Aleš Rozman ob novem transportnem defibrilatorju, ki so ga v bolnišnici kupili z donacijami.

Letos več rojstev kot lani

Z uspešno zaključeno donatorsko akcijo so v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj kupili transportni defibrilator. Prijetna novica je tudi, da imajo letos več rojstev kot lani v enakem obdobju.

Kranj – V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj imajo nov profesionalni transportni defibrilator. Aparat v vrednosti 23.205,16 evra so kupili iz donatorskih sredstev; z donatorsko akcijo so začeli v letu 2012. »V enem aparatu je združenih več funkcij, lahko gre za avtomatski način dela z njim, lahko za ročno upravljanje, ko zdravnik sam določa energije, ki jih potrebuje za defibrilacijo. Aparat omogoča zunanje spodbujanje srca, tudi nadzor kritično bolnega pacienta,« je povedal Aleš Rozman, dr. med., vodja anesteziologije z reanimatologijo v BGP Kranj. To je drugi takšen aparat v bolnišnici in kot je še poudarila pomočnica direktorice za zdravstveno nego Lea Ahčin, je – gledano na splošno – namenjen zagotavljanju varne in kakovostne obravnave pacientov. »S pomočjo vseh donatorjev, ki ste nam ponovno znali prisluhniti, smo bogatejši za nov, sodoben defibrilator. Z željo, da ga ne bomo pogosto rabili, a z zavedanjem, da ko nam bo omogočil reševanje življenja porodnic, novorojenčkov in ginekoloških pacientk, se vam v imenu osebja in naših pacientov iskreno zahvaljujemo,« je povedala Andreja Cerkvenik Škafar, dr. med., direktorica BGP Kranj.

V bolnišnici so se razveselili tudi večjega števila novorojenčkov. »Do 17. avgusta do devete ure zjutraj se je letos rodilo 1016 otrok, lani do tega dne 992, kar pomeni, da imamo letos 24 novorojenčkov več. Julija letos je bil sploh en tak 'mali rekord', saj se je rodilo kar 160 novorojenčkov,« je s podatki ponazorila Ahčinova. Kot zanimivost: približno 60 odstotkov porodnic se je odločilo za lajšanje porodnih bolečin, od tega 50 odstotkov s pomočjo epiduralne analgezije, okrog 10 odstotkov z opioidi, manjši odstotek pa za lajšanje bolečin z akupunkturo in hipnozo. »Vsak porod je edinstven. Toliko sreče je v tem,« je povedala Majda Jelovčan, ki je babica v BGP Kranj že šestintrideset let. »Veliko se je v teh letih spremenilo tudi pri porodih in treba je iti v korak s časom. V soboto npr. je bila zraven porodnice dula in želja je bila, da vse poteka povsem naravno,« je povedala Jelovčanova. To, da pri porodu ni zraven bodočega očeta, je zdaj bolj redkost kot pravilo, na hodniku porodnišnice pa sta v ponedeljek že čakala bodoča starša, doma iz Višnje gore, ki želita, da porod poteka v Kranju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / nedelja, 22. september 2013 / 13:56

Zadovoljni z direktorico centra za socialno delo

Tržič - Tržiški občinski svetniki so dali pozitivno mnenje k ponovnemu imenovanju Ljupke Cahunek za direktorico Centra za socialno delo Tržič, ki ga sicer vodi od leta 2007. Postopek imeno...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema Za 4 do 6 oseb 1 kg buč hokkaido 1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Naklo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vežice v Dupljah novembra

Pokopališče v Spodnjih Dupljah bodo razširili. Tam so že začeli graditi poslovilne vežice, kar je stara želja krajanov.

Medvode / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vesela harmonika v Gunclje

Harmonikarji, največ je bilo mladih, so tekmovali na Veseli harmoniki na Senici. Prevladovali so Gorenjci, zmagi pa sta šli na Dolenjsko in v Ljubljano.

Gospodarstvo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Kačasta in stebrasta smreka

Gozdar Martin Umek je v revirju Nemilje odkril gozdna posebneža - v bližini Jamnika kačasto smreko, v Zgornji Besnici pa še stebrasto.

Zanimivosti / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Mesto jekla in - turizma

Pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije Dejan Podgoršek: "Okolica Jesenic me je fascinirala, Jesenice imajo izjemen turistični potencial."