeli, da je tudi to lahko upanje, moč in tolažba.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 26. maj 2008 / 07:00

Izvolili še dva podpredsednika

Brezje - Člani radovljiškega občinskega odbora Zares – nova politika so na tretjem zboru 10. maja na Brezjah izvolili za podpredsednico mag. Vesno Marsenič in za podpredse...

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Še ena zmaga Schlierenzaureja, Kranjec četrti

Z novo zmago mladega Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja se je v Planici v nedeljo zaključila sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, kristalni globus pa je prvič poljubil Avstrijec Thomas Morge...

Radovljica / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Otroški parlament

Učenci treh osnovnih šol so v občinskem otroškem parlamentu razpravljali o zabavi in prostem času mladih.

Radovljica / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Priznanja civilne zaščite

Iz radovljiške občine so priznanje prejeli Janez Koselj, PGD Mošnje in Društvo GRS Radovljica.

Radovljica / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Večina v najbližji vrtec

V Vzgojno varstvenem zavodu Radovljica bodo 31. marca in 1. aprila vpisovali otroke v vrtec, v vseh sedmih enotah bodo takrat pripravili tudi dneve odprtih vrat.

Splošno / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Nekateri so tudi jezni

Občinsko redarstvo Občine Radovljica je v javnosti znano predvsem po kaznovanju napačnega parkiranja, vendar to ni vse, kar počnejo možje v temno rdečem.