Tadej z eno izmed kanadskih veveric v njenem bivališču / Foto: Tina Dokl

Predan je skrbi za svoje živali

Sedemnajstletni kranjski gimnazijec Tadej Verbič iz Dvorij vestno skrbi za kanadski veverici, želvo in papige – skobčevke, nimfi in rozelo.

Dvorje – Veverici sta samca, stara dobri dve leti, papige je dobil kot osnovnošolec, želva, ki jo je poimenoval Grega, pa je le dve leti mlajša od njega. Kot pravi, ima živali zelo rad že od mladih nog. Z veseljem skrbi zanje, še raje pa jih razvaja, zato sta jim z očetom izdelala velike kletke, v katerih imajo dovolj prostora za gibanje.

»Veverici sta bili sprva v hiši, ko sta zrasli, pa smo ju preselili ven v veliko zunanjo kletko, ki sva jo z očetom izdelovala približno en mesec, in ju s pregrado ločili, ker sta se tepli. V vseh vremenskih razmerah se dobro znajdeta, pozimi spita in se hranita z zbrano hrano, ki jo nabirata jeseni, zato ju je treba v tem letnem času pogosteje hraniti,« pojasni Tadej, ki je z očetom poskrbel tudi za ribnik, v katerem biva želva. Kadar se gimnazijec odpravi na počitnice, za živali skrbi babica, sicer pa se Tadej z očetovo pomočjo čiščenja kletk in ribnika loteva sam. Vsaka dva meseca kletke očisti površinsko, enkrat ali dvakrat letno pa do potankosti – takrat kletke razkuži, da prepreči razvoj bolezni, zamenja veje in prebarva les. Čeprav skrb za živali zahteva svoj čas, si ga Tadej brez obotavljanja vzame in tovrstno delo vešče usklajuje s šolskimi obveznostmi.

Ker so kletke in ribnik postavljeni zelo blizu ceste, si mimoidoči živali pogosto ogledujejo, kar ne bi bilo moteče, če nekateri obiskovalci ne bi pretirano posegali v osebni prostor živali, kar jih zelo vznemirja. Zaradi neprimernega obnašanja mimoidočih sta Tadej in oče na kletke morala namestiti ključavnice, kar je pripomoglo k zmanjšanju nevšečnosti. Z živalmi Tadej sicer nima večjih težav, le želva se je nekoč 'odpravila na izlet', a so jo dva dni po odhodu živo in zdravo našli pol kilometra od doma. Če bi lahko, bi Tadej, kot nam je zaupal, imel tudi psa, vendar se dobro zaveda, da skrb zanj zahteva veliko časa in odgovornega lastnika, zato še naprej uživa v družbi svojih košatorepih, krilatih in oklepnih ljubljenčkov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 24. september 2015 / 14:18

Predstavili projekte evropske pomoči pri razvoju občin

V okviru dogodkov EU projekt, moj projekt so v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v soboto širši javnosti predstavili nekatere projekte, ki so bili v programskem obdobju 2007–2013...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:21

Letos več rojstev kot lani

Z uspešno zaključeno donatorsko akcijo so v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj kupili transportni defibrilator. Prijetna novica je tudi, da imajo letos več rojstev kot lani v enakem obdob...

Šport / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:15

Delo z mladimi se obrestuje

Pri Ženskem košarkarskem klubu Triglav so ponosni na dosežene rezultate njihovih deklet, ki to poletje uspešno nastopajo za državne reprezentance in v ulični košarki, prejšnji teden pa so ekipe že zač...

Radovljica / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:12

V Mišače prišel največji tiranozaver v Evropi

»Največji tiranozaver v Evropi in Stonehenge v Mišačah. A se šališ,« je najpogostejši odziv tistih, ki prvič slišijo za tematski park Dino Universe.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:09

Predan je skrbi za svoje živali

Sedemnajstletni kranjski gimnazijec Tadej Verbič iz Dvorij vestno skrbi za kanadski veverici, želvo in papige – skobčevke, nimfi in rozelo.

Žiri / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:07

V Žiri se vrača pediater

V preteklih dneh so uredili prostore pediatrične ambulante v Zdravstvenem domu Žiri, kjer bodo od septembra ponovno opravljali preglede šolskih in predšolskih otrok.