Drobnjakov štrukelj

Pa je mraz spet tu. Prav zaradi njega nam tekne drugačna vrsta hrane. V teh dneh ni boljšega kot skodelica toplega mleka ali čaja in kos drobnjakovega štruklja. Drobnjaka je ta čas na vrtu še dovolj in to je ena zadnjih možnosti, da ga izkoristimo.

Za pripravo testa potrebujemo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 1 žlico sladkorja, 6 dl mleka, 10 dag masla ali margarine, 1 jajce, pol žličke soli; za nadev: 0,5 l narezanega drobnjaka, 2 jajci, sladkor, 2 pesti rozin, rum.

Moko presejemo in v sredini naredimo jamico. Okrog potresemo sol. Na sredino jamice nadrobimo kvas in primešamo sladkor. Dolijemo 2 dl toplega mleka ter pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Margarino narežemo na manjše kocke ter jo dodamo kvasu. Prilijemo še ostalo mleko. Iz sredine proti koncu moke zamesimo rahlo kvašeno testo. Testo naj vzhaja 1 uro in ga nato še enkrat pregnetemo. Razvaljamo ga v večji pravokotnik, premažemo s stepenim jajcem, potresemo s sladkorjem ter z rozinami, ki smo jih predhodno namočili v rumu. Testo zvijemo v zavitek ter ga damo v namaščen pekač. Štrukelj pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro. Pečen štrukelj vzamemo iz pečice ter ga nekaj časa pustimo še v modelu, da se malce ohladi.

Nasvet: Maslo mora imeti sobno temperaturo. Še boljše je, če ga po moki polijemo stopljenega. Namesto z jajcem lahko testo premažemo s kislo smetano. V primeru, da ne marate rozin, jih izpustite, vendar rozine dodajo štruklju posebno sočnost. Z drobnjakom pri nadevu nikar ne varčujte, saj se v kvašenem testu porazgubi. Sama največkrat uporabim model za potico, vendar ga lahko spečemo tudi na klasičnem pekaču.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 17. maj 2013 / 00:46

Druži jih veslaški šport

Blejska občina je konec aprila z angleškim Henleyjem podpisala pogodbo o partnerskem sodelovanju.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 1. december 2018 / 00:24

Pijan za volanom

Kranj – Kranjski policisti so v sredo pozno zvečer obravnavali tujca, ki je vozil avtomobil, čeprav se prej ni prav nič zadrževal pri konzumiranju alkohola. Alkotest je namreč pokazal, da je imel 0...

Kronika / sobota, 1. december 2018 / 00:23

»Eksplozija« in požar

Kranj – V torek okoli 18. ure so operativni gasilci iz Gasilske reševalne službe Kranj in prostovoljnih gasilskih društev Britof, Kokrica in Kranj Primskovo odhiteli na območje nekdanje Oljarice Kr...

Gospodarstvo / sobota, 1. december 2018 / 00:23

Na Brdu o formuli uspeha

Ključni ukrepi za gospodarsko odličnost in minimalna plača sta bili glavni temi letošnjega Vrha slovenskega gospodarstva. Minister Zdravko Počivalšek: »Ljudje si zaslužijo pošteno plačilo.«

Slovenija / sobota, 1. december 2018 / 00:20

Glavna naloga: ohranitev jezika

Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je bil pretekli teden na prvem uradnem obisku pri slovenski manjšini na Koroškem. Na generalnem konzulatu v Celovcu se je pogova...

Gospodarstvo / sobota, 1. december 2018 / 00:19

Izbrali bodo »naj projekt podeželske mladine«

Kranj – Zveza slovenske podeželske mladine bo ob 25-letnici delovanja pripravila jutri, v soboto, v gostilni Pri Japu v bližini Šentvida pri Stični prireditev, na kateri bodo prvič podelili tudi na...