Drobnjakov štrukelj

Pa je mraz spet tu. Prav zaradi njega nam tekne drugačna vrsta hrane. V teh dneh ni boljšega kot skodelica toplega mleka ali čaja in kos drobnjakovega štruklja. Drobnjaka je ta čas na vrtu še dovolj in to je ena zadnjih možnosti, da ga izkoristimo.

Za pripravo testa potrebujemo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 1 žlico sladkorja, 6 dl mleka, 10 dag masla ali margarine, 1 jajce, pol žličke soli; za nadev: 0,5 l narezanega drobnjaka, 2 jajci, sladkor, 2 pesti rozin, rum.

Moko presejemo in v sredini naredimo jamico. Okrog potresemo sol. Na sredino jamice nadrobimo kvas in primešamo sladkor. Dolijemo 2 dl toplega mleka ter pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Margarino narežemo na manjše kocke ter jo dodamo kvasu. Prilijemo še ostalo mleko. Iz sredine proti koncu moke zamesimo rahlo kvašeno testo. Testo naj vzhaja 1 uro in ga nato še enkrat pregnetemo. Razvaljamo ga v večji pravokotnik, premažemo s stepenim jajcem, potresemo s sladkorjem ter z rozinami, ki smo jih predhodno namočili v rumu. Testo zvijemo v zavitek ter ga damo v namaščen pekač. Štrukelj pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro. Pečen štrukelj vzamemo iz pečice ter ga nekaj časa pustimo še v modelu, da se malce ohladi.

Nasvet: Maslo mora imeti sobno temperaturo. Še boljše je, če ga po moki polijemo stopljenega. Namesto z jajcem lahko testo premažemo s kislo smetano. V primeru, da ne marate rozin, jih izpustite, vendar rozine dodajo štruklju posebno sočnost. Z drobnjakom pri nadevu nikar ne varčujte, saj se v kvašenem testu porazgubi. Sama največkrat uporabim model za potico, vendar ga lahko spečemo tudi na klasičnem pekaču.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 20. avgust 2014 / 07:54

»Cvetoča« kumara

Luže – Marija Potočnik iz Luž je lastnica te »cvetoče« kumare v okenski cvetlični zasaditvi. Zgodilo se je čisto slučajno. Zemljo za rože je vzela z domačega vrta.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 6. junij 2014 / 15:00

Referendum o arhivih

V nedeljo bomo na referendumu odločali o noveli arhivskega zakona. Se bodo volivci referenduma udeležili oz. ali jim je bila tematika sploh ustrezno predstavljena?...

Kamnik / petek, 6. junij 2014 / 12:31

Motnik bo spet v znamenju pravljic

Motnik – Matična knjižnica Kamnik skupaj s Kulturnim društvom Motnik organizira že 3. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv…, ki se bo odvijal danes, 6. junija, in jutri, 7. junija. Gašperju...

Kranj / petek, 6. junij 2014 / 12:10

Priznanje za čiste zobe tudi žabniškim šolarjem

Žabnica – Pod okriljem stomatološke sekcije slovenskega zdravniškega društva je v letošnjem šolskem letu med slovenskimi osnovnošolci potekalo že 31. tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani. Me...

Humor / petek, 6. junij 2014 / 12:08

Od zadaj

Na politični levici se je pojavilo toliko novih strank, da človek pri tem nehote dobi občutek, da je jih je precej med njimi tudi v resnici precej levih. Pa ne po politični usmeritvi.

Gospodarstvo / petek, 6. junij 2014 / 12:07

Danes dan odprtih vrat

Radovljica - V podjetju Atotech v Podnartu danes ob 16. uri pripravljajo dan odprtih vrat. Obiskovalcem bodo predstavili svoje dosežke v preteklem letu, vizijo podjetja ter načrte za bližnjo prihod...