Drobnjakov štrukelj

Pa je mraz spet tu. Prav zaradi njega nam tekne drugačna vrsta hrane. V teh dneh ni boljšega kot skodelica toplega mleka ali čaja in kos drobnjakovega štruklja. Drobnjaka je ta čas na vrtu še dovolj in to je ena zadnjih možnosti, da ga izkoristimo.

Za pripravo testa potrebujemo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 1 žlico sladkorja, 6 dl mleka, 10 dag masla ali margarine, 1 jajce, pol žličke soli; za nadev: 0,5 l narezanega drobnjaka, 2 jajci, sladkor, 2 pesti rozin, rum.

Moko presejemo in v sredini naredimo jamico. Okrog potresemo sol. Na sredino jamice nadrobimo kvas in primešamo sladkor. Dolijemo 2 dl toplega mleka ter pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Margarino narežemo na manjše kocke ter jo dodamo kvasu. Prilijemo še ostalo mleko. Iz sredine proti koncu moke zamesimo rahlo kvašeno testo. Testo naj vzhaja 1 uro in ga nato še enkrat pregnetemo. Razvaljamo ga v večji pravokotnik, premažemo s stepenim jajcem, potresemo s sladkorjem ter z rozinami, ki smo jih predhodno namočili v rumu. Testo zvijemo v zavitek ter ga damo v namaščen pekač. Štrukelj pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro. Pečen štrukelj vzamemo iz pečice ter ga nekaj časa pustimo še v modelu, da se malce ohladi.

Nasvet: Maslo mora imeti sobno temperaturo. Še boljše je, če ga po moki polijemo stopljenega. Namesto z jajcem lahko testo premažemo s kislo smetano. V primeru, da ne marate rozin, jih izpustite, vendar rozine dodajo štruklju posebno sočnost. Z drobnjakom pri nadevu nikar ne varčujte, saj se v kvašenem testu porazgubi. Sama največkrat uporabim model za potico, vendar ga lahko spečemo tudi na klasičnem pekaču.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 2. julij 2011 / 07:00

Šepetalnica za veter (54)

Pa vendar prav zaradi tega v pretekli zgodovini lahko najdeš upanje, je pomislil Sergej in stopil hitreje. Prepustil je bil vodstvo Katarini, vodila ga je do kapele po drugi poti, ki je ni poznal...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:10

Župnik, ki je tudi športnik in gasilec

Branko Potočnik je župnik Župnije Reteče, ki v teh dneh praznuje štirideseto obletnico posvetitve župnijske cerkve. Nekdanji alpski smučar in trener se redno vključuje v aktivnosti kraja. Je tudi član...

GG Plus / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:06

Bučar, mož pokončne drže

Slabo leto od smrti dr. Franceta Bučarja je pri založbi Mohorjeva iz Celovca izšla knjiga o tem slovenskem državniku in politiku. Napisala jo je televizijska novinarka in avtorica knjig v zbirki Kako...

Slovenija / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:02

Koroški kmetje bodo volili

Na Koroškem ima Kmetijska zbornica pomembno vlogo, saj je v nekaterih primerih zakonsko določen, pri drugih pa posvetovalni partner pri ključnih odločitvah oblasti v primerih, ki zadevajo kmetijstv...

Kranj / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:00

Prednost obnovi kuhinje

Vodenje Osnovne šole Jakoba Aljaža Kranj je z novim šolskim letom prevzel Jože Povšin, ki prvič opravlja ravnateljsko funkcijo.

Kronika / ponedeljek, 19. september 2016 / 19:56

Tožijo zdravnika Stareta

Družba Lambergh od nekdanjega vodje medicinske dejavnosti v istoimenskem hotelu v Dvorski vasi dr. Andreja Stareta, sicer znanega športnega komentatorja, zahteva povračilo 163 tisoč evrov.