Ena večjih sprememb v Gostilni je zagotovo lokacija: tokrat se bo šov odvijal v Ljubljani. / Foto: arhiv POP TV

Poplava kuharskih oddaj

Čeprav je poletje v polnem razmahu, bo jesen tu, kot bi mignil, televizijci pa že napovedujejo nova dejanja preverjenih resničnostnih šovov in pa tudi kakšno novo televizijsko oddajo. Teh je največ na temo kulinarike.

Tako se na male zaslone POP TV-ja vrača resničnostni kuharski šov Gostilna išče šefa, ki pa se bo tokrat snemal na drugi lokaciji, novi voditelj Gostilne bo Boštjan Romih, kuharski šef Bine Volčič pa ostaja.

V bistvu je omenjeni šov v slovenskem prostoru dosegel, da se je vrednost kuharskega oziroma gostinskih poklicev nasploh zvišala. Kuharske knjige, ki so nastale po receptih iz šova, so postale ene bolj priljubljenih knjig, najbolj iznajdljivi in prodorni tekmovalci pa so svojo prepoznavnost znali unovčiti: eni so danes šefi kuhinj, drugi imajo svoje blagovne znamke, tretji svoje gostilne. Pa tudi nagrada v šovu ni ravno zanemarljiva, saj ponuja najvišjo vsoto v zgodovini resničnostnih šovov: sto tisoč evrov. Prijave za jesensko resničnost sprejemajo do konca meseca julija.

Gostilna se seli v Ljubljano

In kaj meni o Gostilni Boštjan Romih? »Vodenje šova Gostilna išče šefa je nova stopnička v mojem televizijskem delu. Z veseljem sem sprejel ponudbo, saj gre za izredno priljubljen šov, v katerem imam priložnost, da pokažem nov voditeljski obraz. Dejstvo je tudi, da me svet okusov in vonjav zelo zanima, kulinarično sem solidno podkovan, zato nestrpno čakam nove nore Binetove kreacije (smeh).« Bine Volčič pa takole pokomentira novega voditelja: »Moje delo v šovu je skoncentrirano na delo v gostilni. S tekmovalci dihamo skupaj od prvega do zadnjega dne. Čisto drugače pa je v studijskih oddajah, kjer je včasih prav zanimivo pogledati dogajanje z druge perspektive. Boštjan se mi zdi super za vodenje oddaje takšnega tipa, kot je Gostilna išče šefa. Poznam ga tudi kot člana mednarodnega kulinaričnega združenja Chaîne des Rôtisseurs in z ženo sta redna gosta na kulinaričnih večerih. Zato sem prepričan, da bo v kuharskih vodah odlično splaval.«

Seveda nova Gostilna išče šefa obljublja spremembe, vendar največji smo zagotovo že omenili: voditelja in lokacijo, saj se bo nova gostilna snemala v slovenski prestolnici, v BTC-ju, nasproti Koloseja. »Polni pričakovanj z veseljem razkrivamo, da bo najbolj priljubljeno lokacijo v Ljubljani popestrila najbolj popularna Gostilna v Sloveniji. Veliko nam pomeni, da bo nova lokacija ljudem bolj dostopna. Gostilna se bo jeseni namreč še bolj približala gostom, željnim novih kulinaričnih doživetij, ki bodo prvič dobili priložnost vplivati na potek tekmovanja. Nova lokacija omogoča še večje možnosti za atraktivne izzive in pompozne dogodke,« pove kreativni direktor produkcije Donald Rose.

Kdo je Tereza Poljanič?

Sicer hči Barbre Drnač, drugače pa strokovnjakinja za zdravo prehrano, certificirana presno-veganska kuharica, ki je diplomirala v Los Angelesu na šoli Matthew Kenney Culinary, in avtorica bloga Teresamisu. Na vprašanje, ali je presnojedka, veganka ali vegetarijanka odgovarja: »Sem oseba, ki je. Moja hrana je strastna in slastna, hranljiva in domišljijska, vedno zdrava, brez pretiranega napora ali stresa. Sem človek, ki nikoli ne šteje kalorij, saj s tem, ko si sestavim jedilnik polnovrednih živil, postavim svoje telo v odlično ravnovesje.«

Pred dobrim letom je prodala svoje čevlje z visokimi petami, spakirala ponve in pekače, objela prijatelje in si kupila enosmerno vozovnico za Novo Zelandijo. Sedaj v Aucklandu snema svojo kuharsko oddajo Zdravo, Tereza! z okusnimi, zdravimi in preprostimi recepti, ki jo boste lahko jeseni spremljali na POP TV.

Njena filozofija je torej preprosta: jedilnik je vedno sestavljen iz polnovrednih, svežih sezonskih sestavin, ki v telesu zbudijo pozitivno energijo in pričarajo nasmeh na obraz. Kuhinja je zanjo igralnica, v kateri lahko preživi dan in noč. Je najsrečnejše dekle, ko lahko ustvarja okusne zdrave jedi in jih deli z drugimi. Pokazala vam bo, kako ostati na zdravi prehranski poti, ne glede na to, kako stresno in zasedeno je vaše življenje.

Oddaja pa vam bo približala tudi Novo Zelandijo, njeno kulinarično kulturo, ki je v mnogih pogledih zelo podobna slovenski.

Vračata se Valentina in Luka

Vendar tokrat ju bomo lahko spremljali na Planet TV. Že konec avgusta namreč prihaja nova kuharska oddaja Planet kuha, ki bo na sporedu v sklopu informativne oddaje Planet Danes. Kulinarična ustvarjalca Valentina in Luka Novak bosta gledalcem recepte predstavila na preprost in uporaben način.

»Ponovni izziv kuharije je v zraku – tema Expo 2015 je hrana, družabna omrežja so je polna, hrana se dogaja – danes o hrani želimo izvedeti več: kaj, zakaj, od kod, kako? Trudila se bova, da vsaj na del teh vprašanj ponudiva odgovore, raziščeva zgodbo živil, poiščeva kulturni kontekst in ga pokaževa v receptu – natančno, domače in uporabno,« je na kratko predstavila oddajo Valentina, ki dodaja, da na takšen informativni način kuharske oddaje še ni bilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 29. april 2014 / 09:44

Nova delitev plačilnih pravic

V Sloveniji (in tudi na Gorenjskem) potekajo razprave o tem, kakšen model neposrednih kmetijskih plačil bo država izvajala v obdobju 2015–2020. Končne odločitve še ni, glavni »obrisi« pa so vendarle z...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 6. januar 2022 / 16:40

Borijo se za upanje, podprimo jih

Upanje je tema, ki je v teh časih v vsakdanjem življenju prisotna bolj kot kdajkoli. »Doživljanje tega sedanjega trenutka je primerljivo tudi z družinami, kjer se dogaja dolgotrajno nasilje in v njih...

Bled / četrtek, 6. januar 2022 / 16:39

Prepovedano hranjenje vodnih ptic

Bled – Na Bledu opozarjajo na prepoved hranjenja vodnih ptic. Po podatkih veterinarske uprave je v Sloveniji prišlo do izbruha aviarne influence (tako imenovane ptičje gripe) pri domači perutnini,...

Kranjska Gora / četrtek, 6. januar 2022 / 16:35

Zimska idila v Kranjski Gori

Na zadnji dan starega leta smo obiskali Kranjsko Goro, ki je bila polna turistov. Želeli so se naužiti zimske idile, nekateri so dan izkoristili za rekreacijo na belih strminah, smučarskotekaških prog...

Naklo / četrtek, 6. januar 2022 / 14:40

Gradili bodo balinišče

Kljub epidemiji je Društvu upokojencev (DU) Naklo uspelo uresničevati naloge s področja sociale in rekreacije. Sedaj jih čaka graditev balinišča.

Železniki / četrtek, 6. januar 2022 / 14:38

Dva vzdrževalca

V Javnem zavodu Ratitovec bodo lahko zaposlili dodatnega vzdrževalca športne infrastrukture. Direktor Gregor Habjan je občinskim svetnikom pojasnil, zakaj ga potrebujejo.