Ena večjih sprememb v Gostilni je zagotovo lokacija: tokrat se bo šov odvijal v Ljubljani. / Foto: arhiv POP TV

Poplava kuharskih oddaj

Čeprav je poletje v polnem razmahu, bo jesen tu, kot bi mignil, televizijci pa že napovedujejo nova dejanja preverjenih resničnostnih šovov in pa tudi kakšno novo televizijsko oddajo. Teh je največ na temo kulinarike.

Tako se na male zaslone POP TV-ja vrača resničnostni kuharski šov Gostilna išče šefa, ki pa se bo tokrat snemal na drugi lokaciji, novi voditelj Gostilne bo Boštjan Romih, kuharski šef Bine Volčič pa ostaja.

V bistvu je omenjeni šov v slovenskem prostoru dosegel, da se je vrednost kuharskega oziroma gostinskih poklicev nasploh zvišala. Kuharske knjige, ki so nastale po receptih iz šova, so postale ene bolj priljubljenih knjig, najbolj iznajdljivi in prodorni tekmovalci pa so svojo prepoznavnost znali unovčiti: eni so danes šefi kuhinj, drugi imajo svoje blagovne znamke, tretji svoje gostilne. Pa tudi nagrada v šovu ni ravno zanemarljiva, saj ponuja najvišjo vsoto v zgodovini resničnostnih šovov: sto tisoč evrov. Prijave za jesensko resničnost sprejemajo do konca meseca julija.

Gostilna se seli v Ljubljano

In kaj meni o Gostilni Boštjan Romih? »Vodenje šova Gostilna išče šefa je nova stopnička v mojem televizijskem delu. Z veseljem sem sprejel ponudbo, saj gre za izredno priljubljen šov, v katerem imam priložnost, da pokažem nov voditeljski obraz. Dejstvo je tudi, da me svet okusov in vonjav zelo zanima, kulinarično sem solidno podkovan, zato nestrpno čakam nove nore Binetove kreacije (smeh).« Bine Volčič pa takole pokomentira novega voditelja: »Moje delo v šovu je skoncentrirano na delo v gostilni. S tekmovalci dihamo skupaj od prvega do zadnjega dne. Čisto drugače pa je v studijskih oddajah, kjer je včasih prav zanimivo pogledati dogajanje z druge perspektive. Boštjan se mi zdi super za vodenje oddaje takšnega tipa, kot je Gostilna išče šefa. Poznam ga tudi kot člana mednarodnega kulinaričnega združenja Chaîne des Rôtisseurs in z ženo sta redna gosta na kulinaričnih večerih. Zato sem prepričan, da bo v kuharskih vodah odlično splaval.«

Seveda nova Gostilna išče šefa obljublja spremembe, vendar največji smo zagotovo že omenili: voditelja in lokacijo, saj se bo nova gostilna snemala v slovenski prestolnici, v BTC-ju, nasproti Koloseja. »Polni pričakovanj z veseljem razkrivamo, da bo najbolj priljubljeno lokacijo v Ljubljani popestrila najbolj popularna Gostilna v Sloveniji. Veliko nam pomeni, da bo nova lokacija ljudem bolj dostopna. Gostilna se bo jeseni namreč še bolj približala gostom, željnim novih kulinaričnih doživetij, ki bodo prvič dobili priložnost vplivati na potek tekmovanja. Nova lokacija omogoča še večje možnosti za atraktivne izzive in pompozne dogodke,« pove kreativni direktor produkcije Donald Rose.

Kdo je Tereza Poljanič?

Sicer hči Barbre Drnač, drugače pa strokovnjakinja za zdravo prehrano, certificirana presno-veganska kuharica, ki je diplomirala v Los Angelesu na šoli Matthew Kenney Culinary, in avtorica bloga Teresamisu. Na vprašanje, ali je presnojedka, veganka ali vegetarijanka odgovarja: »Sem oseba, ki je. Moja hrana je strastna in slastna, hranljiva in domišljijska, vedno zdrava, brez pretiranega napora ali stresa. Sem človek, ki nikoli ne šteje kalorij, saj s tem, ko si sestavim jedilnik polnovrednih živil, postavim svoje telo v odlično ravnovesje.«

Pred dobrim letom je prodala svoje čevlje z visokimi petami, spakirala ponve in pekače, objela prijatelje in si kupila enosmerno vozovnico za Novo Zelandijo. Sedaj v Aucklandu snema svojo kuharsko oddajo Zdravo, Tereza! z okusnimi, zdravimi in preprostimi recepti, ki jo boste lahko jeseni spremljali na POP TV.

Njena filozofija je torej preprosta: jedilnik je vedno sestavljen iz polnovrednih, svežih sezonskih sestavin, ki v telesu zbudijo pozitivno energijo in pričarajo nasmeh na obraz. Kuhinja je zanjo igralnica, v kateri lahko preživi dan in noč. Je najsrečnejše dekle, ko lahko ustvarja okusne zdrave jedi in jih deli z drugimi. Pokazala vam bo, kako ostati na zdravi prehranski poti, ne glede na to, kako stresno in zasedeno je vaše življenje.

Oddaja pa vam bo približala tudi Novo Zelandijo, njeno kulinarično kulturo, ki je v mnogih pogledih zelo podobna slovenski.

Vračata se Valentina in Luka

Vendar tokrat ju bomo lahko spremljali na Planet TV. Že konec avgusta namreč prihaja nova kuharska oddaja Planet kuha, ki bo na sporedu v sklopu informativne oddaje Planet Danes. Kulinarična ustvarjalca Valentina in Luka Novak bosta gledalcem recepte predstavila na preprost in uporaben način.

»Ponovni izziv kuharije je v zraku – tema Expo 2015 je hrana, družabna omrežja so je polna, hrana se dogaja – danes o hrani želimo izvedeti več: kaj, zakaj, od kod, kako? Trudila se bova, da vsaj na del teh vprašanj ponudiva odgovore, raziščeva zgodbo živil, poiščeva kulturni kontekst in ga pokaževa v receptu – natančno, domače in uporabno,« je na kratko predstavila oddajo Valentina, ki dodaja, da na takšen informativni način kuharske oddaje še ni bilo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 1. april 2010 / 07:00

Naj smučišče je Krvavec

V petek se je z razglasitvijo in s podelitvijo umetniških skulptur v kranjskogorskem hotelu Larix končala akcija Naj smučišče 2009/2010.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 20. februar 2014 / 16:13

V lesarstvu je veliko možnosti

V srednji šoli za lesarstvo Šolskega centra Škofja Loka so v sklopu informativnih dnevov minuli petek odprli tudi novo demonstracijsko učilnico.

Kronika / četrtek, 20. februar 2014 / 16:11

Geolog ni ocenil nevarnosti plazu

Na okrožnem sodišču v Kranju se je nadaljevala obravnava v primeru družina Bremec proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji (državi) zaradi zemeljskega plazu, ki je leta 2008 v bohinjski Srednji vasi...

Zanimivosti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:54

Delo z lesom jih veseli

Učenci se bodo v prihodnjih mesecih odločali, v katero srednjo šolo naj se vpišejo. Izbiro so jim poskušali olajšati z informativnimi dnevi, ki so jih v srednjih šolah pri­pravili v petek in soboto. T...

Nasveti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:51

Ali bi ajbiš?

Že dolgo nismo nobene rekli o ajbišu, izjemnem antibakterijskem zelišču z dobro zvenečim ljudskim imenom. Čas je, da to popravimo in ga ponovno postavimo na zeliščni piedestal. Tudi znanstveno je doka...

Razvedrilo / četrtek, 20. februar 2014 / 15:48

Sveža zakonca Celar

Matjaž Celar in Katarina Nastran sta se 1. februarja 2014 poročila v mestni hiši v Kranju, poročno slavje pa se je nadaljevalo s kosilom na Vodnikovi domačiji v Adergasu. Katarina bo avgus...