Zbudil se je Kranj
Ko je Sašo Papp pripravljal poseben večer v kranjskem Škrlovcu – stolpu, ki stoji v starem delu mesta ob Layerjevi hiši, si ni mislil, da bo dogodek privabil tolikšno število ljudi. Videti je bilo, kot bi se Kranj prebudil. V Škrlovcu je bilo živahno, vprašanja so deževala, manjkalo pa ni tudi mnenj.
Pred kratkim je namreč Stolp Škrlovec gostil zanimiv degustacijski večer oziroma Vinoo.co-jev dogodek, ki ga je organiziral Sašo Papp. Njega se še najbolj spominjamo iz radijskih vod. Sedaj se je znašel v svetu vin s spletno aplikacijo, ki združuje vinarje in vinoljubce. Zadeva je še v fazi testiranja, a posameznik na degustaciji že lahko s pomočjo aplikacije ocenjuje vina, ki so mu všeč. Marsikaj o njih lahko izve tudi od vinarja samega in povpraša o vsem, kar ga zanima. Sašo pravi, da je cilj aplikacije v bistvu odkrivanje novih vin glede na lokacijo posameznika in odkrivanje tistih, ki so mu všeč. V Kranju je bil dogodek razprodan, kar morda kaže na to, da Kranjčanom tovrstnega dogajanja manjka. Kranju so se predstavili mladi in zagnani vinar Matjaž Frešer iz Ritoznoja, Martin Gruzovin, ki spada med najboljše slovenske someljeje, je predstavil vina kleti Guerila, Koni Marchesan pa vina Santomas.
Bizjakovi z Zgornje Bele pri Preddvoru pa so gostili tradicionalen Oradelin piknik, kjer se čez dan zvrsti veliko povabljenih, v dobri družbi hišnih vinarjev, članov in prijateljev Ribiškega društva Oradela iz Pirana in živi glasbi, pa druženje traja vse do jutranjih ur. Za okusno morsko zakusko – od rib do školjk, izjemnega bakalarja – sta skrbela znani piranski gostinec Gorazd Britovšek, ki je sicer po rodu Štajerec, vendar že toliko časa živi na Obali, da so to že vsi pozabili; in podpredsednik ribiškega društva Mario Druscovich. Na dogodek se je celo iz Münchna pripeljal celo Anton Feller, ki je član ribiško-turističnega društva v svojem okolju, a tudi član Oradele. Iz Vipave se je oglasil vinar Alojz Škrlj s soprogro, precej pozornosti pa je vzbudil tudi prisotni novi predsednik uprave Agroind Vipava 1894 Dmitro Leščenko. Ukrajinec se še privaja na življenje v Sloveniji, ki mu je kot dežela zanimiva. Za glasbeno spremljavo pa je skrbel Sašo Novak.
V sredo pa je Pierre-François Mourier, francoski veleposlanik v Sloveniji, v prostorih Francoskega inštituta v Sloveniji na tiskovni konferenci predstavil projekt Gout de France/Good France. Tako bo 21. marca 2016 že drugič zapovrstjo v več kot 1500 restavracijah po vsem svetu v ospredju francoska kuhinja z lokalnim pridihom. V Sloveniji v projektu sodeluje dvanajst restavracij, med njimi tri gorenjske: kranjska gostilna Pr' Matičku, restavracija Julijana Grand Hotela Toplice Bled in pa Skipass restavracija iz Kranjske Gore. Med 11. in 20. marcem pa ne zamudite Tedna restavracij, saj za 16 evrov lahko okušate tudi jedi nekaterih naših najboljših kuharjev, ki si jih marsikdo v a la carte izvedbi med letom niti ne more privoščiti.