V Acroniju temperature pri vročih pečeh poleti presežejo 40 stopinj Celzija.

Vročinski dodatek za delo

V jeseniškem Acroniju temperature v jeklarni v vročih poletnih dneh presežejo 40 stopinj Celzija. Najbolj izpostavljeni delavci zato prejemajo vročinski dodatek. V peklenski vročini delajo tudi v kuhinjah, na gradbiščih, v pekarnah ...

Po zakonu o varnosti in varstvu pri delu temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Izjema so tako imenovani "vroči delovni prostori", kjer so temperature stalno povečane zaradi delovne opreme, denimo peči. Poleti, ko se zaradi zunanje vročine delovni prostori segrejejo nad 28 stopinj Celzija, pa je delodajalec dolžan delavcem zagotoviti ustrezno ventilacijo, prezračevanje, klimatske naprave, lahko omogoči tudi prerazporeditev delovnega časa, pogostejše in daljše odmore, ponudbo brezalkoholnih pijač, zmanjšanje intenzivnosti dela, skrajni ukrep je lahko tudi prekinitev delovnega procesa.

Jesenice, Lesce – Zaradi visokih poletnih temperatur se temperatura v jeklarni jeseniškega Acronija (ki je član SIJ – Slovenske industrije jekla) v najbolj vročih julijskih in avgustovskih dneh dvigne celo nad štirideset stopinj Celzija. Najbolj "na udaru" so delavci, ki delajo neposredno ob žareči talini in vzdrževalci, ki morajo opravljati vzdrževalna dela na segreti delovni opremi. Kot je povedal glavni direktor podjetja Blaž Jasnič, zato najbolj izpostavljeni delavci v poletnih mesecih prejemajo tako imenovani vročinski dodatek, ki znaša od 36 do 122 evrov bruto.

A kot je poudaril direktor Jasnič, to ne pomeni, da delavci osem ur vsak dan delajo pri štiridesetih stopinjah Celzija. Gre za krajša obdobja dela ob vročih pečeh, ko to zahteva delovni proces, sicer pa se umaknejo v klimatizirane prostore. Pred dvema letoma so v podjetju poskusno ponudili delavcem posebne hladilne trakove za čelo in vrat, kakršne naj bi uporabljali angleški in ameriški vojaki v misijah v Iraku in Afganistanu, kjer se temperature povzpnejo tudi do 54 stopinj Celzija. Izdelki vsebujejo hidro kristale, ki ob stiku z vodo absorbirajo in zadržijo količino vode, enako tristokratniku mase kristalov. Zaradi izhlapevanja trakovi ob stiku s kožo vežejo nase toploto telesa in ga tako hladijo. Nekateri zaposleni so se nad izdelki navdušili in jih uporabljajo, večina pa menda prisega na bolj enostavno hlajenje – s pomočjo mokrih rut ... Ekstremno vroče je sicer v jeklarni samo poleti, medtem ko je v hladnih mesecih delovna temperatura prav prijetna, je še dodal direktor Blaž Jasnič.

Vroče v pomivalnici posode

Na vročini pa (se) 'kuhajo' tudi zaposleni v kuhinjah restavracij, hotelov, različnih ustanov ... V bolnišnični kuhinji Splošne bolnišnice Jesenice je delo v vročih dneh še posebej naporno, saj so kuhinjo zaradi prenove uredili v začasnih prostorih. Prostore zgodaj zjutraj temeljito prezračijo in vključijo dodatne ventilatorje za hlajenje prostorov. Kot je povedal vodja prehranske službe Branko Stojnič, med delom zaposlenim omogočijo več kratkih odmorov, pitje tekočin, poskrbijo pa tudi za zračenje prostorov. "Več težav s 'peklensko vročino' je v pomivalnici bele posode, kjer je velik tračni pomivalni stroj, zato je več vlage in toplote. Za lažje delo v pomivalnici smo poleg začasnega prezračevanja dodatno nabavili dva ventilatorja za lajšanje delovnih pogojev. Smo pa zaposleni zelo prilagodljivi in potrpežljivi, saj se zelo veselimo nove bolnišnične kuhinje," je povedal Branko Stojnič.

Gradbeniki navajeni na mraz in vročino

Vsakršnih vremenskih razmer – pozimi mraza, poleti vročine – pa so navajeni delavci v gradbeništvu. Eno od podjetij, kjer v teh vročih dneh zaključujejo več večjih projektov, je Kovinar Gradnje ST z Jesenic. Med drugim gradijo večstanovanjski objekt na Selu, Ljudski dom v Kranjski Gori, Centralno čistilno napravo na Jesenicah, avtomobilski salon na Jesenicah ... Kot je povedal pomočnik direktorja Jernej Mrak, se trudijo, da kljub vročemu poletju lovijo roke, zato delajo normalno, brez kolektivnega dopusta. »Zjutraj začnemo kakšno uro prej, ko še ni tako vroče, takrat tudi opravimo zunanja dela, v najhujši vročini pa skušamo delati znotraj objektov ali tam, kjer je senca. Na gradbišču imajo delavci zagotovljeno osvežilno pijačo. Moram pa reči, da so delavci kar navajeni in da je delo pozimi v mrazu, poleti pa na vročini, specifika tega dela,« je dejal Mrak.

Časovni zamik dela

V leški pekarni Skupine Žito se ob pečeh temperatura dvigne nad trideset stopinj Celzija, zato so po besedah direktorice PC Gorenjka Alenke Košir poleg sprotnega ohlajanja prostora uvedli še enourni časovni zamik dela. »S peko namesto ob 18. uri tako začnemo ob 19. uri in s tem zagotavljamo manjšo vročinsko obremenjenost. Prav tako lahko naši sodelavci odmore koristijo po potrebi in se osvežijo zunaj, v senčnem prostoru na svežem zraku. V priročni kuhinji so jim na voljo osvežilne pijače, omogočen pa jim je tudi dostop do avtomatov z različnimi napitki.«

Vročina neposredno ne ogroža zdravja

In kdaj so temperature previsoke in delavec lahko celo odkloni delo? Po zakonu ima delavec pravico odkloniti delo, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje in zdravje. Vendar na Inšpektoratu Republike Slovenije za delo ocenjujejo, da "občasno (zlasti poletno) zvišanje temperature v delovnih prostorih tudi prek 28 stopinj Celzija v večini primerov ne predstavlja neposrednega ogrožanja zdravja in življenja delavca". Delavcem svetujejo, naj pijejo veliko vode, nosijo lahka in zračna oblačila, se izogibajo slani prehrani in začimbam, naj ne pijejo alkohola, najbolj zahtevna dela pa naj opravijo zgodaj zjutraj. Prav tako naj poskrbijo za pogoste kratke premore v ohlajenih prostorih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 16. april 2012 / 07:00

Ob hudi suši je voda tekla v Savo

Zakaj na Jesenicah v preteklih tednih, ko sta občino pestila huda suša in pomanjkanje pitne vode, niso mogli uporabljati karavanške vode, ki v izobilju teče v Savo?

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 30. junij 2009 / 07:00

Slabo prezračevanje v predoru

V Darsu priznavajo, da bo treba v osemnajst let starem predoru Karavanke izboljšati ventilacijski sistem, ker sedanji ne zadošča najnovejšim predpisom.

Radovljica / torek, 30. junij 2009 / 07:00

Za PUM še vedno ni denarja

Program, v katerega se vključujejo mladi, ki bi bili sicer prepuščeni ulici, zaradi birokratskih zapletov ostaja brez sredstev.

Kranj / torek, 30. junij 2009 / 07:00

Kongres Mednarodne zveze Glasbene mladine

Kranj - Ob 40-letnici delovanja Glasbena mladina Slovenije v Kranju gosti srečanje več kot 60 delegatov, predstavnikov nacionalnih Glasbenih mladin z vsega sveta. Poleg kongresa,...

Gorenjska / torek, 30. junij 2009 / 07:00

Selitev v novo pediatrično kliniko

Ljubljana - Pediatrična klinika v Ljubljani je v soboto začela sprejemati paciente v novi stavbi na Bohoričevi 20, poleg urgence. Včeraj je na novi lokaciji že začela delovati ve...

Prosti čas / torek, 30. junij 2009 / 07:00

Romantični desert z Rdečim Mickom

Simply Red so spet pustili močan vtis na vseh uživačih, ki so vedeli, po kaj so prišli v Tivoli.